StoryEditorOCM
4 kantunaKNEZ JE POBIJEDIO

Nakon dva mjeseca sindikat prekinuo štrajk u dječjem vrtiću u Biogradu! "Mogli su po meni štrajkati do 2038." Tri odgojiteljice dale otkaz

Piše I. N.
16. srpnja 2024. - 10:13

Nakon devet tjedana odlukom sindikata prekinut je štrajk zaposlenika i odgojiteljica u Dječjem vrtiću Ivana Brlić Mažuranić u Biogradu.

Predsjednica sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske Božica Žilić obavijestila je u utorak ujutro ravnateljicu dječjeg vrtića Paolu Jurić da s današnjim danom štrajk prestaje.

- Kad su vidjeli da je bitka izgubljena, prekinuli su štrajk. Što se mene tiče mogli su u štrajku biti do 2038., za rad vrtića ne bi bilo nikakvih problema - komentirao je odluku sindikata o prekidu štrajka gradonačelnik Biograda Ivan Knez.

Podsjetimo, štrajk za usklađivanje plaća odgojiteljica s plaćam nastavnika u osnovnim školama započeo je 13. svibnja. Štrajku se odazvalo 19 zaposlenika dječjeg vrtića, a do njegovog završetka u štrajku ih je ostalo 13. Od toga su četiri odgojiteljice svaki dan dolazile na posao, a devetih ih je bilo kod kuće. Tri odgojiteljica su tijekom štrajka dale sporazumni otkaz. Otkaz je, kako doznajemo, dala i Ivana Rašin, dosadašnja predsjednica Upravnog vijeća Dječjeg vrtića i zaposlenica gradske uprave. Njeni razlozi odlaska nemaju veze sa štrajkom i privatne su prirode.

image

Ivan Knez, gradonacelnik Biograda
 

Jure Miskovic/Cropix

- Napokon je završeno, izgubili smo dosta vremena koje smo mogli iskoristiti da se neke stvari poboljšaju u našoj ustanovi. Očekujem da se odgojiteljice koje su bile u štrajku vrate na posao nakon što iskoriste godišnje odmore, a neke su i na bolovanju - rekla nam je ravnateljica Paola Jurić.

Tijekom štrajka vrtić je obišle četiri inspekcije i pučka pravobraniteljica za djecu.

- Do sada smo dobili nalaz sanitarne inspekcije, inspekcije zaštite na radu te prosvjetne inspekcije Ministarstva obrazovanja. Sva tri nalaza su za nas pozitivna. Očekujemo još drugi nalaz prosvjetne inspekcije te izvještaj pučke pravobraniteljice za djecu. Vjerujem da će i oni biti pozitivni. To je ujedno dokaz da je stanje u vrtiću u najboljem redu - kaže ravnateljica dodajući kako u ljetnom dežurstvu u vrtiću boravi 65 djece podijeljene u pet skupina.

Pokušali smo za komentar dobiti i predsjednicu SOMK-a Božicu Žilić ali se do zaključenja ovoga teksta na naše pozive nije javljala.

Kao što je i rekao gradonačelnik Knez, za vrijeme provedeno u štrajku u trajanju od dva mjeseca i tri dana štrajkašice neće dobiti plaće.

25. rujan 2024 17:06