StoryEditorOCM
4 kantunaRAZGOVOR S POVODOM

Ninčević: Nismo mi krivi za radove u sezoni u Kožinu nego Odvodnja. Peronja govori neistine kako im tema ne bi utjecala na predizbornu kampanju!

Piše Ivica Nevešćanin
7. travnja 2024. - 20:04

Dogodilo se ono što se moglo i očekivati: stanovnici i iznajmljivači u Kožinu i Petrčanima ogorčeni su što će im radovi na aglomeraciji ”minirati” ovogodišnju turističku sezonu. 

Stotinjak mještana u četvrtak je pozvalo gradonačelnika Branka Dukića na sastanak, ali umjesto njega došla su dva pročelnika, Ante Ćurković i Robertino Dujela, te direktor Odvodnje Grgo Peronja u ime nositelja 25 milijuna eura vrijednog posla izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže od Zadra do Petrčana, dok je izvođača radova, tvrtku Euro projekt, zastupao direktor Mladen Ninčević. Sastanak je završio zaključkom da se radovi u sezoni neće zaustaviti, a krivicu za sve probleme oko aglomeracije, sudeći prema informacijama iz medija, direktor Odvodnje je prebacio na izvođača radova. 

Gospodine Ninčević, u siječnju ste tražili sastanak u gradskoj upravi predviđajući da će na početku sezone doći do nezadovoljstva mještana. Vaš prijedlog da se radovi u sezoni zaustave i da vam se za to vrijeme rokovi dovršetka posla pomaknu, nije prošao. Sad je Euro projekt označen kao glavi krivac. Je li to točno?

- Naravno da nije. Mi ni na koji način ne možemo biti krivi za nezadovoljstvo građana jer mi ne odlučujemo o prekidu radova preko ljeta, nego izvršna vlast, odnosno Odvodnja kao investitor. Ali vrijeme je izbora pa se koriste i ovakve situacije da se odgovorni operu za ono što nisu napravili dobro i krivicu prebace na druge. To se vidjelo nekidan u Kožinu, gdje smo od direktora Odvodnje morali slušati hrpu neistina, samo kako tema aglomeracije ne bi pokvarila predizbornu kampanju.

Vašu inicijativu, na traženje mještana Kožina i Petrčana, Odvodnja nije podržala tvrdeći da ugovorom nije predviđen prekid radova u sezoni te da se rokovi moraju stići zbog EU financiranja?

- Točno, mi smo u siječnju inicirali sastanak u gradskoj upravi s prijedlogom da se rok završetka pomakne, a ne da nam se produlji. Mi to pomicanje rokova ne želimo naplatiti investitoru, iako na to inače imamo pravo. Namjerna nam je bila izaći u susret građanima. No na sastanku u gradskoj upravi gradonačelnik je predstavnicima Kožina i Petrčana rekao da radovi moraju ići i da se izvole strpjeti.

image

Radovi na aglomeraciji Zadar-Petrčane

Luka Gerlanc/

Direktor Peronja je na skupu u Kožinu rekao da ste imali deset mjeseci za pripremu radova, jer ste ugovor potpisali krajem svibnja prošle godine. Zašto ste tek krajem siječnja počeli s radovima?

- Odgovor je vrlo jednostavan. Zato što nam Odvodnja nije predala cjelovitu projektnu dokumentaciju. Na potpisu ugovora, nakon pregleda dokumentacije, dali smo primjedbu da dokumentacija nije cjelokupna. Dokumentacija se kompletirala sve do kraja studenog, dakle pola godine.

Što je nedostajalo?

- Konkretno, nije bila ishođena građevinska dozvola za vodovod na području Kožino Primorje. Štoviše, Odvodnja nije bila ni podnijela zahtjev za građevinskom dozvolom za taj dio vodovoda. To su napravili tek na ljeto, nakon potpisa ugovora, a dobili su je krajem studenoga.

Je li uobičajeno da se raspisuje natječaj za izvođača radova, iako znate da nemate sve građevinske dozvole? Kako se tako mogu kreirati troškovnici?

- To je krajnje neuobičajeno, da ne kažem čudno. Jer ako ste raspisali natječaj podrazumijeva se da imate zgotovljene projekte i ishođene pravomoćne dozvole i potrebne troškovnike. Mi smo pravomoćnu dozvolu za vodovod za Kožino Primorje dobili šest mjeseci nakon potpisa ugovora.

Je li bilo još nekih problema oko dokumentacije. Naime, aglomeracija Kožino Petrčane ima 16 građevinskih dozvola za odvodnju i vodovode?

