StoryEditorOCM
4 kantunaHRVATSKI REKORDERI

Potvrđena optužnica protiv četvorice Zadrana: u Smiličiću uzgojili 8,8 tona marihuane vrijedne više od 17,7 milijuna eura!

Piše Ivica Nevešćanin
17. ožujka 2022. - 11:29

Optužno vijeće Općinskog suda u Zadru potvrdilo je optužnicu protiv četvorice Zadrana za uzgoj i prodaju 8860 kilograma marihuane u mjestu Smilčić nedaleko Benkovca. Riječ je o najvećoj količini marihuane ikad zaplijenjene u Hrvatskoj čija se ulična vrijednost procjenjuje na više od 17,7 milijuna eura. 

Pravomoćnom optužnicom obuhvaćeni su Mario Lončar (59), Marinko Crnjak (57), Ilija Mazzura (44) i Petar Lerga (44). Lončar je optužen da je kao vlasnik tvrtke Spela i koncesionar državnog zemljišta u Smilčiću podigao polje industrijske konoplje unutar kojeg je bilo posađeno 7728 stabljika konoplje koja sadrži više od 0,3 posto THC-a zajedno sa drugim optuženicima dok je trećeoptuženi Mazzura optužen za dobavu 7728 sjemenki inkriminirane marihuane i financiranje uzgoja.

Najveće polje marihuane u Hrvatskoj zadarska je policija otkrila u kolovozu prošle godine. Tada su privedeni Lončar i Crnjak zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, a tri mjeseca kasnije, u studenome, privedeni su Mazzura i Lerga uz istu kaznenu prijavu. Sva četvorica se još uvijek nalaze u istražnom zatvoru.

image
Jure Miskovic/Cropix

Cijela plantaža bila je posađena u tri velika polja označena slovima A, B i C. Istraga je utvrdila da je u svim redovima polja B i C bila posađena industrijska konoplja naziva Santhica 27, kao i u polju A od 1. do 37. reda. No od 38. do 83. reda u polju A otkriveno je 7728 stabljika indijske konoplje koja se smatra opojnim sredstvom jer sadrži više od 0,2 posto THC-a. Vještačanje je pokazalo da inkriminirane stabljike sadrže oko 8860 kilograma marihuane procijenjene vrijednosti oko 80 milijuna kuna. Cijena grama marihuane u uličnoj prodaji kreće se oko 100 kuna, a kilogram oko 15 tisuća kuna, što znači da je ulična vrijednost zaplijenjene marihuane iznosi oko 132.900.000 kuna.

Najveću plantažu industrijske konoplje u Dalmaciji Lončar je podigao 2020. kao pilot projekt u Zadarskoj županiji u suradnji s županijskom Agencijom za ruralni razvoj. Prve godine posadio je 13 hektara, a iduće je proizvodnju proširio na 17 hektara. Ovaj put među više od 46 tisuća biljaka, posađenih na površini od 20 tisuća kvadrata, otkriveno je da njih gotovo osam tisuća sadrži više THC-a od zakonski dozvoljene količine. Bilo je to dovoljno da Lončar, inače svima poznat kao dugogodišnji poljoprivrednik, preko noći postane „dalmatinski Escobar” te zajedno sa suradnicima bude optužen za najveću količinu marihuane ikad uzgojenu i zaplijenjenu na našim prostorima.

image
Jure Miskovic/Cropix
15. lipanj 2024 16:05