StoryEditorOCM
4 kantunaVOZAČI STRANCI

Šimunov odgovara sindikatu: "Optužbe su besmislene!" Liburnija u pola godine izdvojila 400 tisuća eura više za plaće nego lani

Piše Iva Ivanac
29. srpnja 2024. - 20:30

Podružnica Sindikata zajedno u zadarskoj Liburnij u glasno je izrazila negodovanje zbog zaposlenja radnika iz zemalja trećeg svijeta na mjestima vozača. Obrušili su se na upravu gradske tvrtke tvrdeći kako je radnik u Liburniji plaćen od 30 do 40 posto manje nego radnici u srodnim tvrtkama u drugim gradovima.

Istaknuli su kako je osnovna plaća vozača autobusa 970 eura bruto i kako nije istina da domaći radnik neće raditi već ne može raditi za tako nisku plaću. Dodali su i kako su u Liburniji trenutno zaposlena četiri vozača iz Filipina i kako su povratne reakcije građana koji upotrebljavaju javni prijevoz negativne.

- Zar su upravi stvarno domaći vozači toliko skupi da po cijenu rušenja kvalitete posla na štetu putnika ih se nastoji zamijeniti jeftinom stranom radnom snagom?, pita se sindikalni povjerenik Darko Vukić.

- Optužbe sindikata su toliko besmislene da ih ne želim niti komentirati, kazao je kratko direktor Liburnije Edvin Šimunov.

Poznato je da gradske komunalne tvrtke već neko vrijeme imaju problema sa zapošljavanjem novih djelatnika jer se na natječaje za "rad na terenu" gotovo nitko ne javlja.

image

Edvin Šimunov, direktor Liburnije

Jure Miskovic/Cropix/Cropix

Prošlog je tjedna na problem nedostatka radnika upozorio i direktor Čistoće Ivan John Krstičević najavivši skoro zapošljavanje stranih radnika. Zbog manjka radnika i bolovanja Čistoća naime ima problema s rasporedom odvoza otpada. Čistoća je morala reorganizirati odvoz otpada, na način da je prioritet dala odvozu miješanog komunalnog otpada, dok je odvoz reciklabilnog otpada reorganiziran.

Kada je u pitanju Liburnija, poznato je da im nedostaje minimalno deset vozača kako bi cjelokupni sustav normalno funkcionirao i kako bi djelatnici mogli neometano ići na godišnje odmore.

Iz Liburnije su nam kazali kako je prosječna bruto plaća na razini cijele tvrtke za lipanj ove godine iznosila 1486 eura što je u odnosu na isti mjesec prošle godine povećanje od 11,9 posto.

Prosječna bruto plaća vozača za lipanj ove godine iznosila je 1682 eura, za 18,3 posto više nego u lipnju 2023. godine.

Kada se gledaju iznosi neto plaća, prosječna plaća na razini cijele tvrtke u lipnju je iznosila 1106 eura što je povećanje od 11,9 posto u odnosu na lipanj prošle godine. Kada su u pitanju neto plaće vozača, prosječna je 1237 eura, dok je u istom periodu prošle godine ona bila 1056 eura što je povećanje od 17 posto.

U Liburniji su za plaće i materijalna prava radnika u prvih šest mjeseci ove godine izdvojili 2,4 milijuna eura, dok je za isti period prošle godine utrošeno 2,05 milijuna eura.

Trenutno imaju zaposlenog jednog stranog radnika, a u procesu je ishodovanje dozvola za zapošljavanje još troje djelatnika iz zemalja trećeg svijeta.

Uprava dosada nije imala negativnih zamjerki građana na stranog radnika. Naprotiv, građani za njega, kako doznajemo iz Uprave, imaju samo riječi hvale.

27. rujan 2024 03:38