StoryEditorOCM
4 kantuna¨PROČELNIK KORONA:

Predan je zahtjev za građevinsku dozvolu za obnovu opožarene zgrade u Klaićevoj, ali morat će je financirati svi suvlasnici u svom dijelu prostora!

Piše Mišel Kalajžić
11. srpnja 2023. - 17:59

Dvije su godine prošle od katastrofalnog požara zgrade u Klaićevoj ulici, nadomak Narodnog trga. Toga 15. lipnja 2021. godine, vatra je buknula kroz škure nekadašnjeg foto-ateljea Željka Maričića u 11.29 sati. Iako su vatrogasci stigli na Narodni trg nekoliko minuta nakon dojave, zgrada je u požaru teško stradala. U stvari je u potpunosti uništena. Stanari i korisnici poslovnih prostora morali su se iseliti, a čak dvije godine nakon požara obnova te zgrade u staroj povijesnoj jezgri Zadra još nije krenula.

Mnogi suvlasnici zgrade zbog toga upiru prstom u gradsku upravu, tvrdeći kako nije dovoljno napravila da proces obnove zgrade konačno krene jer se radi o zdanju u samom srcu stare gradske jezgre pa postoji i javni interes da se poduzme obnova.

image

Opožarena zgrada u Klaićevoj ulici

Mišel Kalajžić/Slobodna Dalmacija

Porazgovarali s pročelnikom Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom Tomislavom Koronom i otvoreno ga pitali: zašto na zgradi dvije godine nakon pustošenja požarom još nije pokrenuta obnova?

- Zadnje informacije kojima raspolažem kažu da je dokumentacija za projekt obnove kompletirana i da je predana za ishođenje građevinske dozvole, koja će, nadamo se, biti izdana u što skorijem vremenu nakon čega bi postupak obnove mogao krenuti. Ali krenimo od početka, odnosno od tog nesretnog požara koji je bio 15. lipnja 2021. godine. Tada je izgorjela ta čitava zgrada koja ima dva portuna, odnosno dva kućna broja. Imali smo sreću što je Javna vatrogasna postrojba Zadra tada stigla tako reći u sekundu, jer da su kasnili danas bi razgovarali o puno gorim razmjerima požara u staroj gradskoj jezgru zbog zgrada koje su bile vezane međukatnom drvenom konstrukcijom, što je najidealniji vodič za širenje vatre. Nakon što je požar ugašen, mi smo odmah poduzeli neophodne mjere. Upravitelj zgrade je trgovačko društvo Zadar stan, ali kako se zgrada nalazi u neposrednoj blizini Narodnog trga, mi smo preuzeli servisno-administrativni dio i bili smo puna podrška od početka. Ono što smo odmah napravili je da smo tražili od Zadar stana da što prije angažiraju društvo koje se bavi građevinsko-arhitektonskim radovima i oni su angažirali tvrtku Bastion Design, Odmah su krenuli s pregledom cijelog opožarenog dijela zgrade i donesena je odluka da se mora hitno napraviti statički pregled jer je zgrada bila dosta isušena požarom, a to znači da se fuga počela ljuštiti i otpadati i kamene zidove kojima je građena praktično više nije imalo što držati. Prijetilo je urušavanje, zgrada je bila stara i nije imala nikakvu armirano-betonsku konstrukciju pa smo odlučili da se potpornjima cijela zgrada zaštiti kako ne bi došlo do daljnje ugroze ljudi i zgrade jer joj je prijetilo urušavanje prema unutrašnjosti. I dokumentaciju zgrade trebalo je prikupiti, a u međuvremenu smo imali nekoliko sastanaka sa suvlasnicima. Smjestili smo naše zakupce u drugi prostor, nekim smo stanarima osigurali privremeni stan u vlasništvu Grada Zadra, te su nakon toga predstavnik suvlasnika Zadar stan i Bastion designe krenuli u izradu projekta koji je sad predan za izdavanje građevinske dozvole. Tome je prethodilo ispunjavanje brojnih uvjeta, od konzervatorskih do tehničkih preduvjeta jer se radi o staroj zgradi koja je izvorno građena prema sasvim drugačijim standardima od onih koji se primjenjuju u današnje vrijeme – naglašava Korona.

image

Opožarena zgrada u Klaićevoj ulici

Mišel Kalajžić/Slobodna Dalmacija

- Ipak, dvije godine obnova stoji, korisnici i suvlasnici su nezadovoljni, a i nije lijep prizor polusrušene zgrade u samom središtu stare gradske jezgre?