- Dokumentacija koju smo dobili nije sadržavala izvedbene projekte, a za izradu izvedbenih projekta i pripremu materijala potrebnih za početak radova treba oko četiri mjeseca. Pošto smo potpisali ugovor krajem svibnja 2023. radove smo planirali započeti krajem rujna, ali smo ih zbog kašnjenja cjelokupne projektne dokumentacije, rješavanja imovinsko pravnih odnosa i nepotpunih projekata mogli samo djelomično izvoditi.

Što se tiče 16 građevinskih dozvola, dobili smo sve dozvole za odvodnju, no šest ili sedam dozvola za vodovod nisu bile dostupne. Njih su nam dostavljali naknadno. Neke od tih dozvola bile su izdane prije gotovo deset godina i trebalo ih je produžiti, ali za šest dozvola nismo imali odgovarajuću dokumentaciju za početak radova dok za jednu kao što sam već rekao nije ni bio podnesen zahtjev.

Nije li dokumentacija trebala biti kompletirana prije raspisivanja natječaja za izvođača radova?

- Apsolutno, i na potpisu ugovora su nam trebali kompletnu dokumentaciju dostaviti, a oni to nisu napravili, sve do kraja studenoga. Pa i danas su neke dozvole nepotpune i trebaju se raditi dopune, posebno u Kožino Primorju.

image

Grgo Peronja, direktor Odvodnje

Jure Miskovic/cropix/Cropix

Direktor Peronja tvrdi da ste vi svojom voljom odlučili krenuti u Kožino, a mogli ste raditi Bokanjac na koji otpada 40 posto cjelokupnog posla. Zašto ste, kako on kaže, odlučili preko ljeta raditi Kožino i Petrčane?

- Od nas se zahtijevalo da preko ljeta ne radimo dijelove koji su uz more, nego da ih počnemo raditi iza ljeta, tako da se ljeti prebacimo na Bokanjac. U skladu s tim naputkom mi smo i krenuli od Žmirića prema Kožinu i Petrčanima, jer je na Žmirićima priključak na odvodnju. Ali kad smo krenuli počeli su problemi. Prvo, pozicija magistralnog vodovoda. On je bio točno ispod cijevi odvodnje u dužini od nekih 500-600 metara. Nedostajao nam je dio dokumentacije za vodovod na području Kožino Primorja i sela, a za Kožino Primorje nije bila izdana dozvola za vodu. Više puta smo zahtijevali dostavu dokumentacije, ali je nismo dobili.

Odvodnja nas je uvjeravala da će nam je dostaviti, no ispostavilo se da dokumentacije nema ni u Vodovodu, a prema njoj smo trebali izraditi izvedbene projekte. Tek kad smo krajem studenog prošle godine dobili dokumentaciju, mogli smo pristupiti izradi izvedbenih projekata, nabavi materijala te pripremi mehanizacije za posao. Mi smo dakle bili spremni za Kožino odmah nakon ljeta prošle godine, ali nas je Odvodnja u tome usporila, tako da smo realno počeli raditi u veljači ove godine.

Najpoštenije bi bilo da su nas uveli u posao u prosincu umjesto u svibnju jer bi onda znali da su Skročini i Bokanjac jedina opcija ako ne želimo raditi ljeti. Ovako su nas doveli u zabludu, svjesno ili nesvjesno, a ne zna se što bi bilo gore: da znaju pa se ponašaju zločesto ili su stvarno nesposobni.

Zašto se niste prebacili na Bokanjac?

- Zato što se mi ne možemo iz tjedan u tjedan prebacivati kako to misli investitor. Za to je potrebna priprema, dokumentacijska, logistička i materijalna, u smislu kupovine opreme koja se ugrađuje, jer nije ugradbena oprema svugdje ista. Priprema svake pozicije traje nekoliko mjeseci. Da bi se mi sad makli iz Kožina morali bi imati pripremljen Bokanjac. Baš zato smo u siječnju i predložili Gradu Zadru da podrži inicijativu mještana Kožina i Petrčana i prihvati ljetnu stanku u radovima. Da su to prihvatili, mi bismo imali vremena za pripremu izvedenih projekata i prebacivanje operative na Bokanjac gdje bi na početku sezone  nastavili radove. No Odvodnja je rekla da sukladno ugovoru moramo nastaviti radove u Kožinu i preko sezone.

Peronja kaže da je prošlo 22 posto vremena, a odraženo je 3,5 posto posla? Odnosno da vi prebacujete odgovornost, a ne Odvodnja?

- Izražavanje naših obveza na taj način je irelevantno jer za neke poslove vam treba više, a za neke manje vremena, no mi imamo rok od tri godine da sve završimo i mi ćemo to napraviti.

