StoryEditorOCM
4 kantunaSUVLASNIK LEDANE

Razgovarali smo s Mihom Vukovićem, bivšim direktorom Nasada. Kaže da poginuli mladić nije bio gost noćnog kluba. Tko mu je šaptao odgovore?

Piše Ivica Nevešćanin
9. srpnja 2022. - 20:09

Nakon što se nije javljao na naše pozive, u subotu smo na telefon uspjeli dobiti Mihu Vukovića, suvlasnika Ledane, odnosno tvrtke Riva Liburna u čijem je vlasništvu taj kafić i noćni klub u Perivoju kraljice Jelene Madijevke.

Prema sudskom registru, osnivači tvrtke Riva Liburna d.o.o. za upravljanje i savjetovanje su Branimir Markov i Miho Vuković, a oboje su navedeni i kao osobe ovlaštene za zastupanje, Markov kao član uprave i direktor, a Vuković kao prokurist tvrtke. Temeljni kapital tvrtke je 20 tisuća kuna, registrirana je na adresi Ulice Maka Dizdara 48 u Zadru. Tvrtka je osnovana 2007. godine, no odlukom članova društva od 3. prosinca 2019. mijenjaju se članovi društva i poslovni udjeli.

Vuković je godinama slovio za tihog partnera Ledane, a kao suvlasnik Rive Liburna, prema sudskom registru, navodi se od prosinca 2019. godine.

Miho Vuković je inače suprug Marine Dujmović Vuković, bivše predsjednice Prekršajnog suda u Zadru, potom državne tajnice u Ministarstvu pravosuđa u mandatu Ane Lovrin te predstojnice ureda bivšeg župana Stipe Zrilića. Dolaskom Božidara Longina na dužnost župana Dujmović Vuković postaje ravnateljica županijske razvojne agencije ZADRA. Članica je HDZ koju se prije nekoliko godina našla u istrazi USKOK-a oko navodnog pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda u slučaju Glavaš.

U lipnju 2003. godine, nakon odlaska Jose Malte, Miho Vuković postaje direktor Nasada. Na to je mjesto došao s mjesta direktora poduzetničkog Inkubatora, također tvrtke u vlasništvu Grada Zadra.

Naš poziv da komentira aktualna događanja, smrt mladića u padu s bedema i rad Ledane, prilično ga je uznemirio. Odmah nas je napao da smo napisali niz laži o Ledani, a njega prije toga nismo zvali. Zvali smo drugog suvlasnika Branimira Markova, na kojeg glase izdana rješenja o minimalnim uvjetima za Ledanu, no doznali smo da je bolestan. Vuković je zbog toga najavio da će nam napisati demantij.

Kad smo ga pitali da nam navede koje smo točno laži napisali u članku objavljenom na portalu Zadarski.hr „LEDANA DONOSI SMRT Kako se živjelo u Perivoju prije noćnog kluba? Je li Markov godinama varao? Za što su krivi konzervatori i UNESCO? Zašto Dukić nema ‘ono nešto‘?” počeo je spominjati navode o prodaju droge u Ledani i druge rekla-kazala stvari o kojima nigdje na Zadarskom.hr nismo napisali ni riječ. Kad smo ga na to upozorili, uhvatio se nadnaslova teksta „Ledana donosi smrt” pitajući znate li što to znači. Da, ogovorili smo, da bez Ledane ni bi bilo toliko slučajeva pada s bedema od kojih su neki završili smrću.

Vuković nas je na to upitao tko je to poginuo u Ledani, a mi smo mu rekli da ga zovemo zbog 20-godišnjeg Iraca koji je stradao u četvrtak u ranim jutarnjim satima. Vuković je na to rekao da taj čovjek nije bio u Ledani i da nije bio njen gost. Ledana se zatvara u tri sata iza ponoći, kazao je, a taj mladić je mogao doći od bilo kuda nakon završetka radnog vremena, ući u perivoj, pasti i poginuti. Naglasio je da Ledana poduzima sve potrebne mjere sigurnosti, od zaštitara do video nadzora, te da su on i Branimir Markov kao vlasnici pokušali riješiti problem otvora prema skladištu Čistoće, ali s obzirom da nisu vlasnici prostora, odnosno bedema, nisu tamo mogli dignuti ogradu.

Vukovića smo pitali je li bio direktor Nasada 2003. godine i ima li to veze s najmom dijela Perivoja kraljice Jelene Madijevke Ledani. Vuković je rekao da je bio direktor, ali da to nema veze sa zakupom površine, jer je direktor bio 2003., a zakup je nastao puno kasnije. Nakon Nasada je deset godina radio u tvrtki DINA-Petrokemija kao član uprave i spreman nam je poslati svoj profesionalni CV.

Podsjetio nas je da su nakon dobivanja koncesije od Nasada pomogli da se uredi Perivoj, da su iz njega izvadili pet kamiona šprica i smeća, jer je prostor bio zapušten i tamo su se godinama okupljali narkomani. Istaknuo je da se na početku svakog ljeta pokreće hajka na Ledanu, a u tome prednjači „onih dvoje klaunova” i autor ovoga teksta, kojem je petsto puta objasnio neke stvari. Podsjetili smo Vukovića da ga prije ovog razgovora nikad nismo nazvali, niti ikad s njim o bilo čemu razgovarali, te da nas apsolutno ne znanima tko je on, nego njegova uloga u Nasadima i kao suvlasnika noćnog kluba koji se povezuje s padovima s bedema. Na to je Vuković rekao da mu pitanja koja želimo postaviti možemo poslati pisanim putem, da ovaj razgovor ne smijemo objaviti jer ga nije autorizirao, i da će dati odgovore na sva pitanja koje mu postavimo, ali i demantirati sve laži koje smo mi o njemu napisali.

Dok smo razgovarali s Vukovićem telefonski u pozadini se čuo ženski glas koji mu je sugerirao što treba govoriti, odnosno kako od nas treba tražiti pitanja pisanim putem i inzistirati na objavi samo autoriziranih izjava. Sve što je ženski glas govorio, Vuković je ponavljao u slušalicu.

Naglasili smo da novinari odlučuju hoće li ovaj razgovor objaviti ili ne, a ne on jer ako njegove izjave ne citiramo, pa ne trebamo ni autorizaciju.

Pitanja smo mu poslali i zamolili da na njih odgovori u žurnom roku. Vuković je rekao da će nam odgovore poslati kada budu spremni. Odgovore ćemo objaviti čim ih dobijemo.

09. svibanj 2024 14:23