StoryEditorOCM
4 kantunaTRAŽI SE TREĆI

Nakon Lončara u istražnom zatvoru zadržan i Zadranin Marinko Crnjak (56). Policija traži organizatora ‘projekta‘ plantaže marihuane u Smilčiću!

Piše B.S.
31. kolovoza 2021. - 19:58

Zadarska policija traži treću osobu za koju se sumnja da je bila glavni organizator 'projekta' u Smilčiću gdje je na plantaži industrijske konoplje na državnom zemljištu ilegalno zasađeno više od 7 500 stabljika marihuane. Istražitelji sumnjaju da je ta treća, zasad neidentificirana osoba, organizirala cijelu priču nakon što je prošle godine na 21 tisuću četvornih metara državnog zemljišta posađena najveća plantaža industrijske konoplje u Dalmaciji.  Koncesiju je dobila tvrtka 'Spela' u suradnji sa županijskom Agencijom za ruralni razvoj. Pet dana nakon što je kao prvoosumnjičeni u priči pritvoren 58-godišnji vlasnik tvrtke 'Spela' Marijo Lončar, pet dana kasnije u istražnom zatvoru u Zadru mu se 'pridružio' i 56-godišnji Zadranin Marinko Crnjak.

Sumnja se, naime, da je Crnjak, koji je policiji već poznat zbog sličnih kaznenih djela u inozemstvu povezao Lončara s tom 'trećom osobom'. Na prijedlog državnog odvjetništva sudac istrage je Crnjaku odredio istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Osnovano se sumnja da su stvorili plan kako će na dijelu toga polja površine od 21 tisuću kvadratnih metara, zasaditi i uzgojiti marihuanu. Lončar i Crnjak posadili su najmanje 7728 sjemenki konoplje tipa marihuane na dijelu zemljišta, te su vodili brigu o rastu i uzgoju posađenih biljaka marihuane čije lišće i cvjetni vrhovi sadrže više od 0,3 posto Tetrahidrokanabiola (THC-a). Te su biljke narasle do visine u prosjeku od oko 163 centimetara, te su sadržavale 8.860,15 kilograma marihuane, koja se nalazi na Popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga. Sve su to, prema navodima iz Općinskog državnog odvjetništva u Zadru, učinili u cilju da se nepripadno materijalno okoriste proizvodnjom i daljnjom prodajom droge na ilegalnom tržištu te Zakona o suzbijanju zlouporabe droga.

- Postoji osnovana sumnja da je drugoosumnjičeni 56-godišnjak, zajedno sa prvoosumnjičenim 58-godišnjim hrvatskim državljaninom, od početka siječnja 2021. do 18. kolovoza 2021. u Islamu Grčkom; na dijelu čestice zemlje na kojoj je tvrtka prvoosumnjičenika prijavila dopuštenu sadnju industrijske konoplje; sukladno prethodnom međusobnom dogovoru sa prvoosumnjičenikom, kao i s još jednom, za sada, neutvrđenom osobom; u cilju da se nepripadno materijalno okoriste proizvodnjom i daljnjom prodajom droge na ilegalnom tržištu te protivno odredbi čl. 3. st. 1. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga; povezao prvoosumnjičenika s tom trećom, za sada, neutvrđenom osobom- navode u zadarskom ODO-u.

Na samoj lokaciji, u Smilčiću i Islamu Grčkom, mještani i dalje ne žele otvoreno govoriti o plantaži marihuane, ali mnogima je bilo čudno što se u posljednje vrijeme tamo pojavljuju njima nepoznati ljudi. Neki su primijetili da su u večernjim i noćnim satima plantažu čuvale nepoznate osobe koje su bile naoružane. Policija je sredinom kolovoza ušla u Lončarevo polje i uzela uzorke koji su se vještačili u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić.

15. travanj 2024 12:59