Peronja je vjerojatno htio reći da se kasni s dinamikom radova?

- Naravno da se kasni, a za to zakašnjenje je glavni krivac upravo Odvodnja koju zastupa Grgo Peronja. Jer da nam je dostavio dokumentaciju odmah po potpisivanju ugovora mi bismo šest mjeseci ranije bili spremni za početak radova. Ovako kako se Odvodnja ponaša prema ovom projektu, nitko, a ne samo mi, ne bi mogao raditi ovaj posao. Gospodin Peronja svoje probleme svaljuje na nas, on želi da mi budemo krivi za njegove nedostatke i njegov nerad. Ali to mogu razumjeti, pogotovo kad se nađete pred ljudima uoči izbora, kao nekidan u Kožinu.

Vi ste mu, prema novinskim izvješćima, pred svima na skupu rekli da ne govori istinu?

- Točno, jer ne govori istinu. Mi imamo rok od tri godine da završimo radove i mi ćemo to napraviti. Za dio vremena kada nam nisu dostavili dokumentaciju, pokrenuli smo pripremu za tužbu pred Vijećem za rješavanje sporova (VRS). Zahtijevamo od investitora da nam se produži rok za šest mjeseci koliko smo čekali dostavu dokumentacije. Odvodnja je pristali na nekih 45 dana, ali mi smo to odbili. Vidjet ćemo kakvu će odluku donijeti VRS. Kad se uzme u obzir nepripremljenost projekta, kad se zbroje svi segmenti koji utječu na rok, mi smo dinamikom izvođenja zapravo ispred roka jer je ugovor i uvođenje trebao realno biti u prosincu, a ne u svibnju prošle godine.

image

Radovi kod Kožina

Luka Gerlanc/Cropix

Odvodnja kaže da ne može dozvoliti produljenje rokova zbog EU penala. 

- To nije točno. Osobno sam razgovarao s odgovornim ljudima u Hrvatskim vodama preko kojih ide EU financiranje. Oni su mi jasno rekli kako ne vide razlog zašto se rokovi ne bi pomaknuli. Da bi se postigao dogovor potrebno je da investitor, odnosno Odvodnja, inicira sastanak s takvim prijedlogom. Ja sam tu informaciju prenio ljudima u Odvodnji, no oni to nikad nisu napravili, a mogli su još prije pola godine. Pitanje je zašto?

Pfeiffer je bezbroj puta probio pa nije bilo naplate penala. Jesu li u pitanju dvostruki kriteriji?

- U vašem pitanju leže svi odgovori. Mi smo se na natječaju pojavili kao jedina domaća tvrtka i kao novi igrač na poslovima aglomeracije. Što to znači, reći ću vam vrlo konkretno. Naša cijena radova iskopa, koji uključuju više od polovice poslova na aglomeraciji, bila je 50 posto jeftinija od cijene Strabaga i 30 posto od cijene Pfeiffera. Takva naša cijena, naravno, nekome ne odgovora. Iz kojeg razloga, neka sami čitatelji zaključe.

Podsjećam da su i Strabag i Pfeiffer imali veće ponude od predviđenih sredstava tako da su sredstva za treću fazu aglomeracije, koju smo mi dobili, oni među sobom podijeli. Kad je raspisan natječaj za treću fazu, sredstava nije više bilo pa smo čekali dvije i pol godine na odabir ponuditelja. U međuvremenu, zbog pandemije i globalnih trendova, cijena materijala na tržištu je drastično porasla, u nekim stvarima više od sto posto. 

Ugovorom je predviđena takva mogućnost odnosno nadoknada izvođaču zbog povećanja cijena radova i materijala na koje se ne može utjecati, ali uz klauzulu da posao moramo završiti u roku. Ako ne završimo u roku od tri godine, investitor nije dužan platiti povećanje cijene. 

Dakle, ako mi ne izvedemo posao u roku, mogli bi biti u gubitku od 10 milijuna eura. Upravo zbog toga Odvodnja kao investitor ne poduzima određene radnje jer njima to ide u prilog. Njima odgovara da mi kao izvođači uđemo u sukob s ljudima u Kožinu i Petrčanima kako bi nam se zakomplicirali radovi, kako bi bili što sporiji, da oni ne bi trebali pokriti povećanje troškova unutar izvedbenog roka. Od samog potpisivanja ugovora gospodin Peronja i suradnici govore da kasnimo, odmah smo mi za njih bili nekompetentni. S jedne strane ne rješavaju svoje obveze prema nama, a s druge traže da pojačamo resurse i optužuju nas da kasnimo iako su upravo oni uzrok velikom dijelu kašnjenja.

