StoryEditorOCM
4 kantunaODGOVOR GRADA

Majka ministra Erlića dobila građevinsku dozvolu jer joj je čestica smanjena zbog izgradnje prometnice, to nije iznimka već pravilo, a evo i zašto

Piše Iva Ivanac
17. listopada 2023. - 12:23

Nakon što je gradski vijećnik Daniel Radeta na Aktualnom satu upitao kao je moguće da je majka ministra Šime Erlića dobila građevinsku dozvolu na Karmi, upitali smo i Grad Zadar. Radeta je naveo kako je površina parcele na Karmi 346 kvadrata, a za ishođenje građevinske dozvole za tu zonu potrebno je 350 kvadrata.

Iz Grada navode kako je prvotna veličina te čestice bila 386 kvadrata te kako je 40 kvadrata "oduzeto" za novu prometnicu te je stoga za izdavanje građevinske dozvole primijenjeno pravilo iz Prostornog plana uređenja Grada Zadra. U pravilu piše kako se dozvoljava da površina građevinske čestice bude manja ako je toj čestici oduzeta površina za planiranu prometnicu.

- Investitorici Branki Erlić izdana je građevinska dozvola za građenje samostojeće građevine na čestici 6265/3 k.o. Zadar u području UPU stambene zone „Karma“ koja sada ima površinu od 346 kvadrata, a sukladno UPU Karma, a temeljem članka 10. Urbanističkim planom uređenja stambene zone „Karma“ u Zadru određena je minimalna površina građevne čestice za samostojeće građevine 350 m2, za dvojne 200 m2, a za niz 200 m2. 

Izvorna veličina te čestice bila je 386 kvadrata, no, prije početka gradnje, čestica je morala biti umanjena na način da je dio nje izdvojen u novoformiranu česticu (6265/8, k.o. Zadar) površine 40 kvadrata na kojoj je UPU-om planirana izgradnja dijela nove prometnice. Člankom 10.  UPU Karma, a sukladno Zakonu, preuzeto je pravilo opisano u članku 64 a. Prostornog plana uređenja Grada Zadra po kojem se dozvoljava da površina građevne čestice bude manja ukoliko je toj čestici oduzeta površina za planiranu prometnicu i to za onoliko koliko joj je oduzeto, ali ne više od 25 posto površine čestice, odgovorili su iz Grada Zadra dodajući kako je u konkretnom slučaju primijenjeno navedeno pravilo iz PPU Grada Zadra što, kako navode, nije izdvojen slučaj, već pravilo koje se primjenjuje u istim situacijama gradnje na području Grada Zadra, a u skladu sa zakonskim odredbama.

25. travanj 2024 18:05