StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: GRADSKI DJEČJI VRTIĆ VRULJICA NA METI VANDALA

Po danu skaču po krovovima, bacaju kupe i pale vatru, a po noći čupaju ljuljačke i tobogane, pa i spavaju na terasama

2. travnja 2017. - 15:00
vrtic_vandali10-310317

Gradski Dječji vrtić "Vruljica" već je dugi niz godina na meti vandala, a kulminacija je nastupila u srijedu poslijepodne kada su pokraj vrtića u istoimenom parku morali intervenirati vatrogasci i policija. Svega nekoliko metara od zgrade buknuo je požar, vatra je zahvatila stablo i prijetila vrtiću, zbog čega su na teren pozvani vatrogasci i policija. Očevidom je utvrđeno da su požar izazvali maloljetnici paleći borove iglice i drvene sanduke.

- Godinama smo nemoćni, a ovo je bio vrhunac. Da u tom trenutku tuda nije prolazila žena s kćerkom koja je sve prijavila, vatra je mogla zahvatiti vrtić, te kuhinju koja skrbi o drugim vrtićima, a u kojoj je bio plin. Moglo je sve izgorjeti i odletjeti u zrak – ispričala je odgovorna odgajateljica vrtića Jelena Jelenić.

Zbog izuzetno atraktivne i skrovite lokacije vrtić je uvijek bio vikend oaza za rušilačke pohode vandala, a sada se, kaže ogorčeno odgajateljica, devastacija događa i danju. Radi se, kaže, uglavnom o maloljetnicima koji čupaju, devastiraju i uništavaju sve što im dođe pod ruku. Danju skaču po krovu vrtića i onako pomahnitali bacaju kupe. Jedno jutro nestala je čak cijela kućica s toboganom, te je iščupan i cijeli red ljuljački. Zidovi se ispisuju grafitima, a ujutro na vrtićkim terasama redovno pronalaze i 'kampere' koji tamo noće.

- Vrtić ne možemo ograditi iako smo tražili način, čak smo i pokušali staviti neke cigle, no kazali su nam da je to nemoguće – pojašnjava odgojiteljica. U borbi s vandalima zasad su im jedino 'oružje', kaže, djelatnice vrtića, koje pokušavaju lijepim riječima riješiti problem.

Još 2011. godine kada je u jednoj godini inventar opljačkan pet puta, i kada su zbog toga uhićena tri maloljetnika, Vruljica je trebala postati prvi vrtić s video nadzorom, no kamere do danas nisu osposobljene.

- Poznato mi je samo da postoji neki problem u sustavu koji do sada nije riješen. Zbog čega. Ne znam. Već je nekoliko kamera razbijeno, a zaštitara nikada nismo ni imali. Tražili smo pojačane ophodnje policije, no sve to dosad nije dalo rezultata. Zasad smo nemoćni, a jedan dan bi se moglo dogoditi nešto gore – kaže Jelenić.
U policiji navode kako se ne mogu koncentirati na isključivo jedan kvart ili ulicu, ali da je najbolje rješenje da se svaki sumnjivi događaj odmah prijavi policiji na dežurni broj.

- Ukoliko netko uoči sumnjivo događanje naši policajci će izaći odmah na teren. Svaki sumnjivi događaj se može prijaviti 24 sata dnevno i policajci će odmah i bez pogoovora izaći na intervenciju. Nikada se s prijavom ne smije čekati nekoliko dana – kazali su u zadarskoj policiji.
U 19 vrtića dviju gradskih predškolskih ustanova Radost i Sunce, u koji spada i Vruljica, smješteno je 1495 djece, dok 23 privatna vrtića pohađa 1295 djece u 62 odgojne skupine.

Unatoč našim pokušajima ravnateljicu Marijanu Miočić nismo uspjeli dobiti do zaključenja teksta da bi je pitali zašto video kamere na vrtiću nisu u funkciji šest godina. Odgovor smo potražili i u gradskoj upravi koja financira rad vrtića. Glasnogovornica Marina Pajkin rekla nam je da su video kamere oštetili vandali te da se radi na njihovom osposobljavanju.

29. svibanj 2024 09:08