- Svi bi voljeli da je to išlo brže, ali mi smo od prvog dana bili podrška suvlasnicima. Sastanci koje smo inicirali, organizirali smo kao manji suvlasnici prostora u toj zgradi. Mi smo uložili novac za zaštitu zgrade protiv urušavanja, postavljanje osb ploča na izgorjele prozore... Preuzeli smo na sebe veliki dio obaveza, ali i vlasnici bi trebali biti žustriji u ostvarivanju svojih obaveza, jer neki su u postotku suvlasništva daleko iznad Grada Zadra. Vlasništvo donosi prava, ali i obaveze. Gradska uprava ima u svom vlasništvu samo dva mala poslovna prostora. Postoji tamo još 6 do 7 suvlasnika, dva odvjetnička ureda, vlasnici stanova po stotinjak kvadratnih metara prostora. Neki se u početku nisu niti odazivali pozivima grada. Nije to više vrijeme socijalizma, ne možemo se mi baviti održavanjem privatne imovine jer za to nemamo niti nadležnosti niti zakonskih ovlasti, da ulažemo u tuđu privatnu imovinu. Zna se što je suvlasnički dio zgrade, a sve ostalo je vlasnički dio pojedinih stanara – ističe Korona.

- Čuli smo da je u projektu obnove nešto zapelo oko protupožarne zaštite?

- Tako smo i mi čuli. Moguće je da je i uzrok požara bio upravo u tome, jer se ne može na instalacije stare zgrade priključiti preveliki broj rashladnih jedinica. Alternativno rješenje je skuplji sustav s jednom vanjskom jedinicom, no o tome će odlučivati struka i svi suvlasnici. Naš stav kao Grada Zadra je bio da zgradu osiguramo od urušavanja i što prije pokrenemo obnovu. Prihvaćamo sve ono što je u skladu sa zakonom i s onim što traže konzervatori, kao i ostale uvjete za ishođenje građevinske dozvole. Naš stav je u tome neupitan - što god zatraže konzervatori i arhitekti, mi ćemo to podržati. Je li to stav ostalih suvlasnika u ovom trenutku ne znam točno – reći će Korona.

image

Opožarena zgrada u Klaićevoj ulici

Mišel Kalajžić/Slobodna Dalmacija

- U slučaju da se građevinska dozvola dobije uskoro, što dalje? Kako financirati obnovu?

- Zgrada je osigurana preko Euroherc osiguranja. Ono što je dogovoreno na prvim sastancima je da se učvrsti postojeća statika i napravi krovište. Dakle tim novcem od osiguranja trebala bi se napraviti roh bau konstrukcija koja bi statički odgovarala uvjetima 21. stoljeća i krovište kako bi se spriječilo daljnje propadanje zgrade. Dalje bi svaki vlasnik unutar svoje etažne vlasničke jedinice koju je imao prije požara, uređivao i financirao uređenje za sebe. Baš kao i Grad Zadar svoje dijelove vlasništva. Treba vidjeti jesu li vlasnici osigurali svoje stanove prije. Neke police štite ne samo od požara već i od potresa. Mi ne možemo sudjelovati u dijelu gdje bi trebalo uređivati nečije stanove, mislim da to treba jasno reći. S naše smo strane do sada bili pokretač i motor obnove zgrade, uvažavajući činjenicu da se radi o staroj povijesnoj jezgri Zadra i da je uređenje te zgrade i od određenog javnog interesa, ali sad smo došli do faze da je građevinska dozvola pred izdavanjem i nakon toga treba krenuti obnova. To je pozicija Grada Zadra u svemu tome. Jasno i glasno: Grad će kao i do sada sudjelovati u svemu onome što predstavlja suvlasništvo te zgrade, ali ne može sudjelovati u uređenju prostora koji nisu njegovo vlasništvo, baš kao što ne traži niti od drugih vlasnika da uređuju gradsko vlasništvo. Mi plaćamo statičko osiguranje zgrade od lipnja 2021. godine Bastion designu, samo mi i niti jedan drugi vlasnik. Mjesečno to stoji oko 12 tisuća kuna, odnosno oko 1.500 eura, a o našem smo trošku financirali sigurnosnu sanaciju, kako se zgrada ne bi urušila – ističe Korona.

- Dvije godine su prošle, zgrada je vremenom u sve gorem stanju, neki susjedi tvrde da se povremeno čuje „krckanje” iz unutrašnjosti i otpadanje dijelova materijala.

- Da nije napravljena sigurnosna sanacija, zgrada bi se vjerojatno urušila nakon kiša. Ona je trenutno osigurana protiv oštećenja, ali jedino je rješenje obnova zgrade. I meni je kao Zadraninu ta zgrada „šaka u oko”. Volio bih da se to stvarno što prije riješi, ali standardi 21. stoljeća su drugačiji i ona se više neće moći obnavljati prema standardima od prije 200 ili više godina. I projektantima je to izazov, baš kao i građevinarima koji budu obnavljali zgradu u samom srcu stare gradske jezgre. Zbog toga se sve to toliko dugo rastegnulo, stvar je vrlo osjetljiva, ali nadam se da će obnova uskoro krenuti, međutim to ne ovisi samo o Gradu zadru, već i o ostalim etažnim vlasnicima – zaključuje pročelnik Tomislav Korona.

01. svibanj 2024 04:37