StoryEditorOCM
4 kantunaPOČELO SUĐENJE ZA KRVAVI OBRAČUN U RUPLJU

Pucao mu u potiljak zbog pumpe za vodu, pa sudu rekao da nije kriv!

Piše B.S.
21. veljače 2017. - 20:20
rupalj

Sedam mjeseci od brutalnog ubojstva u mjestu Rupalj u zadarskom zaleđu gdje je 46-godišnjaku ispalio hitac u potiljak, 61-godišnji Svetko Vidak u utorak je na sudu rekao kako se ne osjeća krivim za ubojstvo koje je počinio iz ilegalnog pištolja.
- Razumio sam optužnicu i ne osjećam se krivim - rekao je ispred optužnog vijeća Županijskog suda u Zadru kojim predsjeda sutkinja Dijana Grancarić nakon što je doveden iz pritvora u kojem se nalazi od 5.kolovoza prošle godine kada se sam predao policiji. Tužiteljstvo ga tereti za ubojstvo s izravnom namjerom navodeći kako je 5. kolovoza prošle godine izašao iz automobila, te nakon prethodne prepirke iz blizine berettom pucao u desnu stranu potiljka 46-godišnjem Davoru Šparu zbog čega je ovaj 12. kolovoza nakon moždane kome preminuo u zadarskoj Općoj bolnici. Za sobom je ostavio teško bolesnu suprugu i troje malodobne djece.

Vidak je taj dan došao na Šparovo imanje nahraniti petnaestak malamuta, u vlasništvu 55-godišnjeg njemačkog državljanina Geralda Schulla, koji je od Špara unajmio kuću i teren. Špar je Vidaku prigovorio što koristi njegovu pumpu za vodu, nakon čega ga je, prema navodima iz optužnice, po odlasku vrijeđao, te se zatrčao za njegovim automobilom s drvenim kolcem kojim je udario po zadnjem dijelu vozila. Vidak je potom izašao iz automobila i upucao Špara u potiljak. Njegovi odvjetnici Maja Vukelić i Slobodan Večerina drže da nije imao namjeru počiniti kazneno djelo ubojstva za koje se tereti.

- Vidak je bio na odlasku, no Špar je trčao za njim i u tome ga spriječavao – kazali su Vidakovi odvjetnici, no tužiteljstvo koje zastupa Denis Sokol drži da Vidak nije počinio ubojstvo u prekoračenju granice nužne obrane ili u nužnoj obrani, već s izravnom namjerom što namjeravaju dokazati u kaznenom postupku.

O krvavom obračunu u Ruplju u utorak je svjedočio i Šparov susjed Željko Štrkalj navodeći kako je inkriminiranog dana sve bilo uobičajeno.
- Taj smo dan smo ja i Dado kratko razgovarali, zezali smo se i smijali. Nisam ništa čudno primjetio i sve je bilo uobičajeno. posvjedočio je Šparov susjed iz Ruplja. Naveo je kako je policija prije dolazila u mjesto zbog Schulla i Spara, no da nikada nije bilo intervencije zbog pumpe za vodu. Po izbijanju prepirke Špar je trčao za automobilom nakon što je sa letvom izašao iz dvorišta i niti u jednom trenutku nije bio ispred vozila, opisao je Štrkalj.
-Situacija je bila doista teška i vrlo brzo na mjesto tragedije stigla je i hitna pomoć- kazao je. Odgovarajući na na pitanje odvjetnika Večerine priznao je da je nakon tragedije s bratom polijevao vodom trag krvi na mjestu tragedije što je uneseno u zapisnik o očevidu.
- Bili smo u šoku. Nikad nisam bio nazočan takvoj situaciji- kazao je nakon čega je Vidakova obrana prigovorila njegovom iskazu kao nevjerodstojnom.
- Nedvojbeno je da je netko mijenjao mjesto zločina ili da činjenično stanje nije utvrđeno na zadovoljavajući način - kazao je Vidakov odvjetnik.
Tragedija u Ruplju povezana je s višemjesečnim sukobom oko najma imanja u tom mjestu u zadarskom zaleđu, oko čega su se sporili stradali vlasnik i njegov nekadašnji podstanar, 55-godišnji njemački državljanin Gerald Schull. Zbog sukoba oko imanja Špar je još u ožujku proišle godine dobio prijavu za remećenje javnog reda i mira jer je vučnom službom pokušao sa svog imanja iz Ruplja kod Poličnika izbaciti svog 55-godišnjeg podstanar Schulla.

22. travanj 2024 12:57