StoryEditorOCM
4 kantunaNA RELJI

Srušena je stara zgrada Đačkog doma u koju je trebala useliti Medicinska škola. Hoće li to ugroziti financiranje projekta iz EU fondova?

Piše Iva Ivanac
3. veljače 2024. - 20:48

Iako su već trebali biti gotovi, radovi na Medicinskoj školi Ante Kuzmanića nisu ni blizu kraja. Stara zgrada nekadašnjeg Srednjoškolskog đačkog doma (Hotel Čazma), koja je trebala biti rekonstruirana za potrebe škole, ovih je dana gotovo sravnjena sa zemljom. 

Početak infrastrukturnih radova očekivao se u prvoj polovici 2021. godine, no kako je cijeli projekt kasnio, radovi su počeli tek početkom 2023. godine. Iako se i prije početka izvođenja radova znalo da je statika stare zgrade đačkog doma problematična, vjerovalo se kako će se taj problem riješiti dodatnim stabilizacijama i injektiranjima potpornih zidova. Međutim, nakon što su završeni radovi koji su trebali doprinjeti statici zgrade, doznalo se kako ni s njima statika zgrade nije zadovoljavajuća pa je sav rad bačen u vjetar, kao i novac koji se za to potošio. Stoga je donesena odluka da se stara zgrada sruši, a na njenom mjestu izgradi nova zgrada. 

- Postojeća zgrada bivšeg Đačkog doma (cjelina B), mora se većim dijelom rušiti jer je utvrđeno da postojeća konstrukcija, unatoč svim naporima (privremena stabilizacija, injektiranje), ne može, bez značajnih skupih zahvata, preuzeti opterećenja koja će se pojaviti tijekom izvođenja radova. To je utvrđeno tijekom radova na probijanju dodatnog otvora na sjeveroistočnom pročelju, odnosno uvidom u presjek vanjskog nosivog zida te uvidom u dodatne sonde izvedene u postojećim zidovima. Do tad su izvedeni radovi u vidu statičkog injektiranja postojećih nosivih zidova i stabilizacije konstrukcije čeličnim profilima i zategama, kako bi se sukladno mišljenju Uprave za zaštitu kulturne baštine, sačuvale arhitektonske vrijednosti koje zgrada Đačkog doma ima, navela je arhitektica Iva Letilović u obrazloženju koje nam je proslijedila ravnateljica Anita Basioli.

Iako je zgrada već srušena, još uvijek se ne zna koliko će rušenje zgrade utjecati na financijski aspekt projekta!

Naime, u ovom trenutku još uvijek nisu kompletirani razlikovni troškovnici te još nije poznato hoće li se i za koliko, navode nadzorni inženjeri, povećati cijena cijelog projekta.  

Rušenje zgrade i izgradnja nove škole ne bi trebalo bitno utjecati na povlačenje europskih sredstava iz kojih se financira izgradnja nove zgrade Medicinske škole. 

- Projekt i dalje ostaje „Prenamjena, rekonstrukcija i dogradnja Medicinske škole Ante Kuzmanića – Zadar“ te uklanjanje većeg dijela postojeće zgrade Đačkog doma s aspekta klasifikacije projekta ne bi trebalo utjecati na povlačenje europskih sredstava, istaknula je ravnateljica Medicinske škole Anita Basioli dodajući kako se završetak svih radova na prenamjeni, rekonstrukciji i dogradnji Medicinske škole Ante Kuzmanića očekuje koncem 2024. godine.

Podsjetimo, u prosincu 2022. potpisan je ugovor o javnoj nabavi za izvođenje radova s tvrtkom Tromont d.o.o. iz Splita. Vrijednost ugovora je 38.600.283,25 kn bez PDV-a (5,1 milijun eura), odnosno 48.250.354,06 kn s PDV-om (6,4 milijuna eura). Ugovor su potpisali u ime naručitelja, ravnateljica Anita Basioli, a u ime izvršitelja izvršni direktor Ivan Parčina.

Nova školska zgrada prema izvornom projektu uključivala je dva objekta: odnovljenu staru zgradu Đačkog doma te izgradnju povezane nove zgrade u postojećem dvorištu. Idejni i glavni projekt izradili su arhitekati Iva Letilović i Igor Pedišić koji su osmislili moderni objekt škole, a izvedbeni projekt tvrtka Helion Gropu iz Osijeka, dok stručni nadzor provodi Civil Engineering Consultancy.

image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
29. travanj 2024 06:58