StoryEditorOCM
4 kantuna‘ARBANAŠKA FEŠTA‘

Potvrđeno: Dukić i Longin neće dočekati Milanovića i Begaja. Božidar Kalmeta: "Nitko me nije zvao, pa se neću ni pojaviti"

Piše Iva Ivanac, Predrag Opačić
26. travnja 2023. - 21:05

Predsjednik Zoran Milanović će u petak u 9,55 sati stići na Trg Gospe Loretske u zadarskim Arbanasima gdje će ga dočekati Melita Mulić, njegova savjetnica za ljudska prava i civilno društvo, Ermina Lekaj Prljaskaj, zastupnica u Hrvatskom saboru za albansku nacionalnu manjinu i voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Albanija, Marko Vučetić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Zadra, Zvonimir Rogić, predsjednik Mjesnog odbora Arbanasi, Anton Dedaj, počasni konzul Republike Albanije u Zadru i Zadarskoj županiji, Maksimiljana Barančić, predsjednica Kulturno-umjetničke udruge „Vicko Zmajević“ Arbanasi, Leo Mišura, zamjenik predsjednika MO Arbanasi i don Mate Kujundžić, župnik crkve Gospe Loretske-Arbanasi.

Pet minuta poslije, svi će oni zajednički dočekati albanskog predsjednika Bajrama Begaja s kojim dolazi i supruga Armanda.

Već je iz tog protokolarnog popisa gostiju vidljivo da dvojicu predsjednika u Zadru neće dočekati ni gradonačelnik Branko Dukić ni župan Božidar Longin, a iz gradske uprave se najavljuje da bi se s predsjednikom trebali pozdraviti pročelnici za kulturu i školstvo Dina Bušić i Joso Nekić. Albanski predsjednik dolazi u službeni posjet Hrvatskoj, u sklopu kojeg će boraviti i u Zadru, pa su novinari za izostanak predstavnika lokalnih vlasti pitali i premijera Andreja Plenkovića.

- Ne znam ništa o tome, znam samo da je u mom rasporedu predviđeno da u četvrtak imam ručak s predsjednikom Begajom, a ovo drugo ne znam, kratko je izjavio Plenković.

Župan Longin je u petak u Opatiji, na zasjedanju Hrvatske zajednice županija, a i gradonačelnik Branko Dukić svoje nepojavljivanje opravdava prethodno preuzetim obvezama:

- Dosada službeno s tim nismo bili upoznati, tek smo danas dobili službenu informaciju da dolazi predsjednik, ali ja već od prije imam zakazane obveze u Zagrebu s ministrom Bačićem i ministrom Erlićem. Iz Grada Zadra će zasigurno ići delegacija i sastati se s predsjednikom, rekao je Dukić ne precizirajući na kojeg predsjednika misli, Milanovića ili Begaja. 

Izgleda da su u petak poslom prenatrpani i dogradonačelnik Ante Babić i dožupan Šime Vicković.

Nakon što im je stranački vrh, prilikom Milanovićevog prošlog posjeta Zadru zamjerio na „višku ljubaznosti” kojeg su pokazali prema predsjedniku države, čelnici gradske i županijske vlasti sada imaju alibi za nedolazak u Arbanase. Osim te tradicionalne i svakodnevne napetosti između Plenkovića i Milanovića, temperatura oko dolaska dvojice predsjednika u Arbanase je podignuta i u pripremnim razgovorima suradnika albanskog predsjednika s Mjesnim odborom kojega u petak obilazi, jer se Arbanasima nije svidjela formulacija po kojoj Begaj obilazi albansku dijasporu. Evo što na tu temu kaže predsjednik ŽO HDZ-a Božidar Kalmeta, koji je i sam Arbanas.

- Mene do danas nitko nije kontaktirao oko dolaska dvojice predsjednika u Zadar i u Arbanase. Gospodin Begaj je predsjednik suverene i nama prijateljske zemlje i naravno da je dobro došao i u Zadar i u Arbanase. Pritom se mora znati da su Arbanasi ponosni ljudi koji su po dolasku na ove prostore kroatizirani. U proteklih 300 godina su utkali su svoju krvi i znoj u hrvatsku povijest. Arbanasi su Hrvati, a ne pripadnici nacionalne manjine niti dijaspora, izjavio nam je Božidar Kalmeta.

Na pitanje hoće li u petak biti na dočeku predsjednika Begaja i Milanovića, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a kratko je odgovorio:

- Ne, nitko me nije zvao, pa se neću ni pojaviti.

27. travanj 2024 10:28