StoryEditorOCM
4 kantunaU EPICENTRU

Mještani Crnog: ‘Zdrmalo nas je, zdrmalo! Mislio sam da je u blizini puknuo grom!‘ Seizmografi: ‘To je uobičajeno, nema veze s obilnom kišom...‘

Piše Iva Ivanac
23. studenog 2022. - 11:40

Mještane Crnog u blizini Zadra u srijedu ujutro probudio je potres. Podrhtavanje tla čija je magnituda iznosila 2,6 prema Richteru, a intenzitet u epicentru je imao III. stupanj EMS ljestvice, dogodilo se u 6 sati i 50 minuta. Aplikacija Euromediteranskog seizmološki centra (EMSC) odmah se užarila s brojnim komentarima građana jer se potres osjetio u cijeloj Zadarskoj županiji.

"Bome je dobro zadrmalo", "streslo nas je dobro", "kao eksplozija neka, kratko je trajalo", "tutanj i kratki tres", bili su samo neki od komentara unutar poznate aplikacije za kojom građani prvo posežu čim osjete podrhtavanje tla.

Jutro nakon potresa u Crnom prolazi uobičajeno mirno. Iako je mještane uzdrmalo prije sedam sati ujutro, većina ih je nastavila sa svojim svakodnevnim obvezama. Tako i Romano Vukoša, 81-godišnji Crničanin koji je sat vremena nakon potresa sa svojim psom išao protegnuti noge.

- Je l‘ vas zdrmalo?

- Zdrmalo, zdrmalo... - kaže. - Zapravo je više sličilo nekoj jako grmljavini koja se događa u dubini zemlje. Nisam prvo niti mislio da je potres već da je opet nevrijeme i da je u blizini puknuo grom, veli Romano dodajući kako ne pamti, u svojih 81 godinu, da je epicentar potresa bio u Crnom.

- Bilo je potresa koje smo osjetili, ali da je epicentar u našem mistu, e toga nije bilo, kaže Romano koji se nije niti malo prepao mogućih posljedica.

Kako je potres bio slabiji, magnitude 2,6 prema Richteru, na obiteljskim kućama i javnim objektima nije bilo materijalne štete. Samo nelagoda i strah iz činjenice da i malo Crno može biti središte jednog takvog prirodnog fenomena.

image

Jutros je zadarsko podrucje pogodio potres jacine 2.6 po Richteru s epicentrom kod mjesta Crno. Zasad nema prijavljene materijalne štete.
 

Luka Gerlanc/Cropix

- Zatreslo nas je i osjetili smo potres, ali nije bilo tako strašno, govori nam predsjednik Mjesnog odbor Ivica Grgurović

- Nitko od mještana nije prijavio nastanak neke štete. Nadamo se da će tako i ostati, kaže Grgurović.

Jutros, 23. studenog 2022. godine u 6 sati i 50 minuta seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su slab potres s epicentrom 8 kilometara istočno od Zadra, kod mjesta Crno. Magnituda potresa iznosila je 2.6 prema Richteru, a intenzitet u epicentru III stupnja EMS ljestvice, izvijestili su iz Seizmološke službe pri Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

- Potres u Crnom nema veze s kišom koja ovih dana intenzivno pada na području Dalmacije, ali ima veze s jakim potresom koji se prije nekoliko dana dogodio kod Riminija u Italiji – tvrdi Krešimir Kuk iz Seizmološke službe.

- Posljednjih desetak dana, nakon potresa u Italiji, imali smo seriju manjih potresa na području zadarskog arhipelaga. Sve te potrese povezujemo s jakim potresom u Italiji jer su nakon njega zaredali manji potresi na području cijelog Jadrana. Očito postoji aktivna dionica rasjeda koja se proteže po sredini Jadrana pa su duž linije koja povezuje talijansku i hrvatsku obalu sada uslijedili potresi – kaže Kuk ističući da u seizmologiji ne postoji riječ ”predviđati”.

- Potresi se ne mogu predvidjeti, možemo ih samo pratiti. Ovakva pojava, baš na području Zadra, nije neuobičajena jer se cijeli Jadran nalazi na trusnom području. Slabiji potresi tu su normalna i uobičajena pojava – zaključuje naš istaknuti stručnjak za potrese.

03. svibanj 2024 19:36