Zašto su vas uvodili u posao ako nisu imali spremnu dokumentaciju?

- To sam i ja pitao gospodina Peronju. Zašto u svibnju, zašto ne u prosincu, kad ste imali kompletnu dokumentaciju? Oni nas uporno žele ugurati u slijepu ulicu iz koje nećemo moći izići i onda na nas svaliti odgovornost za sve i tako nas poslovno uništiti.

Zašto bi to radili, zar i njima nije u interesu završiti EU projekt?

- Reći ću vam nekoliko razloga: mi smo novi igrači u poslu kojeg su godinama odrađivale dvije-tri iste firme. Naša je ponuda jeftinija, a to nekima ne odgovara. Nadalje, ne bi bilo dobro da domaća firma opstane u ovom poslu, jer će cijene u buduće biti niže 30 do 50 posto pa neće biti prostora ni ”mesa” za bilo koga. Zato nas po svaku cijenu treba likvidirati. Ali poručujem svima koji imaju takve misli, neće vam to uspjeti. Mi ćemo svoj posao odraditi maksimalno korektno na korist naše tvrtke i svih građana jer drugačije ne znamo raditi.

image

Radovi na aglomeraciji Zadar-Petrčane

Luka Gerlanc/

Što mještani Kožina i Petrčana mogu očekivati ovo ljeto?

- Mi nemamo ovo ljeto gdje drugdje raditi nego u Kožinu i Kožino Primorju. Dovedeni smo u situaciju da sad ne možemo prebaciti operativu na Skročine jer nemamo pripremu. Zato smo tražili pomicanje radova na vrijeme kako bi se i mi mogli pripremiti. Ali to nije moguće u kratkom vremenu. Mi operativu moramo plaćati. Ako ne nađemo adekvatno zamjenu, ljude možemo poslati 20 dana na godišnji, a ostatak im moramo tri mjeseca davati plaće bez obzira radili ili ne. Imamo angažiranih preko 110 ljudi, oko 8 milijuna eura opreme, plus investiran novac u već kupljeni materijal za Kožino.

Je li nadzor imao neke primjedbe na dosad izvršene poslove?

- Što se tiče kvalitete radova, nadzor nije imao nikakvih primjedbi. Naravno, dinamika može biti uvijek bolja, ali tu imamo niz situacija koje Odvodnja nije riješila jer kao investitor sve svoje obveze uporno žele prikazati kao naše.

Konkretno?

- Konkretno u predjelu deponije između Žmirića i Kožina. Nekidan samo dobili kaznu od Hrvatskih šuma u iznosu od 120.000 eura jer Odvodnja, kao investitor, nije regulirala svoj odnos s Hrvatskim šumama na dijelu trase gdje su nas uveli u posao. Riječ je o pravu služnosti na dijelu zemljišta u kojem smo mi ugrađivali cijevi za odvodnju. Kazna je podijeljena na dva troška. Manji dio kazne, oko tisuću eura, odnosi se na bespravno korištenje terena koje smo privremeno koristili za odlaganje materijala iz iskopa i  korištenje šumskih cesta, a 119.000 eura na neregulirani imovinsko-pravni odnos. Mi smo od Odvodnje zatražili da nam pokrije svoj dio troška, jer je rok bio 15 dana, no dobili smo odgovor gospodina Peronje u kojem krivicu opet svaljuje na nas. Kaže kako smo dio iskopa moguće odložili van obuhvata, a stvarni razlog kazne, imovinsko pravni problem, uopće ne spominje. Odvodnja od jednog problema stvori nova tri i uvijek svoju odgovornost prebacuju na nas kao izvođača, što je vidljivo na svakom koraku, a to nije slučajno.

Je li rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u obvezi investitora ili izvođača radova?

- Odvodnje, naravno. Sad imamo oko kilometar trase nedaleko Žmirića gdje nisu riješeni imovinsko-pravni odnos. Tražili smo dokumentaciju od Odvodnje, ali nam nisu odgovori. I kako da mi sad uđemo ljudima na privatne parcele? Uz more u Kožinu tako je na četiri-pet mjesta, objekti su na trasi, bazeni, privatna imovina... Već četiri mjeseca tražimo da se to riješi, ali nisu riješili ništa.

Nisu li ti odnosi trebali biti riješeni prije natječaja?

