StoryEditorOCM
4 kantunaPRISLUŠKIVANJE ĆELIJE

Odvjetnik Tanaskovića: "ŽDO traži izmjenu optužnice, a došli smo do kraja postupka. Po meni je to nezakonito, ali slažem se sa sutkinjom..."

Piše Božana Sviličić
21. rujna 2023. - 12:21

- Očekivao sam ovakvu odluku suda, jer da sam ja na mjestu suda i ja bih to napravio, pa onda neka o tome odlučuje viši sud. U svakom slučaju ovo će biti prvi put u Republici Hrvatskoj da će se morati odlučiti hoće li se takvi dokazi moći koristiti kao zakoniti, pogotovo u fazi postupka, gdje je predmet gotovo došao gotovo do kraja. Po meni je to nezakonito. Bilo bi u redu da se da se to radilo u fazi istrage,  međutim vidjet ćemo što će odlučiti Visoki kazneni sud - rekao je Vinko Gulišija, odvjetnik Duška Tanaskovića, nakon što je sutkinja Ana Brkić u četvrtak na Županijskom sudu u Zadru odgodila suđenje za ubojstvo na Zrću do odluke Visokog kaznenog suda RH o tome hoće li kao zakonite uvažiti posebne izvide tajnog snimanja i nadzora Tanaskovićeve ćelije. 

- Do odluke Visokog kaznenog suda RH, koji može rješenje o odbijanju zahtjeva obrane za izuzećem dokaza prikupljenim posebnim izvidima, potvrditi, odbiti ili preinačiti, moramo odgoditi raspravu. Kada Visoki kazneni sud RH donese odluku suđenje će se nastaviti - rekla je sutkinja nakon čega je novu situaciju pojasnila i optuženom Tanaskoviću. 

On je nešto pokušao reći, ali je na kraju odustao.

Tužitelj Ivica Škara ranije je na suđenju kazao kako su prisluškivanjem njegove ćelije dobili nove dokaze protiv Tanaskovića.

- Iz materijala kojim raspolažemo, tonskih zapisa i transkripata, razvidno je da je optuženi za likvidaciju Vlaovića trebao dobiti novčanu nagradu. Također je jasno da je u planiranje ubojstva bilo uključeno više sudionika i pomagača - rekao je.

Zbog novih dokaza Škara je zatražio da se optužnica kojom se Tanasković tereti za ubojstvo prekvalificira u teško ubojstvo iz koristoljublja, za koje je predviđena kazna preko 20 godina zatvora.

Osim što je ranije rekao da nije kriv, Tanasković još nije otkrio motiv za ubojstvo Vlaovića, a iza kulisa se likvidacija povezivala sa sukobima dva najpoznatija narkoklana na Balkanu – kavačkog i škaljarskog, u kojem je u regiji i u inozemstvu je ubijeno više od deset osoba.

Boris Radman, odvjetnik obitelji ubijenog Gorana Vlaovića složio se s prijedlozima tužitelja Škare u četvrtak podsjetivši kako je u predmetu iz 2008. godine sud u drugom stupnju najprije izveo takav dokaz, a onda tražio prijedlog za izdvajanje.

- Najprije taj dokaz treba privesti u dokaznu građu, a tek onda cijeniti je li zakonit ili nezakonit. Sukladno toj praksi suda prijedlog obrane je preuranjen - naveo je Radman. 

Tanasković je optužen da je 25. kolovoza 2022. godine u 6.01 sati, na otoku Pagu, ispred noćnog kluba na plaži Katarelac ubio 39-godišnjeg državljanina Crne gore Gorana Vlaovića. Odmah nakon pucnjave u pomoć ozlijeđenom Vlaoviću priskočili su turisti koji su se zatekli ispred noćnog kluba.

Cijeli događaj zabilježilo je nekoliko turista svojim mobitelima i snimke su kasnije objavili na društvenim mrežama.Na snimci jednog gosta iz Italije vidi se trenutak kada dvoje turista dolazi do unesrećenog mladića, koji je pogođen pao licem na asfalt ležeći u lokvi krvi. Okrenuli su ga na leđa, jedan muškarac je s obje ruke pritisnuo ranu na glavu nesretnog mladića, dok je drugi muškarac započeo s reanimacijom srca. Unatoč pomoći turista i brze reakcije hitne pomoći, 39-godišnjem Crnogorcu nije bilo spasa.

02. svibanj 2024 06:15