StoryEditorOCM
4 kantunaPOLICIJSKA PRIJAVA

Ratni zapovjednik Škabrnje: ‘Za dom spremni‘ je lipi hrvatski pozdrav. Nisam spreman za umirovljenički, ali sam spreman za zatvorski dom!‘

Piše Božana Sviličić
14. travnja 2023. - 19:02

- Ja sam uvijek za dom spreman. Kad kažem da sam za dom spreman pitate me za koji dom? Za koji dom?...ehehe... Može to biti obiteljski, pa, može eto i, kako vi kažete, i umirovljenički, ali eto cura mi je još dobro, a i nismo se tako dogovorili. Nismo još za umirovljenički dom spremni. Meni je zapravo interesantno kakve se tu sad konstrukcije rade od jednog lipog pozdrava mojim prijateljima, suborcima. Eto iskreno bih najvolio da me ovi moji zeru zatvore pa da malo vidim i zatvorski dom – rekao je prvi ratni zapovjednik samostalnog bataljuna Škabrnje, 68-godišnji Marko Miljanić, nakon što je dobio prijavu splitske policije jer je 10. travnja na obljetnici osnutka IX. bojne HOS-a “Rafael vitez Boban” u Splitu poveo pozdrav ‘za dom spremni.‘

Splitska policija je protiv Miljanića podignula optužni prijedlog tereteći ga da je tijekom uredno prijavljenog okupljanja narušavao javni red i mir na način da je pri završetku svog govora putem razglasa uzviknuo ‘za dom‘ na što su okupljenici prosvjednici, njih oko 120, odzdravili, ‘spremni‘.

Miljanić ih je, kako je zabilježeno, pozdravio u 16.01 sati na adresi ulice Ruđera Boškovića u Splitu kod kućnog broja 27. ispred spomenika poginulim pripadnicima IX. bojne Rafael Vitez Boban.

- Bila je lipo policija kod mene i uručila mi optužni prijedlog, ali nisam ja narušavao javni red i mir. Kakav je to zakon, recite vi meni? To je sve Pupavčevo i Plenkovićevo maslo. Zamutili su oni koji su za vrijeme rata jeli kroasane po Briselu. Što se nisu onda javili? Tko je jeo kroasane? Ne znam. Čuo sam na televiziji da su se oni tada tako častili kroasanima - ogorčen je Miljanić. Pojašnjava kako je pozdrav ‘za dom spremni‘ naš lipi stari hrvatski pozdrav‘ koji nema nikakve veze s NDH-om i ustaštvom, a kamoli s ‘narušavanjem javnog reda i mira‘.

- Kakav sam ja to red, mir narušio? Kakav? Ja sam u svom sastavu imao pripadnike HOS-a. To su nevjerojatni ljudi, borci. Bilo je u mojoj postrojbi vojnika svih nacionalnosti koje sam ja poštovao i nikada ih nisam po tome razlikovao. Zvali su me dragi moj zapovjedniče. Svi! Ako je ovo jedini problem u našoj državi, što je to onda? - pita se Miljanić koji je u svom govoru 10. travnja rekao kako je slavna IX. bojna koju je u Škabrnju poslao ‘naš dragi Ante Gotovina‘ došla kada je nitko više nije mogao braniti.

- Tada se pokazalo kako se voli dom i domovina, kako se daje svoj život za domovinu! Nemojmo zaboraviti Škabrnja je prvi put pala 1991. godine, nažalost, pod mojim zapovjedništvom, poslije krvavih tri mjeseca borbe – naglasio je Miljanić tada u govoru.

Splitska policija u optužnom prijedlogu navodi kako je Miljanić prekršio javni red i mir, iako je bio svjestan da uzvik ‘za dom‘ uz odziv ‘spremni‘ simbolizira službeni pozdrav za vrijeme totalitarnog režima Nezavisne države Hrvatske, te kao takav predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, prezir prema ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti, te trivijaliziranja žrtava zločina protiv čovječnosti.

Time je, kako se navodi u prijavi, Miljanić, ostvario prekršaj iz članka 5. Zakona o javnom redu i miru. Tijekom postupka može slobodno iznijeti ili dostaviti pisanu obranu, uskratiti iznošenje obrane ili odgovora na pojedino pitanje. Ima pravo razgledati spis i upoznati se s dokazima, može se braniti sam ili uz pomoć branitelja, kao i podnositi prijedloge za provođenje dokaza u svoju obranu.

- Kakav javni red i mir, nema to veze ni s čim. Branit ću se sam ako treba, a neće me nikada slomiti. Borit ću se do kraja - poručio je Miljanić dodajući kako se ne boji nikoga osim Boga, te da su deveta bojna i za dom spremni u njegovom srcu i duši.

Zasad je za takve prekršaje predviđena od 20 do 150 eura ili 30 dana zatvora, no prema novom prijedlogu MUP-a, te bi kazne ubrzo mogle biti strože. Za prekršajna djela koja su u javnoj raspravi više nema zatvorske kazne, pa bi novčane mogle rasti u maksimalnom opsegu i do 33 puta. Uzvikivanje povika "Za dom spremni" kažnjavat će se tako s novčanom kaznom od 700 do 4000 eura.

- Nemam straha. Kako bude bit će. Neka malo vidim i zatvorsku atmosferu ako triba - poručio je Miljanić.

29. travanj 2024 02:43