StoryEditorOCM
4 kantunaKOSTA KOSTOV:

„Spomenik na Muraju sam izradio kao profesionalac, a ideološke priče me ne zanimaju: nije me briga hoće li ga ukloniti ili će ga ostaviti!”

Piše Predrag Opačić
16. rujna 2020. - 20:39

Akademski kipar Kosta Kostov ni sam ne zna koliko je spomenika izradio ni u koliko obnova različitih objekata u Zadru je sudjelovao. Mada je upravo on autor spomenika antifašistima na Muraju, u kratki razgovor na tu temu ipak ulazi s jednim drugim dijelom svog rada.

-Pokojni nadbiskup Ivan Prenđa mi je rekao da je anđeo u ljudskoj veličini na vrhu katedrale montiran željeznim cijevima kako bi mornarima pokazivao smjer vjetra, ali su cijevi zahrđale, pa se prestao okretati. U obnovi vrha katedrale, koja je obavljena kamen po kamen, vratio sam anđela koristieći cijevi od prokroma. I, eno ga, vrti se, i danas me „pozdravi” s vrha katedrale, kaže Kostov.

-Sada je najavljeno da će spomenik s gradskih bedema biti uklonjen...

-Taj sam spomenik radio kao i sve drugo što sam u životu radio: kao profesionalac. Spomenik je naručen, ja sam ga izradio i dalje me nije zanimalo. Kao što me sada ne zanima hoće li ga ostaviti i na neki način vrednovati ili će ga ukloniti.

Čak se ne sjećam gdje sam ga radio, mislim da je to bila kamenoklesarska radnja „Marnika” u Crnom. U svakom slučaju, nemam nikakav odnos prema suštini tog spomenika za kojega sada neki govore da je partizanski. Ponavljam, nemam nikakav osobni odnos prema tom spomeniku, ja sam tu bio samo „proizvođač”. Da sam radio cipele, baš bi me bilo briga tko će ih nositi, moje je da napravim cipele pa neka ih nosi tko hoće, partizan ili bilo tko drugi. Ideološke me priče ne zanimaju, ne izlazim na taj teren. Spomenik nisam radio iz nekakvih ideoloških razloga ili pobuda. Znam da je na spomeniku i nekakav tekst, ali ga se uopće ne sjećam.

-Da ste gradonačelnik, maknuli biste ga?

-Teško mi je to reći. Ne znam, ako se radi o uređenju prostora, možda i bih. Koliko se sjećam, kada je postavljen to je bio neuređen prostor obrastao u travu. Ne znam, stvarno me nije briga što će napraviti.

19. travanj 2024 17:56