StoryEditorOCM
4 kantunaPOZITIVNI NA DROGU

Novi skandal s drogom u redovima Hrvatske vojske: Na testiranju u tri vojarne pala trojica vojnika, jedan od njih u Zemuniku!

Piše Zadarski.hr/ Dnevnik.hr
19. veljače 2020. - 20:45

Dva dana nakon što su dvojica pripadnika HV-a vraćena iz Litve u Hrvatsku jer su bili pozitivni na nedopuštena sredstva, otkriveni su novi problemi s drogom u redovima Hrvatske vojske. U svega nekoliko dana na čak tri lokacije otkriveni su novi slučajevi konzumacije, javlja Dnevnik Nove TV.

Tri hrvatska vojnika u tri vojarne pala su na testiranju - u zrakoplovnoj bazi na Plesu, Zemuniku, gdje je otkriven pripadnik protuzračne obrane, te u gardijskoj brigadi u Petrinji. Sva tri slučaja otkrivena su u proteklih nekoliko dana.

- Utvrđeno je kod sva tri pripadnika da su bili na testu pozitivni na droge, konzumirali su drogu. Ne znači da je konzumirali samo u vojarni. Kad se provodi test znači da je konzumacija bila i izvan vojarne, prije stupanja na službu, rekao je brigadir Vlado Kovačević, načelnik sektora za Vojno-policijske poslove. Dodaje da će protiv trojice vojnika biti pokrenut stegovni postupak i kaže da je riječ o mlađim vojnicima.

O kojim je vrstama droga, ali i količinama riječ ne želi reći. Kaže da nije bilo propusta s njihove strane i potvrđuje: vojna policija lani je bila u oko 80 nadzora. Rezultati su bili porazni.

- Obuhvaćeno je 166 osoba. Od njih su 42 djelatne vojne osobe pozitivne na droge. A od te 42, njih 36 su vojnici i najmlađa populacija, dok je ovih 6 dočasnika koji su u sustavu od 10-15 godina, otkrio je Kovačević.

Iz MORH-a kažu da se vojsku sustavno educira o štetnosti droga. - I nabavljena je nova vrsta testera protiv zlouporabe droga gdje se kod urina i u slini mogu detektirati droge kod pripadnika oružanih snaga, kaže Irena Rački iz Ministarstva obrane.

Manjak stege i discipline u vojsci kritiziraju i politički oponenti ministra obrane, ali štede šefa vojske.

- Odgovornost je u prvom redu na ministru Krstičeviću i njegovom timu, ali i na premijeru. To govori o nedostatku nadzora nad upravljačkim procesima unutar MORH-a, izjavio je za Dnevnik Nove TV Franko Vidović, član saborskog Odbora za obranu.

19. travanj 2024 23:33