StoryEditorOCM
4 kantunaODGOVOR IZ ZAGREBA

Ministar Erlić: Moji roditelji grade kuću u skladu sa zakonom, a ovo nije ništa neobično za oporbene političke obračune

Piše Iva Ivanac
17. listopada 2023. - 13:04

Nakon što je Daniela Radeta na Gradskom vijeću prozvao ministra Šime Erlića zbog izgradnje obiteljske kuće u Arbanasima, odnosno kako je dobila građevinsku dozvolu, nakon odgovora iz Grada, stigla je i reakcija ministra. 

Podsjetimo kako je Radeta naveo kako je površina parcele na Karmi 346 kvadrata, a za ishođenje građevinske dozvole za tu zonu potrebno je 350 kvadrata. Iz Grada su odgovorili kako je prvotna veličina te čestice bila 386 kvadrata te kako je 40 kvadrata "oduzeto" za novu prometnicu te je stoga za izdavanje građevinske dozvole primijenjeno pravilo iz Prostornog plana uređenja Grada Zadra koje dozvoljava da površina građevinske čestice bude manja ako je toj čestici oduzeta površina za planiranu prometnicu.

- Ništa neobično za oporbene političke obračune na sjednicama zadarskog Gradskog vijeća, pa tako niti nešto neugodno za mene. Ali sigurno je za moje roditelje koji grade obiteljsku kuću na čestici zemlje u svom vlasništvu, koju je moja majka dobila nasljedstvom od djeda. Odmah trebam kazati kako je ta kuća u izgradnji budući dom mojih roditelja, ne moj, jer tamo moja obitelj i ja nećemo živjeti, kazao je ministar Erlić dodajući kako je građevinska dozvola izdana temeljem svih prostorno planskih uvjeta za gradnju, sukladno dozvoli se i izvode radovi.

Ministar je objasnio kako je izvorna veličina čestice bila 386 kvadrata, ali i kako je donošenjem UPU te stambene zone, prije početka gradnje, čestica morala biti umanjena na način da je dio nje izdvojen u novoformiranu česticu (6265/8, k.o. Zadar) površine 40 kvadrata na kojoj je UPU-om planirana izgradnja dijela nove prometnice. Erlić je dodao kako je ta čestica i dalje u vlasništvu njegovih roditelja te kako je sukladno Prostornom planu uređenja Grada Zadra (članak 64.) dozvoljena manja površina građevne čestice od one utvrđene prostorno planskim dokumentom i to za onoliko koliko joj je oduzeto, ali ne više od 25 posto površine čestice. 

- I za kraj, jasno mi je da sam ja kao ministar dužan javnost pravovremeno i točno obavještavati gdje živim, u koliko kvadrata, što od nekretnina i pokretnina posjedujem, i kolika su mi kreditna zaduženja, što redovno i činim popunjavanjem imovinske kartice. Ali, ostaje mi nejasno zašto je predmet neutemeljenih napada moja obitelj, što smatram da je potpuno bespredmetno i bespotrebno. Posebice ako se ovakve informacije mogu vrlo lako provjeriti prije javnih optuživanja, zaključio je ministar Erlić. 

27. travanj 2024 11:18