- Naravno, i sve su to elementi za opravdano produženje roka za dovršetak projekta, jer nije adekvatno bio pripremljen. Oni nas žele ekonomski iscrpiti. Zato sam na koordinacije upozorio da moramo hitno od pravne službe zatražiti da sve nove dionice prethodno provjere kako ne bi imali više problema, u protivnom ćemo mi morati uposliti svoje pravnike da obave njihov posao. A ne da nas u zadnji čas, kad izradimo projekt, obavijeste da nisu riješili imovinski problem. Nama nije interes gubiti novac, a njima nije interes da završimo posao na vrijeme da ne bi morali platiti razliku zbog povećanja cijene. Ali tu je još jedna specifičan problem.

Na što mislite?

- Mi nismo stranci, mi nismo strana kompanija. Mi razgovaramo s ljudima na terenu, mi poznajemo lokalnu poslovnu zajednicu, poznajemo ljude na terenu i u institucijama. To je njihov problem, uvijek znamo što rade, što o nama govore i koje su im stvarne namjere jer još uvijek ima dobrih ljudi koji ne vole nepravdu i laž.

image

Radovi kod Kožina

Luka Gerlanc/Cropix

Zar nas treba uništiti zato što nismo odustali od posla?

Vi i dalje tvrdite da ne preko ljeta treba zaustaviti radove u Kožinu i Petrčanima?

- Apsolutno nije potrebno da se ovi radovi izvode ljeti. Strabag je u svom ugovoru za Bokanjac imao klauzulu da se ljeti ne smije raditi, iako Bokanjac nije turističko mjesto kao Kožino i Petrčane. Ako oni mogu, zašto mi ne možemo? Štoviše, Odvodnja je Strabagu, bez aneksa ugovora, dozvolila da radi ljeti. S druge strane Pfeifferu su potpisali aneks ugovora o preuzimanju građevinskih dozvola po odrađenim segmentima projekta. Prilikom predaje pojedine dionice Odvodnja je Pfeifferu plaćala osnovnu cijenu iz ugovora plus razliku u povećanju cijene za svaku tehnološku jedinicu.

Vi to ne možete? 

- Ne, nama to nije dozvoljeno. Mi imamo situaciju da smo neke dijelove u Kožinu završili i uskoro ih trebamo asfaltirati, ali Odvodnja ne želi preuzeti asfalt, ako ovako ostane ulazimo u rizik da imamo bijele puteve dvije godine. Zašto? Jer ako bi ih mi asfaltirali, nama počinje teći jamstveni rok, što nam ne odgovara. Odvodnja je spremna preuzeti samo svih 16 dozvola odjednom, što nama nije logično, ali za njih zato ima logike. Jer ako mi zakasnimo samo na jednoj dozvoli od njih 16, oni mogu reći da kasnimo na cijelom projektu i tako izbjeći plaćanje razlike u troškovima zbog povećanja cijene materijala na tržištu i provesti svoj ugovorni penal koji je veći od 10 milijuna eura. Nije im dakle briga što će ljudi dvije godine voziti po bijelom putu, nego će i to prebaciti kao ”grešku” izvođača.

Iznosite ozbiljne optužbe na račun Odvodnje, kako će izgledati vaša suradnja do završetka projekta?

- Iz svega je vidljivo da Odvodnju ne zanima uspješan završetak projekta jer ako je povećanje cijene sukladno formuli iz ugovora trenutno ravno polovici ugovorene cijene, što je 12,5 milijuna eura, u kojem djelu prvih 10 posto snosi izvođač a ostatak investitor, kako onda Odvodnja smatra da investitor može nositi teret od 10 milijuna eura do kraja projekta, osim ako nije strašno financijski jak?

Odvodnja je iz tog razloga tražila da im dostavimo financijsko jamstvo za svu štetu plus dodatno jamstvo od 2,5 milijuna eura za dobro i u roku izvedene radove, što smo platili u gotovini. I kad smo sve to uspjeli zadovoljiti i kad nisu imali više razlog da nas eliminiraju preostalo im je samo da nas likvidiraju nečinjenjem, nedostavljanjem dokumentacije, ne rješavanjem imovinsko-pravnih situacija, uvlačenjem naše tvrtke u sukob sa žiteljima Kožina i Petrčana i djela put sliva Bokanjca. Tu nije samo u problemu Euro projekt kao tvrtka, jer istovremeno tako likvidiraju i projekt aglomeracije za naselja Petrčane, Kožino i sliv Bokanjca.

Nemojte zaboraviti da smo na natječaju zbog dužine procesa odabira najboljeg ponuđača ostali samo mi. Da smo i mi kojim slučajem odustali ljudi u Kožinu, Petrčanima i slivu Bokanjca u narednih 20 godina zasigurno ne bi dobili kvalitetnu odvodnju i opskrbu vodom. Zar nas zbog toga treba uništiti?

30. travanj 2024 11:10