StoryEditorOCM
4 kantunaSTRAŠNA TRAGEDIJA

Neopisiva tuga i u Vrbovcu, oni koji su ga poznavali znali su kakva je dobričina: ‘Luka je ovaj mjesec planirao zaruke‘

Piše Hajdi Karakaš Jakubin
8. svibnja 2020. - 22:06

Neopisiva tuga zavladala je Peskovcem nadomak Vrbovca nakon što se mjestašcem tijekom četvrtka popodne pročula strašna vijest: “Poginuo je naš Luka, ljudina. Avion mu se srušio”.

Riječ je o poručniku Luki Jagatiću (24), polazniku letačke selekcijske obuke HRZ-a koji je od lani ponosni pripadnik HV-a nakon što je na vojnom učilištu završio s najvišim ocjenama studij vojnog inženjerstva. Lukin se život, nažalost, ugasio tijekom redovnog obučnog leta kada je došlo do pada i zapaljenja školskog aviona Zlin u Biljanima Donjim. Njegova obitelj, prijatelji i poznanici su shrvani viješću.

Lukin ujak Tomislav Bencarić k sebi ne može doći od šoka da je Luku posljednji put vidio 9. travnja. Dok suznih očiju lista Lukine fotografije u mobitelu, nailazi na posljednji video koji mu je poslao.

- Evo, ovo je video koji mi je poslao 29. travnja i rekao: ‘Ujo vidi, moj prvi samostalni let odrađen’. I tu se vidi taj tradicijski čin za sreću udarca nogom u stražnjicu. Svi smo u šoku. Ja sam se skroz pogubio. Izgubili smo uzornog i vrijednog dečka s visokim kvocijentom inteligencije. Ako nije dobio peticu, ponavljao je ispit.

Pa čuli ste i Lukinog zapovjednika da je bio među najboljima. Nikad nije rekao: ‘Ne mogu, neću’. Nalazio je vremena za sve i svakoga. Gradonačelnik Vrbovca nam je došao izraziti sućut i proglašen je dan žalosti u gradu - govori za Jutarnji list ujak poginulog, Tomislav Bencarić dok prebire uspomene s Lukom.

A njih je, dodaje, na pretek.

- Bio je dobričina samo takav - nastavlja dalje te otkriva kako je Luka prošlog Božića okupirao srce jedne Kristine koja živi u Njemačkoj i koja se zbog njega planirala preseliti u Hrvatsku.

- Upoznali su se nakon jednog roštilja. Bilo je to slučajno poznanstvo nakon kojeg su kliknuli toliko jako da su se sad htjeli i zaručiti. Naime, 11. svibnja Lukina sestra ima rođendan pa je to ujedno bio povod za okupljanje i objavu zaruka. Luka je imao snove koje je ostvarivao. Letenje mu je oduvijek bio važan san koji je pretvorio u realnost, a pomagao je i kolegama - zaključuje ujak.

Luka je bio član vatrogasnog društva od 2007. godine i to je, zapravo, obiteljska tradicija.

- Vijest me dočekala u polju kad me nazvao tajnik DVD-a. Mještani su se odmah spontano okupili na cesti. Bio je to potok tuge vidljiv na svakom metru Peskovca. Mi kao selo živimo jedni za druge. A Luka je itekako ostavio trag.

Nakon što smo čuli tragičnu vijest, nismo imali snage otići njegovoj obitelji, ali ćemo večeras svi iz DVD-a otići obitelji izraziti sućut, a na dan sprovoda, nakon što vojska odradi svoje, mi vatrogasci ćemo lijes spustiti na posljednje počivalište u Rakovcu - otkriva za Jutarnji predsjednik DVD-a Siniša Jagatić.

Pritom se prisjetio nemilog događaja od prije dvije godine kada je Lukin otac kasnio na vatrogasnu skupštinu.

- Mladen je tad bio naš tajnik. Skupština samo što nije počela. Svi smo se skupili, a on je kasnio što je bilo čudno za njega jer je uvijek bio točan. Njemu je pozlilo u kupaonici kuće. Imao je moždani i spašen je u zadnji čas.

Još se uvijek oporavlja. I ne znam kako će preživjeti gubitak sina na kojeg je bio neopisivo ponosan. Iz njega je, kao bivšeg pripadnika Gromova, frcao ponos - zaključuje Siniša Jagatić. Lukin susjed, prijatelj i vatrogasni kolega Mario Pavečić, pak, kaže da je Luka bio jako vedra osoba sa svijetlom budućnosti te da je rado pomagao svima i uvijek bio spreman na akcije DVD-a.

27. travanj 2024 22:13