StoryEditorOCM
4 kantunaPOSJET ARBANASIMA

Skandal na pomolu: u Zadar dolaze albanski predsjednik Bajram Begaj i Zoran Milanović, ali im gradonačelnik Branko Dukić neće biti domaćin?!

Piše Predrag Opačić
24. travnja 2023. - 21:37

U petak će u Zadar u jednodnevni posjet stići hrvatski predsjednik Zoran Milanović i predsjednik Albanije Bajram Begaj, ali četiri dana prije dolaska dvojice predsjednika u zadarskoj gradskoj upravi tvrde da za to nemaju nikakvu službenu potvrdu. Ono što ne zna administracija gradonačelnika Branka Dukića, znaju u Mjesnom odboru Arbanasi čiji su predstavnici održali već nekoliko pripremnih sastanaka s ljudima iz albanskog veleposlanstva, predsjedničkih protokola i osiguranja.

Posljednji takav sastanak održan je prošlog petka i na njemu su dogovoreni svi detalji jednosatnog boravka Milanovića i Begaja u Arbanasima. Po dolasku na središnji mjesni trg, predsjednici će posjetiti Crkvu Gospe Loretske gdje će Crkveni zbog Vicko Zmajević otpjevati dvije pjesme od kojih je jednu, na arbanaškom jeziku, komponirao Šime Dešpalj. Potom će svečana akademija biti održana u obližnjem Samostanu školskih sestara franjevki, protokolom je predviđeno da visoke goste pozdrave predsjednik MO Zvonimi Rogić i Maksimilijana Barančić iz Kulturno-umjetničke udruge Vicko Zmajević. Predviđeni su i kratki nastupi djece iz OŠ Krune Krstića KUU Vicko Zmajević, te pozdravni govori Milanovića i Begaja.

image

Predsjednik Albanije Bajram Begaj 

Kenzo Tribouillard/Afp

Ako sve to znaju u Arbanasima, kako je moguće da o tome ništa ne znaju u gradskoj upravi? Ili bi se u Zadru u petak mogao dogoditi još jedan skandal...

Do malih napetosti došlo je već ne pripremnim sastancima ljudi iz albanskog veleposlanstva s domaćinima iz Arbanasa gdje se čulo da Begaj dolazi u obilazak „albanske dijaspore”. Ta formulacija se zadarskim Arbanasima nije svidjela.

-Predsjednik Albanije dolazi u posjet albanskoj dijaspori, Albancima koji žive u Zadru i njihovi će službeni predstavnici biti uključeni u doček dvojice predsjednika. Ali, Arbanasi su starosjedioci, i to jedni od najstarijih među stanovnicima Zadra, koji se u nacionalnom smislu deklariraju kao Hrvati. To Arbanasi žele jasno čuti, kaže Zvonimir Rogić, predsjednik MO Arbanasi podvlačeći da će Begaj biti primljen kao dragi gost, jednako kao i hrvatski predsjednik jer se „institucije, pa i ona Predsjednika RH, moraju poštivati ma što god netko mislio o politici Zorana Milanovića”.

Tako se stiglo i do kudikamo veće napetosti koja nema nikakve izravne veze s albanskim predsjednikom i Arbanasima. Ali ima s njegovim domaćinom Zoranom Milanovićem. Hrvatski je predsjednik razlog već sada jako vidljivoj distanciranosti gradskih vlasti od njihovog boravka u Zadru. Kad je Milanović prošli put bio u Zadru, gradonačelniku Branku Dukiću i županu Božidaru Longinu je iz stranačkog vrha navodno zamjeren "zamjetni višak ljubaznosti” kojim su ga dočekali. Ispalo je da je to bilo „neprimjereno” s obzirom na skoro svakodnevne epizode sve besmislenijih obračuna premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Milanovića. Zato lokalna vlast sada pokazuje višak opreznosti i puše na hladno.

image

Predsjednik RH Zoran Milanović   

Goran Mehkek/Cropix

Toliko da se u Zadru posljednjih nekoliko dana čak govorilo da bi domaćin dvojici predsjednika trebao biti predsjednik zadarskog Gradskog vijeća Marko Vučetić, mada ta uloga (osim na svečanoj sjednici Gradskog vijeća) uvelike nadizali sve protokolarne ovlasti predsjednika gradskog parlamenta. Vučetić se neće naći u ulozi domaćina, ali će se u Arbanasima pojaviti.

-Ako se zaista dogodi da u Zadar dođu dva predsjednika i to na jedan ne politički već kulturni događaj, a da ih ne dočekaju i pozdrave gradonačelnik Branko Dukić i pročelnici Joso Nekić i Dina Bušić, to bi bio ne samo nekulturan nego kukavički potez izvršne vlasti i potpuni promašaj. Da je ovo isključivo politički događaj, ne bih se ni ja pojavio jer se u brojnim segmentima ne slažem s politikom Zorana Milanovića, primjerice s dodjelom odlikovanja zadarskom županu Božidaru Longinu, ali predsjednici dolaze kao političari u funkciji kulture i kulturne razmjene. Uostalom, mjesna škola u Arbanasima je jedina škola u Hrvatskoj u kojoj djeca mogu učiti albanski jezik. Svojim eventualnim bojkotom i neznanjem, izvršna vlast dolazak dvojice predsjednika želi pretvoriti u političko oponiranje Zoranu Milanoviću. Bilo bi to suludo, smatra Marko Vučetić.

Zamrla inicijativa o Skenderbegovoj bisti na arbanaškom trgu

Prije nekoliko godina pojavila se inicijativa potekla iz albanske nacionalne zajednice u Zadru da se na središnjem arbanaškom trgu postavi Skenderbegova bista. Ipak, inicijativa je ubrzo zamrla.

-I oko toga velika većina Arbanasa ima jasan stav. Svjesni smo da je Skenderbeg veliki albanski nacionalni junak i borac za kršćanstvo i nemamo ništa protiv njega, ali mislimo da još uvijek nije vrijeme za postavljanje biste u Arbanasima, kaže Zvonimir Rogić, predsjednik Mjesnog odbora Arbanasi.

 

25. travanj 2024 17:27