StoryEditorOCM
4 kantunaDVIJE PRIČE HGSS-A

Maloljetnik se uputio biciklom u Velebit, ubrzo je dehidrirao i ostao bez baterije na mobitelu, spasilo ga je što je uspio poslati gps poziciju...

Piše Mišel Kalajžić
25. kolovoza 2020. - 15:15

Zadarska Gorska služba spašavanja uspješno je obavila dvije intervencije spašavanja koje su pokazale koliko malo treba da se u surovim planinskim uvjetima upadne u nevolje, pa čak i izgubi život, a istovremeno koliko je dragocjena stručna, uvježbana i efikasna služba gorskih spašavatelja kakvu ima Hrvatska.

Prema riječima samih članova HGSS-a, prva se dojava odnosila na maloljetnog stranog državljanina koji se biciklom uputio na Velebit. Prema informacijama centra 112 nazvao ih je i rekao da ne zna točno gdje je, da nema vode, te da je sam. Da stvar bude gora, na mobitelu je imao tek 11 posto baterije, a zona u kojoj se nalazio imala je slab signal, što je značilo da se baterija puno brže trošila.

Djelatnici centra 112 uspjeli su očitati njegovu lokaciju i pozvali HGSS Zadar. Kako se radilo o rubnom području Nacionalnog parka Paklenica, a preko ljetne sezone u parku je organizirano stalno dežurstvo HGSS-a iz svih stanica, pozvani su trenutno dežurni spašavatelji stanice Delnice i član zadarske ispostave Starigrad koji su se terenskim vozilom uputili prema lokaciji.

- Kada su stigli do zadnjih kuća na Rujnu obratili su se lokalnom stanovništvu za savjet i informacije o stazama koje na tom području nisu sve održavane te ih ima s loše vidljivim markacijama. Jedan od domaćih uputio se sa spašavateljima prema lokaciji dobivenoj sa mobitela i tako uvelike olakšao spašavateljima da pronađu teško vidljiv put. Spašavatelji nastavljaju prema unesrećenom sami i ubrzo ga pronalaze. Pronađena osoba jedva je komunicirala zbog dehidracije. Grlo mu je bilo toliko suho da se jedva mogao odazivati žviždukom. Spašavatelji saznaju da njegovi roditelji nisu znali točno kamo se uputio, a on se orijentirao prema Google maps zbog čega mu je mobitel i ostao bez napajanja baterije.

Nakon dolaska cestom na Vaganac nastavio je planinarskom stazom do Rujna. Kada je stigao do crkve na Rujnu već je bio bez vode i umoran. Odlučuje potražiti stazu preko Aptovca jer mu Google pokazuje da je tuda svega 3,5 km do mora. Očito ne znajući čitati kartu, ulazi u teško prohodan teren nepogodan za vožnju biciklom.

Nakon nekog vremena gubi markaciju zaustavlja se i odlučuje pozvati pomoć. Srećom imao je taman toliko baterije da pošalje svoju lokaciju. Spašavatelji su ga po pronalasku opskrbili vodom i hranom te su mu pomogli nositi bicikl nazad do ceste i vozila kojim ga vraćaju u Starigrad - ispričali su HGSS-ovci.

Druga dojava svega pola sata kasnije bila je o domaćoj državljanki koja je ujutro u 6 izvela ovce na ispašu. Kako su se oko 10 ovce same vratile kući, muž ju je otišao tražiti. Nije je mogao pronaći pa je pozvao policiju koja je alarmirala HGSS u potragu za nestalom ženom. Osam spašavatelja stanice Zadar s dva potražna psa i zapovjednim vozilom izišli su na teren i nakon svega sat vremena pronašli ženu kako leži sa svoja dva psa na zemlji.

Spašavateljica i policajac koji su je pronašli imali su problema prići osobi zbog njenog psa koji je štitio i napadao spašavatelje. Osoba je bila pri svijesti, ali očito malaksala, žalila se na vrtoglavicu i nemoć. Prevezena je službenim vozilo HGSS-a do kuće gdje su je pregledali djelatnici Hitne medicinske pomoći.

Dodajmo i to da je okolica Kašića minski sumnjivo područje, pa se s treninga Odjela bespilotnih sustava HGSS-a u potragu uputilo i pet pilota s bespilotnim letjelicama.

19. travanj 2024 08:52