StoryEditorOCM
4 kantuna7.000.000 RAZLOGA

Odbačena procjena Roka Brale za Turističku zonu Svrdlac Ivandići od 50 eura za kvadrat! Načelnik: "Novi natječaj ide idući tjedan!"

Piše Ivica Nevešćanin
26. siječnja 2024. - 19:15

U Posedarju je sve spremno za raspisivanje novog, trećeg po redu natječaja za prodaju 170.051 kvadrata atraktivnog općinskog zemljišta na lokaciji Svrdlac Ivandići, namijenjenog za gradnja hotela i turističkih vila s ukupnim kapacitetom do 1800 kreveta, po početnoj cijeni od 6.999.000 eura. 

Naime, zajedničko povjerenstvo Zadarske županije i Grada Zadra za procjenu vrijednosti nekretnina odbacilo je kao nezakonit prijedlog sudskog vještaka Žarka Čuvala iz Splita da se kvadrat turističkog zemljišta prodaje po početnoj cijeni od 50 eura. 

Vještaka Čuvala angažirao je poznati poduzetnik Roko Brala koji je zajedno s nekoliko mještana javno ustao protiv prodaje najvrjednijeg općinskog zemljišta u Posedarju smatrajući da se lokacija u prvom redu do mora prodaje za bagatelu. Čuvalova cijena je bila ukupno 1,7 milijuna eura viša od cijene koju je načelnik Posedarja Ivica Klanac ponudio na javnom nadmetanju. 

image

Načelnik Općine Posedarje je već jednom raspisao natječaj čija je početna cijena kvadrata bila uistinu smiješna. Riječ je o 20 eura po metru kvadratnom, ali ga je ubrzo nakon raspisivanja i poništio.

Podsjetimo, zajedničko povjerenstvo za procjenu nekretnina Klancu je potvrdilo 22 eura kao najnižu cijenu za zemljište, a on ju je još udvostručio, tako da je cijena kvadrata u javnom natječaju iznosila 41 euro. Čuvalovu procjenu načelnik Klanac je dobio krajem prošle godine pa je natječaj za prodaju po drugi put poništio, a novu procjenu poslao na verifikaciju stručnim službama Zadarske županije.

Prema obrazloženju povjerenstva, procjena vještaka Čuvala nije bila u skladu sa zakonom. Među brojnim propustima, ključno je što prije izrade procjene Čuvalo nije od Upravnog odjela za prostorno uređenje Zadarske županije zatražio poredbeni izvadak za tri slične čestice. 

„U procjembenom elaboratu nije navedena važeća prostorno-planska dokumentacija, ne sadrži izvadak iz zbirke kupoprodajnih cijena. Za izračun i izradu PE-a potrebno je pokrenuti postupak s više poredbenih nekretnina tako da nakon međuvremenskog i interkvalitativnog izjednačenja odnosno statističke obrade i izračuna s isključivanjem poredbenih nekretnina zbog neuobičajenih okolnosti, ostanu minimalno tri poredbene nekretnine s kojima se može utvrditi prosječna (prilagođena) vrijednost i koja vrijednost je relevantna za utvrđivanje tržišne vrijednosti procjenjivane nekretnine sukladno odredbi čl. 24. st. 1. Zakona.

image

Roko Brala
 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Cropix

Nadalje, u elaboratu su korištene samo tri poredbene nekretnine s područja Vira i Ugljana, koja nisu i ne mogu biti usporediva područja s predmetnim, budući da se predmetno područje nalazi u priobalnom dijelu RH, dok su poredbe otoci te postižu veću tržišnu vrijednost, navodi se između ostalog u obrazloženju odluke povjerenstva kojeg je potpisao predsjednik Igor Bačić.

Zajedničko povjerenstvo inače broji pet članova, a čine ga po jedan predstavnik ovlaštenih procjenitelja nekretnina, znanstvene zajednice, Porezne uprave, prodavatelja nekretnina te predstavnik Zadarske županije.

- Dogodilo se ono što sam i rekao da će se dogoditi. Bralina ponuda nije realna, a osim toga, nije ni u skladu sa Zakonom – komentira Ivica Klanac, načelnik Posedarja.

- Nadam se da će sada svima biti jasno da ne radimo ništa protuzakonito ni sumnjivom. Unatoč javnom pogovoru kojeg se potencira protiv mene i ovog projekta, unatoč klevetama koje se o meni i projektu namjerno šire. Ja dobro znam odakle ”vitar puše”, ali to me neće zaustaviti u namjeri da napravim nešto dobro za svoje mjesto – kaže načelnik Klanac uz poruku da će novi natječaj za prodaju biti raspisan već idućeg tjedna.

image

Ivica Klanac, nacelnik opcine Posedarje
 

Jure Miskovic/cropix/Cropix
26. travanj 2024 10:35