StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKI HDZ

"Osuđujemo napade na predsjednika GO SDP-a Daniela Radetu, osuđujemo i fašističke simbole, ali o muralu na Bulevaru ne možemo zaključiti ništa!"

Piše HDZ Zadar
20. veljače 2024. - 21:29

HDZ Zadra i Zadarske županije oglasio se objavom na svom facebooku nakon priopćenja Daniele Radete, zadarskog SDP-ovca koji je upozorio na toleriranje vlasti ustaških murala i oznaka po Zadru, ministru Šimi Erliću. 

image

HDZ je priopćenje na facebooku ilustrirao fotografijom članka s našega portala

Hdz Zadar/Slobodna Dalmacija

Objavu zadarskog HDZ-a prenosimo u cijelosti:

Očito je da pojedinci baš od svega žele raditi predizbornu kampanju pa smo primorani ponoviti:

- Najoštrije osuđujemo napade na predsjednika GO SDP-a Daniela Radetu. Bez ali, bez ako. Nasilje ne može biti opravdanje, a pogotovo ne kao reakcija na iznošenje bilo kakvih stavova o bilo kojoj temi, ma kakvi ti stavovi i motivi za njihovo iznošenje bili. Taj i takav stav smo izrekli odmah nakon napada. Taj stav smo ponovili jučer i to ponavljamo danas. Nasilju jasno, glasno i nedvosmisleno - NE!

- Apelirali smo na smirivanje tenzija te postupanje policije koja je kako vidimo iz javno dostupnih informacija vrlo brzo odradila svoj posao, pronašla počinitelje u oba slučaja i to je jedino dobro u svemu ovome.

- Radeta oko ove teme NIJE u prijeporu s HDZ-om, niti s Gradom Zadrom, koje stalno klevetnički želi “uvući” u sukob. Ima pravo iznositi bilo kakve stavove, kao što i mi imamo pravo reagirati kada u nedostatku konstruktivnog političkog sadržaja izmišlja, iznosi najgore neistine, a sve kako bi skrenuo pozornost na sebe. Takvo zlonamjerno ponašanje je štetno, prozirno i skandalozno.

- Jedina istina je da s Radetom imamo politički sukob na temu proračuna, blokade gradskih projekata i funkcioniranja grada, ali o tome SDP i koalicija Srcem protiv Zadra šute kao zaliveni. Većini građana je postalo jasno što neimanje proračuna u godini s nikad više dostupnih sredstava za ulaganja znači za Zadar. Nažalost, postoje i oni koje za to nije briga, koji imaju neke važnije teme i kojima nije dosta što su zaustavili grad nego nas sve skupa pokušavaju vratiti unatrag.

Za kraj i po tko zna koji put da ne bude dilema:

- Osuđujemo veličanje fašističkih ili bilo kojih drugih totalitarnih sistema. Grad Zadar iz javnog prostora uklanja sve grafite, uvredljive simbole ili poruke koje NEDVOJBENO predstavljaju obilježja totalitarnih sistema ili vrijeđaju na bilo kakvoj osnovi. To se radi bez prevelikog izazivanja pozornosti. Sve suprotno od onih koji su u službu izbora htjeli iskoristiti ovu priču koja baš ni po čemu nije bila aktualna.

- Možemo raspravljati oko toga što mural predstavlja i na što asocira, ali nedvojbeno ne možemo zaključiti ništa i u tu beskrajnu priču ne želimo dalje ulaziti. Činjenica je da su autori (Tornado Zadar) te braniteljske udruge jasno stali iza murala javno tvrdeći da je riječ o ilustraciji hrvatskog vojnika iz Domovinskog rata.

P.S.

Ne brini Daniel, mi te sigurno ne želimo politički eliminirati, mi te želimo što duže tu... I želimo ti da na ovoj temi osvojiš barem četvrto mjesto na listi za Sabor! - stoji u priopćenju.

Što je Radeta napisao Erliću

Predsjednik GO SDP Zadar i gradski vijećnik Daniel Radeta je na svom Facebook profilu odgovorio predsjedniku GO HDZ Zadar i ministru Šimi Erliću koji je osudio napade na Radetu, ali i kazao kako Radeta "kroz zadnjih godinu dana komunicira i zaoštrava sukob na osobnoj razini s dijelom navijača" te dodao "kako ne treba radikalizirati političku scenu".

Ako bi netko trebao imati problem s navijačkim skupinama onda su to upravo oni koji su 30 godina uništavali i pljačkali naše klubove. Ono što on radi, a i ćaća mu, je na osobnoj razini, dok ja s razine zakona i Ustava promatram i promišljam grad.

Erlić je svojom izjavom upravo javno pozvao da se u Zadru krše zakoni i Ustav, i da se organizirani napad na oporbene političare tretira kao opravdani napad koji je političar inicirao.

Svakim novim danom i svakim novim napadom potvrđuje se teza kako su svi ovi napadi povezani i dobro organizirani, a imaju samo jedn cilj, moju eliminaciju.

Želi me se eliminirati iz javnog prostora, a sredstva se ne biraju. Napada me se svakodnevno, šakama i kemikalijama, na ulici, na mom radnom mjestu, na organiziranim skupovima, samo zato što sam tražio da se u mom gradu provodi red, zakon i Ustav RH.

Ministar Šime Erlić nikada nije izrekao stav i dao odgovor na ono što upozoravam mjesecima, a njegova izjava je toliko skandalozna i sramotna da bi policija trebala uzeti u obzir i napraviti izvide, zbog čega ministar šuti i stoji li iza svih ovih napada HDZ kao organizacija?

26. travanj 2024 05:40