StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON 300 DANA

Počinje se stezati obruč oko ”Ledane”: konačno se pokrenule institucije u cilju izbacivanja Rive Liburna iz gradskog perivoja!

Piše Iva Ivanac/Ivica Neveščanin
9. svibnja 2023. - 22:50

Prošlo je više od 300 dana od smrti 20-godišnjeg Seana Borgana, a u Perivoju kraljice Jelene Madijevke se naizgled ništa nije promijenilo.

Županijsko državno odvjetništvo je nakon puno kalkulacija utvrdilo kako ne postoji osnovana sumnja da je u padu mladog Irca s bedema počinjeno kazneno djelo za koje se progon pokreće po službenoj dužnosti, odnosno da nitko, pa ni formalni vlasnik, Grad Zadar, ne treba odgovarati za činjenicu da bedemi, unatoč obećanjima odgovornih, do prošlog ljeta, kao ni do danas, nisu dobili primjerenu zaštitu, iako je na istom mjestu četiri godine prije na identičan način već stradao jedan mladi turist.

Perivoj kraljice Jelene Madijevke, unatoč pokrenutim inicijativama, nije proglašen spomenikom parkovne arhitekture, što prema svojim karakteristikama itekako zaslužuje, te predan na upravljanje županijskoj ustanovi Natura Jadera, koja tamo sigurno nikad ne bi dozvolila otvaranje noćnog kluba.

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru već šestu godinu obrađuje kaznenu prijavu koju je 2017. godine podnio bivši gradski vijećnik Mladen Malta zbog sumnjivog poslovanja Rive Liburna, ukazujući na činjenicu da je Ledana godinama koristila znatno veću javnu površinu u parku od one koju je imala u zakupu i za koju je imala izdane minimalne uvjete, čime je izravno nanosila štetu Nasadima, Gradu Zadru i državnom proračunu.

Naprotiv, 300 dana nakon tragedije, Ledana radi, iako im je krajem prošle godine istekao zakup javne površine, a novi ugovor nisu potpisali, što u biti znači kako na javnoj površini parka ne bi uopće smjeli raditi, niti držati ugostiteljsku opremu, niti je na bilo koji način koristiti. A oni sve to, neometano, i dalje čine.

Naizgled se, kažemo, ništa nije promijenilo jer stvari se, kako doznajemo, napokon počinju micati s mrtve točke, nadležne institucije su polako počele stezati obruč oko Ledane i tvrtke Riva Liburna, s ciljem da se jednom zauvijek istjeraju iz zaštićenog gradskog perivoja.

Pokrenut postupak ukidanja minimalnih uvjeta

Zadarska županija je u travnju ove godine pokrenula postupak ukidanja minimalnih uvjeta za javnu površinu tvrtki Riva Liburna. Postupak ukidanja minimalnih uvjeta, bez kojih Ledana više ne bi mogla imati terasu, pokrenut je nakon što je sa zadnjim danom prošle godine istekao ugovor s Nasadima o zakupu javne površine. 

- Budući da je prestanak prava korištenja poslovnim prostorom na otvorenom, u ovom slučaju terasom, jedan od uvjeta za ukidanje rješenja o utvrđivanju minimalnih uvjeta za pružanje ugostiteljskih usluga na otvorenom, provodi se postupak ukidanja minimalnih uvjeta, sukladno Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti i Zakonu o općem upravnom postupku, navode iz UO za gospodarstvo i turizam Zadarske županije.

Podsjetimo, Riva Liburna ima aktivni ugovor s Nasadima o zakupu zatvorenog poslovnog prostora (bivše Ledane) do 2026. Za taj zakup imaju izdane i minimalne uvjete, što znači da u njemu mogu obavljati ugostiteljsku djelatnost. Nakon otkrića portala Zadarski.hr, naime, geodetskom izmjerom je utvrđeno da unutrašnji prostor nema kvadraturu potrebnu za noćni klub, odnosno da ima manje od potrebnih sto kvadratnih metara, a ne više od 102, koliko je navedeno u dokumentaciji Rive Liburna, na temelju koje su i dobili minimalne uvjete i zbog čega je policija podnijela kaznenu prijavu za krivotvorenje dokumentacije i prijevaru protiv suvlasnika Rive Liburna Branimira Markova.

