StoryEditorOCM
4 kantunaNIKŠA MILINKOVIĆ:

"Prije ću dati parcelu u Diklu skupljačima sekundarnog otpada da ga slobodno koriste, nego da tamo Grad Zadar napravi javni put za Galićeve zgrade!"

Piše Mišel Kalajžić
12. svibnja 2020. - 22:00

Na Gradskom vijeću Grada Zadra na sjednici u srijedu uvrštena je i točka djevnog reda Prijedlog Odluke o utvrđenju statusa nerazvrstane ceste - javnog dobra u općoj uporabi pod nazivom Poljana Dragutina Domjanića.

Riječ je o dugogodišnjem sudskom sporu koji se vodio oko pristupnog puta za tzv. Galićeve zgrade u Diklu. Tu je parcelu kupila obitelj Milinković, te potom 2012. godine zatvorila i prekopala put tvrdeći da se radi o njihovom privatnom vlasništvu. Stanari Galićevih zgrada našli su se u nemogućnosti pristupa stanovima, pa je gradska uprava naposlijetku unajmila privatni teren za alternativni put.

Nakon što je Grad Zadar izgubio spor pred Općinskim sudom u Zadru, drugostupanjski sud preinačio je presudu u korist Grada Zadra čime je ona postala pravomoćna, pa se Grad namjerava uknjižiti na nerazvrstanu cestu. Prije upisivanja u zemljišne knjige gradski vijećnici na sjednici u srijedu morali bi prihvatiti prijedlog odluke o utvrđenju statusa nerazvrstane ceste - javnog dobra u općoj uporabi pod nazivom Poljana Dragutina Domjanića.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Prvostupanjsku presudu koju je donio sudac Željko Rogić, Županijski sud u Karlovcu kojemu je predmet prebačen preinačio je i presudio protiv mene. Ta je odluka bila čudna jer je prvostupanjska odluka bila temeljita, a preinačena je s jedinim argumentom da je na terenu postojao stup javne rasvjete koji tamo nikad nije bio, a to se može dokazati. Moj odvjetnik Božo Vrkić podnio je zahtjev za revizijom tog slučaja Vrhovnom sudu RH, ali dok to traje Grad Zadar je tu odluku uzeo zdravo za gotovo i predao Katastru upis vlasništva. Ja sam svom prijatelju iznajmio parcelu za parking kamiona i broda, a Grad Zadar mi je 1. svibnja, znači na državni praznik, poslao komunalne redare s rješenjem da maknem kamion i brod s javne površine. Zar komunalni redari rade za neke i praznikom? Prije toga sam na svom terenu primijetio i da je netko 30. travnja rano ujutro kolčio po našem zemljištu bez prethodne obavijesti. Nije mi još riješen niti zahtjev za građevinskom dozvolom na tom terenu. Spreman sam radije dati zemljište skupljačima sekundarnog otpada da ga koriste za svoju djelatnost, nego da na ovaj način ispaštam samo zbog jer su Galićeve zgrade izgrađene s pristupom preko privatnog vlasništva – ogorčen je Milinković.

Njegov odvjetnik Božo Vrkić kaže kako je to zemljište Milinkovićeva majka darovala svojoj kći Ani Batur, Milinkovićevoj sestri.

- Još se uvijek čeka odluka o reviziji na Vrhovnom sudu, a odluka Županijskog suda u Karlovcu je čudna jer je donesena temeljem činjenica koje na terenu ne postoje jer rasvjetni stup nikad tamo nije bio i i ne radi se o javnom dobru već o privatnom vlasništvu. Županijski sud u Karlovcu je potvrdio presudu Općinskog suda u dijelu u kojem je utvrđeno da je kupoprodajni ugovor između Ive Kucelina i Mirjane Milinković valjan. Taj je ugovor proveden kroz zemljišne knjige, ali to je zanemareno u potpunosti, već je zatražena uknjižba dijela zemljišta kao javnog puta. Osim toga Županijski sud u Karlovcu donio je na temelju mišljenja vještaka koji je rađen po privatnoj liniji što je malo čudno u postupku. Protivio sam se tom nalazu vještaka da se koristi u predmetu. Nikad nije pružen bilo kakav dokaz da je napravljeno izvlaštenje te nekretnine ili da je plaćena bilo kakva naknada, tako da to nikako ne može predstavljati javnu cestu – kazao je odvjetnik Vrkić dodajući kako je osobno mišljenja da su stranke davno trebale sjesti i dogovoriti se oko cijele stvari i do svega ovoga ne bi niti došlo.

image
Luka Gerlanc/Cropix
23. travanj 2024 03:04