StoryEditorOCM
4 kantunaTREĆA SREĆA

Na natječaj za izgradnju grobnica stigle četiri ponude, a na listi za kupnju grobnica nalazi se 1200 osoba

Piše Iva Ivanac
7. listopada 2024. - 22:24

Na natječaj za izgradnju grobnica na novom gradskom groblju u Crnom stigle su četiri ponude. Rezultat je to trećeg po redu natječaja kojeg je 12. rujna objavio Grad Zadar. 

Ovoga puta na natječaj je pristigao najveći broj ponuda, njih čak četiri. Najpovoljniju ponudu, na natječaju čija je procijenjena vrijednost iznosila 2,7 milijuna eura, dala je tvrtka Tim Nadin i ona iznosi 2,4 milijuna eura. Drugu najpovoljniju ponudu dala je tvrtka PE-VLA-KU koja trenutno gradi komunalnu infrastrukturu groblja i iznosi 2,64 milijuna eura. Na natječaj se još prijavila i Kali gradnja s ponudom u iznosu od 2,68 milijuna eura te Krekić Avangard s ponudom u iznosu od 2,7 milijuna eura. 

Ponude su otvorene u ponedjeljak ujutro, a tvrtke sada imaju rok od deset dana ako se žele na nešto žaliti. 

Podsjetimo kako je prvi natječaj za izgradnju grobnica poništen jer je na njega stigla samo ponuda tvrtke PE-VLA-KU i bila je za 830 tisuća eura veća od procijenjene vrijednosti koja je tada iznosila dva milijuna eura. 

image

ilustracija

Duje Klaric/Cropix

Grad je nakon toga za drugi natječaj odlučio podići vrijednost radova na 2.7 milijuna eura. No iako su na taj natječaj stigle dvije ponude koje nisu premašivale procijenjenu vrijednost, Grad Zadar je natječaj poništio zbog blokade proračuna, jer na sebe nije smio preuzimati nove ugovorne obveze. 

Zajednica ponuditelja PE-VLA-KU tada je ponudila 2.5 milijuna eura, dok je Krekić Avangard ponudio cijenu od 2.6 milijuna eura.

Nakon što Grad Zadar potpiše ugovor s izvođačem Nasadi će započeti s revidiranjem liste ljudi koji su na popisu za kupnju grobnica. Lista se započela voditi još od 2013 godine, a na njoj je trenutno oko 1200 osoba. No sve dok se ne počne s "osvježavanjem" liste, neće se znati konačna brojka osoba koje žele kupiti grobnicu jer je zasigurno jedan određen dio osoba koji su na popisu odustao od kupovine grobnica. 

Izvođač radova će trebati napraviti prvu grobnu cjelinu koja se sastoji od tri grobna polja: grobno polje V imat će 124 grobnice, a grobna polja VI i VIII po 146 grobnica.  Radovi na izgradnji grobnica moraju biti napravljeni u roku od 27 mjeseci od potpisa ugovora.

image

+

Jure Miskovic/Cropix

Novo gradsko groblje prostire se na površini od ukupno 33 hektra. Osnovna podjela površina groblja je na vanjski prostor gdje se nalazi prometna i komunalna infrastruktura te na unutrašnji prostor groblja gdje će se nalaziti osam grobnih cjelina (jedna za ukop u zemlju i jedna za slučaj epidemije) te površina za centralne funkcije.

Kada se novo groblje u potpunosti izgradi, na njemu će se nalaziti sveukupno 30.198 grobnih mjesta.  

Trenutne radovi na groblju, koji obuhvaćaju izgradnju ispraćajnice, pristupne ceste, parkinga, lagune za oborinske vode, trafostanice i dio puta oko groblja, teške 25 milijuna kuna, provodi zajednica tvrtki PE-VLA-KU koju je angažirao Grad Zadar.

15. listopad 2024 16:12