Zaključimo: ako im županija ukine minimalne uvjete za terasu, Ledana će moći raditi do 2026. godine i kao kafić i kao noćni klub i to isključivo unutar poslovnog prostora, sve dok im se ne ukinu minimalni uvjeti za unutarnji prostor, čija je dokumentacija prema tvrdnjama policije krivotvorena. Hoće li im se to isplatiti, hoće li ih to destimulirati da napuste Ledanu prije isteka ugovora, vidjet ćemo.

image

Lounge and bar Ledana u Perivoju kraljice Jelene Madijevke

Jure Miskovic/Cropix/Cropix

Zadarski ODO kao Pepeljuga

Skoro deset mjeseci od otkrića Zadarskog.hr i kaznene prijave policije, i šest godina od prijave Mladena Malte, iz zadarskog Općinskog državnog odvjetništva prošli je tjedan napokon stigao jedan odgovor iz kojeg bi se moglo zaključiti kako su se stvari u slučaju Ledane konačno pomakle s mrtve točke. Odnosno, istraga je iz faze “izvida”, koji su se godinama provodili, ušla u fazu ”dokaznih radnji”.

- U konkretnom se predmetu nakon provedenih izvida provode dokazne radnje, a državnoodvjetnička odluka uslijediti će po provođenju svih dokaznih radnji, elokventno je odgovorila općinska državna odvjetnica Darija Padovan Buškulić.

Što to znači? Da istraga još traje, da se dokazi još provode, i da nemaju još odgovore na sve navodno sumnjive radnje. A koje su to sumnjive radnje, ne znamo. Uključuju li one prijavu Malte iz 2017. ili samo ovu zadnju, policijsku od prošle godine, na koju su novinari ukazali? I nakon njih policija pa i geodet angažiran od Nasada. Koji je izmjerio da je poslovni prostor u najmu Rive Liburna manji od propisanog za noćni klub, ali veći od onog koji im je ugovorom predan u najam? Da je dokumentacija za minimalne uvjete (noćni klub) najvjerojatnije krivotvorena, da je Riva Liburna 11 godina radila nezakonito, da su za nekoliko stotina tisuća kuna na ime manjeg zakupa zakinuli Nasade... Sve to znamo već deset mjeseci, samo ne zna Darija Padovan Buškulić. Ako treba, možemo pomoći u tim, kako ono, ”dokaznim radnjama”.

image
Jure Miskovic/Cropix/Cropix

Grad Zadar u horor filmu

Grad Zadar cijelo to vrijeme igra svoju igru. Užasno se boji mogućih pravnih, ali i političkih posljedica afere Ledana. Duboko je svjestan da je pod okriljem komunalne tvrtke u njegovom parku privatna tvrtka 11 godina radila protuzakonito, izvlačila bajoslovnu zaradu, manipulirala javnom površinom, zloupotrebljavala povjerenje, i sada, nakon svega, vodi Nasade na sudu 1:0.

U gradskoj upravi nisu htjeli ići u raskid ugovora, premda su na to, po nekim tumačenjima, imali apsolutno pravo, nego su preko Nasada krenuli u pregovarački proces koji nije dao rezultata, a kasnija tužba za naknadu štete donesena je u korist Rive Liburna. Za sada. Vidjet ćemo što kaže Visoki trgovački sud. Uglavnom, Grad želi maknuti Ledanu iz parka, ali ne zna kako to napraviti bez moguće materijalne i političke štete. Onda se na koncu dosjetio mogućeg rješenja.

Grad Zadar je skužio da je Nasadima dodijelio Perivoj kraljice Jelene Madijevke na upravljanje, ali da on i dalje skrbi o javnoj površini! Kad im se konačno upalila lampica, na teren su ove godine poslali komunalne redare koji su, kako doznajemo, u više navrata obavili uviđaj i zapisnikom evidentirali zatečeno stanje te od Nasada i Rive Liburna zatražili očitavanja.

- Temeljem pristiglih očitovanja Nasada i krajnjeg korisnika predmetne površine “Riva Liburna” odsjek komunalnog redarstva pokrenuo je postupke uklanjanja stolova i stolica u skladu sa svojom nadležnošću, dok Nasadi nastavljaju s postupanjem u okviru regulativa preuzetih obveza, odgovorili su nam iz Grada Zadra.

Logika je jasna: oni koji imaju višestruke prekršaje komunalnog reda, ne mogu dobiti nove ugovore za korištenje javne površine.

Aktivirala se i građevinska inspekcija

Turistička inspekcija Državnog inspektorata nekoliko je puta intervenirala u Ledani, a prema zadnjim informacijama u cijelu se priču uključila i građevinska inspekcija. To je potpuno novi, ali vrlo važan moment u cijeloj priči. Razlog toga je okrugli ostakljeni paviljon kojeg je u perivoju podigla Riva Liburna. U tijeku je, kako doznajemo, inspekcijski postupak, građevinski inspektori provjeravaju ima li paviljon građevinsku dozvolu. Prema Pravilniku o jednostavnim građevinama pomoćni objekti se mogu graditi u tlocrtu do 50 kvadrata. Paviljon kojeg je podigla Ledana ima 157 kvadrata, a za takav je objekt potrebna građevinsku dozvola. Koju, doznajemo, Riva Liburna nikad nije dobila.

