StoryEditorOCM
4 kantunaPRISUTNOST FAŠIZMA

Radeta poslao pismo europskim čelnicima: Potrebna je vaša hitna reakcija jer hrvatske institucije ne reagiraju u skladu sa zakonima i Ustavom RH

Piše Zadarski.hr
3. veljače 2024. - 18:18

Predsjednik GO SDP Zadar, Daniel Radeta je zbog murala i spomenika koji sadrže fašistička obilježja poslao pismo europskim institucijama. Pismo naziva "Hitno izvješće o prisutnosti ilegalnog fašističkog spomenika, simbola i crteža u Zadru, Hrvatska" poslano je predsjedniku Europskog vijeća Charles Michel, predsjednici Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednici Europskog parlamenta Roberti Metsoli te Predsjedništvu Vijeća EU. 

Radeta je pismo poslao tražeći od europskih institucija da hitno reagiraju jer hrvatske institucije ne poštuju zakone ni Ustav RH.

Na svom je Facebook profilu objasnio razloge zbog koji je poslao pismo. 

- Kako nisam dobio očekivanu reakciju i nedvosmislen stav institucija na temu fašističkog vojnika na bulevaru i nezakonito postavljenu ploču s ustaškim obilježjima, odlučio sam se obratiti Europskom parlamentu, predsjednici i predsjedništvu Europske komisije, napisao je Radeta. 

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti. 

Predmet: Hitno izvješće o prisutnosti ilegalnog fašističkog spomenika, simbola i crteža u Zadru, Hrvatska

Poštovani članovi Europskog parlamenta, predsjednici i članovi Predsjedništva,

Pišem vam kako bih vas upozorio na kritično pitanje od velike zabrinutosti koje uključuje prisutnost ilegalnih fašističkih simbola i prijetnji javnim dužnosnicima u gradu Zadru, Hrvatska. Kao član gradskog vijeća, identificirao sam dva slučaja koji zahtijevaju hitnu akciju od Europskog parlamenta.

Hitna reakcija je potrebna jer su hrvatske institucije potpuno zakazale i nisu reagirale u skladu sa Zakonima i Ustavom Republike Hrvatske i pravim vrijednostima europske zajednice.

Spomenik koji veliča fašizam s prijetnjama i govorom mržnje: U centru Zadra nalazi se ilegalno postavljena ploča koja veliča fašizam. Ploča je postavljena prije 20 godina Rajku Lozi, veteranu iz Imotskog koji je umro u Domovinskom ratu. Spomenik sadrži konture u obliku granica Nezavisne Države Hrvatske (NDH), praćene grbom s prvim bijelim poljem. Nezavisna Država Hrvatska (1941. - 1945.) bila je marionetska država nacističke Njemačke i fašističke Italije tijekom Drugog svjetskog rata. Spomenik također sadrži natpis "Hrvatski vitez, sin fašista (Ustaša)", što predstavlja eksplicitan govor mržnje i veličanje mračnog povijesnog razdoblja. Na ploči se nalazi i uznemirujući natpis: "Progoni, optužbe, mučenja, neuspjesi i izdaje nisu prekinuli tvoj životni san: Nezavisna Država Hrvatska (NDH)." Ovaj spomenik predstavlja jasno kršenje europskih vrijednosti i hitno ga je potrebno riješiti. Kao klub vijećnika, predložili smo spomenik bez ovih ilegalnih obilježja, ali gradonačelnik Zadra Branko Dukić i lokalna izvršna vlast nemaju hrabrosti zamijeniti ga zakonitim.

Crtež fašističkog vojnika u centru grada: Na raskrižju ulica Hrvoja Ćustića i Ante Starčevića u Zadru, prikazan je crtež fašističkog vojnika u javnom prostoru. Ova uvredljiva slika ne promovira samo mržnju i ekstremne ideologije, već se suprotstavlja i načelima tolerancije, raznolikosti i jedinstva za koje se zalaže Europska unija. S obzirom na povijesni kontekst i potencijalnu štetu koju takvi prikazi mogu prouzročiti, ključno je poduzeti brze korake za uklanjanje ovog crteža. Prisutnost slike fašističkog vojnika u javnom prostoru može pridonijeti porastu ekstremnih ideologija i predstavljati prijetnju društvenom tkivu naše zajednice.

Nažalost, osobno sam doživio prijetnje nasiljem, prijetnje silovanjem i prijetnje ubojstvom zbog svojeg javnog stava protiv ovih ilegalnih simbola i spomenika. Unatoč prijavama tih prijetnji, nije bilo adekvatnog odgovora lokalnih ili nacionalnih vlasti. S obzirom na propust lokalnih i nacionalnih institucija u rješavanju ovih pitanja, molim Europski parlament da intervenira i poduzme odgovarajuće mjere.

U međuvremenu, ova tema je prerasla iz lokalne u nacionalnu temu, a jedina koja reagira je ekstremna desnica, koja javno podržava fašizam i ne poštuje dostojanstvo Zakona i Ustava Republike Hrvatske.

Poduzimanjem odlučnih akcija možemo pokazati našu predanost u stvaranju društva koje odbacuje mržnju, diskriminaciju i netoleranciju. Molim Europski parlament da promptno riješi ovo pitanje, surađujući s lokalnim vlastima kako bi osigurao odmah uklanjanje uvredljivog crteža. Pokretanje edukativnih programa i javnih kampanja protiv takvih ideologija također se može uzeti u obzir kako bi se spriječilo ponavljanje takvih incidenata u budućnosti.

Pritisak na nacionalne vlasti: Molim vas, izvršite pritisak na hrvatske vlasti, uključujući hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i gradonačelnika grada Zadra Branka Dukića, da se obrate i osude prisutnost ilegalnih simbola u javnim prostorima. 

Važno je da Europski parlament zauzme stav protiv promicanja govora mržnje i netolerancije u bilo kojem obliku. Vaša brza i odlučna akcija poslat će snažnu poruku o predanosti Europske unije očuvanju demokratskih vrijednosti i zaštiti svojih građana od ponovnog bujanja ekstremističkih ideologija. Vaša pažnja na ovu temu vrlo je cijenjena i vjerujem da će Europski parlament brzo djelovati kako bi riješio ovu zabrinutost i očuvao vrijednosti koje naša unija drži dragima.

S poštovanjem,

Daniel Radeta,

Predsjednik Kluba vijećnika Socijaldemokratske stranke u Zadru, Hrvatska

Predsjednik Socijaldemokratske stranke Zadar, Hrvatska

26. travanj 2024 22:30