StoryEditorOCM
4 kantunaPRIOPĆENJE

Savjet za ratne veterane SDP-a daje punu podršku Danijelu Radeti i traže što žurnije uklanjanje murala

Piše Zadarski.hr
23. siječnja 2024. - 11:21

Delegacija SDP-a predvođena potpredsjednicom Sabinom Glasovac u ponedjeljak je u Zadru sudjelovala na komemoraciji povodom 31. obljetnice „VRO Maslenica“. Uspješno izvedenom vojno-redarstvenom operacijom prometno je povezan sjever i jug Hrvatske te normaliziran život Zadra i zadarskog zaleđa. S velikim pijetetom i dostojanstvom, baš kako to i priliči, mnoštvo ljudi došlo je u Zadar kako bi odalo počast hrvatskim braniteljima, ljudima bez čije žrtve ne bi bilo slobodne nam Hrvatske. I teško je uopće i zamisliti se u tom istom Zadru prije svega nekoliko dana grafitom koji hrvatskog vojnika izjednačava s poraženim ustaškim vojnikom nanijela velika ljaga i sramota na hrvatske branitelje.

Podsjetimo, 15. siječnja 2024. godine predsjednik SDP-a Zadar Daniel Radeta te predsjednik Savjeta za ratne veterane SDP-a Zadarske županije, dragovoljac Domovinskog rata, ratni veteran i sudionik „VRO Maslenica“, Goran Perović – Mungos, javno su istupili i prosvjedovali protiv murala tzv. „hrvatskom vojniku“ oslikanom na jednoj stambenoj zgradi u Zadru. Pozvali su gradonačelnika Dukića da se mural ukloni jer na perfidan način krivotvori povijest Domovinskog i Drugog svjetskog rata. Na muralu koji grubo vrijeđa sve hrvatske branitelje nije prikazan hrvatski vojnik, već njemački vojnik s ustaškim znakovljem. Nakon nekoliko dana ispunjenih prijetnjama upućenima Danijelu Radeti, isti je zbog toga i fizički napadnut na svom radnom mjestu.

Voditelj SDP-ovog Savjeta za ratne veterane Vinko Kovačić ističe da je kao dragovoljac od prvog do posljednjeg dana bio na terenima diljem RH i BiH, ali nikada nije vidio pripadnika Hrvatske vojske s takvom kacigom na glavi.

- Moguće da je i bio pokoji, pozivam da me demantiraju fotografijama ako ih netko posjeduje. To što se predsjednik HDZ-a nije bio u stanju ograditi od ovog gnjusnog napada na jednog političara koji je u demokratskoj državi iznio svoj stav i ne iznenađuje previše. U Dukićevom priopćenju jasno je da za napad krivi samu žrtvu. Ali to je HDZ, osuđena kriminalna organizacija koja licemjerno balansira s ekstremnom desnicom za svoje partikularne interese, pritom dopuštajući krivotvorenje povijesti. Savjet za ratne veterane SDP-a daje punu podršku Danijelu Radeti i tražimo što žurnije uklanjanje uvredljivog murala.

Ako smo se borili, a jesmo, za slobodu u nametnutom i obrambenom Domovinskom ratu, isto tako smo se borili i za demokraciju i vladavinu prava. Pa zašto onda neki namjerno zaboravljaju Deklaraciju o antifašizmu donesenu u Saboru, preambulu Ustava koja kaže da je Republika Hrvatska nastala, između ostalog, na antifašističkoj borbi i odlukama ZAVNOH-a nasuprot najmračnijem dijelu hrvatske povijesti tzv. NDH, marijonetskoj, zločinačkoj tvorevini? Zakon se jasno određuje prema krivotvoriteljima povijesti i prema ustaškim simbolima, a to što se, nažalost, selektivno provodi je još jedno pitanje za Vladu Andreja Plenkovića.

Za SDP i Savjet za ratne veterane SDP-a nikad nije bila i neće biti sporna činjenica da je Republika Hrvatska nastala na temeljima ZAVNOH-a i antifašističke borbe, a obranjena je herojskim žrtvama hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu. Nećemo dopustiti krivotvorenje povijesti od strane poražene fašističke ideologije koja je svojatala i svojata dijelove hrvatskog teritorije pa tako i sam grad Zadar. Da je po „vitezovima rumene kadulje“ Zadar bi se zvao Zara, a notorni gradonačelnik u egzilu Franco Luxardo bio bi danas gradonačelnik. Dalmacija, Primorje, Istra i Međimurje po „vitezu“ Anti (prezime mu znate), kukavici koji je prerušen u ženu pobjegao pred partizanskim jedinicama, danas ne bi bili dio Hrvatske. Pobjednička partizanska vojska vratila je slobodu i darovane teritorije matici zemlji i pozicionirala Hrvatsku na pravu stranu povijesti. Tu istinu je kolega Radeta imao snagu svjedočiti, a zbog nje je grubo napadnut.

Radi povijesne istine, radi budućih generacija, ali i naših predaka koji su herojskom žrtvom pobijedili najveće zlo u povijesti čovječanstva, mi u Savjetu za ratne veterane SDP-a ćemo afirmativno govoriti o antifašizmu koji danas više nije samo ideološko, već civilizacijsko pitanje. To je pitanje prava manjina, svih obespravljenih u našem društvu, ali i pitanje progresa. U tome se nećemo umoriti, kao ni u podršci kolegi Radeti i članovima SDP-a Zadar. Nadam se da se velika većina građana Zadra slaže u tome i da žele da njihov grad bude mjesto u kojem se dobro živi, da bude mjesto tolerancije, jednakih mogućnosti, grad u kojem će moći izražavati svoje stavove bez straha za svoju i sigurnost svih članova svoje obitelji, zaključio je voditelj Savjeta za ratne veterane SDP-a Vinko Kovačić.

26. travanj 2024 17:08