- Građevinska inspekcija Državnog inspektorata provodi daljnji postupak nakon obavljenog očevida, a utvrđivanje činjeničnog stanja i svih okolnosti predmetnog događaja je u tijeku, kažu iz Državnog inspektorata.

Što se pak tiče trenutne situaciju u kojoj Ledana radi na vanjskom dijelu, iako nema zakupljenu javnu površinu, iz inspektorata su nam odgovorili:

- S obzirom na novonastale okolnosti u travnju 2023. godine, a u svezi obavijesti koje je komunalno trgovačko društvo dostavilo ovom tijelu vezano uz istek ugovora o zakupu javne površine s predmetnim ugostiteljem, turistička inspekcija Državnog inspektorata je nakon obavljenih izvidnih radnji na terenu o navedenom zatražio pisano očitovanje nadležnog ureda Zadarske županije. U svom odgovoru nadležni ured Zadarske županije navodi kako je pokrenut postupak za ukidanje rješenja o utvrđivanju minimalnih uvjeta za pružanje ugostiteljskih usluga na otvorenom od 13. siječnja 2022. godine zbog otkaza ugovora o zakupu javne površine predmetnog ugostiteljskog objekta te kako je u tijeku provođenje upravnog postupka. U odgovoru se navodi i da će ovo tijelo po završetku postupka biti obaviješteno o ishodu. O novonastalim okolnostima dopisom je obaviještena jedinica lokalne samouprave. Inspekcijski postupak je u tijeku”. Na ovom mjestu je važno podsjetiti da je turistička inspekcija tijekom 2021. i 2022. vodila prekršajni i upravni postupak protiv Ledane, jer su utvrdili da poslužuju goste na prostoru većem od prostora za koji su imali minimalne uvjete.

image

Paviljon UO Ledana u Perivoju kraljice Jelene Madijevke 

Jure Miskovic/Cropix/Cropix

Konzervatori vrte palčevima

Samo jedna državna služba, možda i najodgovornija za kupleraj nastao u Perivoju kraljice Jelene, nije apsolutno ništa poduzela od izbijanja afere: slavni zadarski konzervatori. S njima i bez njih, stanje u perivoju je isto, iako su oni, nedvojbeno, najpozvaniji da tamo uvedu red i da počiste svu tu kramu koju je nabacala Ledana. U zadnjih deset mjeseci od njih smo dobili samo jedan odgovor, točnije, ne od voditelja ureda u Zadru, Igora Miletića, nego izravno iz Ministarstva kulture. Tako smo i doznali da Ledana nema konzervatorsku dozvolu za postavljanje 90 posto opreme u Perivoju i da sve to trebaju odmah ukloniti. Ali kako, gdje, kada, kada naši vrijedni konzervatori imaju prečeg posla, primjerice, usklađivati uvjete za bezbrojne ”staklenike” i ”terase” koji su unakazili Zadar, s ove i one strane mosta.

Iz odgovora Ministarstva kulture tako smo doznali da su konzervatori 2012. na zahtjev Rive Liburna u dva navrata izdali posebne uvjete. U siječnju 2012. izdani su im uvjeti za sanaciju pristupnih rampi, uređenje zelenila i postavljanje dvije drvene platforme na pozicije postojećih betonskih platoa na kojima su se nalazile ranije građevine. U studenom iste godine dani su uvjeti za postavljanje privremene nadstrešnice iznad drvene platforme u istočnom dijelu perivoja. „Sva ostala oprema koja se tamo nalazi postavljena je bez odobrenja ovog Odjela, a njeno uklanjanje u nadležnosti je gradskog Komunalnog odjela”, ističu iz Ministarstva.

Pravo je pitanje što su konzervatori idućih deset godina radili, jesu li ikada više bili u nadzoru Perivoja? Zašto, nakon što je sve raskrinkano, nisu zatražili nadzor konzervatorske inspekcije, čije su kazne inače drakonske?

Zato smo opet, po tko zna koji put, Ministarstvu kulture i medija poslali novi upit sa starim pitanjima: kada su i za što sve izdani konzervatorski uvjeti za Ledanu, koliko je puta i kada konzervatorska inspekcija bila u nadzoru te što su tom prilikom utvrdili? Jesu li ikada poduzeli neku vrstu sankcije prema Ledani, odnosno Rivi Liburna, jesu li im ispisali ijedno rješenje za uklanjanje nedozvoljenih objekata u Perivoju?

Odgovore ćemo objaviti čim ih dobijemo.

image
Luka Gerlanc/Slobodna Dalmacija
27. travanj 2024 22:28