StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: PONOVNO NAKON 75 GODINA

Paške koludrice pokazale Trn iz Isusove krune kojeg sedam stoljeća čuvaju u samostanu!

4. svibnja 2019. - 23:20
sveti_trn1-040519

Trn iz Isusove krune koji se sedam stoljeća čuva u Benediktinskom samostanu sv. Margarite na Pagu prenesen je u subotu navečer u katederalnu crkvu Uznesenja Blažene djevice Marije gdje je izložen na oltaru kako bi ga vjernici mogli razgledati.

Iako se relikvijar trebao pronijeti mjestom, prvi put nakon 74 godine od kada je zadnji put iz samostana iznesen na “svjetlo dana”, jaka kiša poremetila je crkvene planove, pa je svečana procesija ipak odgođena. U paškoj katedralnoj crkvi gdje je izložen Sveti Trn održano je misno slavlje koje je prevodio zadarski nadbiskup msgr. Želimir Puljić.

Uz Trnovu krunu u pariškoj katedrali Notre Dame, Sveti Trn kojega čuvaju paške koludrice jedini je Sveti Trn u svijetu koji posjeduje rimsku Autenticu, službenu potvrdu Svete Stolice, da je to autentični trn koji se nalazio na glavi Isusa Krista za vrijeme njegove muke i razapinjanja koje je podnio za spas svijeta. Prema službenim, izvornim dokumentima, fra Ivan Tutnić donio je 1443. godine Sveti Trn svojoj sestri, koludrici Mariji, na njeno svečano monaško zavjetovanje u paški benediktinski samostan.
Napisao je i ispravu o tom daru, čiji prijepis iz 1564. godine iz arhiva Marka Laura Ruića, otkriva zahtjeve fra Ivana Tutnića, darovatelja Svetog Trna, na koji način čuvati, štovati relikviju Svetog Trna i kako je izložiti u liturgijskim slavljima.

Procesija sa Svetim trnom održavala se u Pagu do 1945.godine kada bi se na taj način obavljao blagoslov polja. Pažani su gledali u taj trn i, ako bi bio uspravan i naizgled svjež, znali su da će godina biti plodna, a ako bi bio smežuran i iskrivljen, onda su znali da će godina biti loša.

03. svibanj 2024 07:24