StoryEditorOCM
4 kantunaPACIJENTI SA STANOVA

Livakovićeva pomoć ne može spasiti NK Zadar – zašto investitori u HNK Zadar nisu pokazali interes za klupske „pehare i kosilice”?

Piše P. O.
5. srpnja 2023. - 22:12

Očajnički pokušaji stečajnih upravitelja neće uroditi plodom: ostaci ostataka imovine NK Zadra ne zanimaju nikoga. Uzalud su stečajni upravitelji objavljivali prodaju pokretnina i o tome obavještavali Grad Zadar i HNK Zadar pretpostavljajući da bi netko od njih možda mogao imati interes za kupnju stadionskih stolica i starih kompjutora, polovnih klima uređaja i kosilica, ali i klupskih pehara i nekoliko garnitura dresova. I Grad i HNK su okrenuli glavu – prošlost ih nije zanimala.

NK Zadar je uz punu suglasnost gradonačelnika Branka Dukića i gradske vlasti pušten niz vodu i prepušten stečajnoj agoniji za čiju su egzekuciji bili zaduženi isti ljudi koji su u istom trenutku vodili NK Zadar i iza zavjese osnivali Udrugu HNK Zadar mjesecima prije nego je NK ušao u agoniju. Zato reakcije nije bilo i neće je biti.

Sada, Zadar istodobno ima „pokojni” NK koji se davi u stečaju i HNK koji, opet uz asistenciju gradskih vlasti, želi pokrenuti preoblikovanje udruge u sportsko dioničko društvo, a iz oba ta postupka izvire stotinu upitnika na koje nema preciznog odgovora. Postoje li makar teoretske dodirne točke između ta dva postupka? Je li moguće da završetkom stečaja „oživi mrtvac sa Stanova” i bi li to na ikakav način moglo imati utjecaja na preoblikovanje HNK Zadra i već iskazani interes investitora?

U jednom se trenutku u zadarskim nogometnim kuloarima pojavila nada da bi dio „naknade za treniranje”, kako se to službeno zove, iz transfera Dominika Livakovića mogao završiti u njegovom matičnom klubu NK Zadru u stečaju. Ali, ništa od toga: ode li Livaković, „naknada za treniranje” će biti isplaćena, ali HNS-u, a onda će HNS taj novac raspodijeliti po županijskim nogometnim klubovima jer sredstva ne smiju transferirati prema klubovima koji se više ne natječu ni u jednom od sustava natjecanja HNS-a. A u međuvremenu, nadzor nad raspodjelom dobili su FIFA i UEFA. Sličan primjer se nedavno dogodio u Varaždinu i jasno je da se iz tog pravca nije moguće očekivati bilo kakav „trzaj” ili „oživljavanje” NK Zadra.

A što ako se odjednom pojavi „zainteresirani investitor”? Ta mogućnost je minimalna i mjeri se promilima, nije realna i, što je najvažnije – nikada nigdje nije viđena. Takav bi investitor za smiješan iznos mogao otkupiti imovinu NK Zadra i to je sve, ali nikada se s takvim zahtjevom nitko nije obratio stečajnim upraviteljima. Uostalom, odluka je u rukama vjerovnika, a oni su dosada bili okrenuti samo rasprodaji imovine i smiješnom „namirenju vjerovnika” i nitko nije doveo u pitanje konačni rasplet: kad stečaj ovako ili onako završi, NK Zadar će biti brisan iz sudskog registra i kao „pravna osoba” će definitivno nestati, a eventualnom kupcu „klupskih pehara i pripadajuće prošlosti ostaje samo utješna nagrada i potpuno neizvjesna mogućnost „zaštite brenda NK Zadra”, ma što god taj brend bio i ma što to značilo u situaciji kada u stvarnosti postoji samo jedan klub – HNK Zadar.

Ovdje se čini zanimljivim napomenuti: ako je netko uopće mogao pokazati bilo kakav interes za kupnju pokretnina NK Zadra, onda su to sadašnji potencijalni investitori u HNK Zadar, ali ni iz Australije ni iz Kanade nitko o peharima nije rekao ništa iako je riječ o minornom iznosu za ljude koji kroz medije najavljuju velike projekte kao što su izgradnja nogometnog kampa i stadiona. Kupnjom „pehara, sjedalica i kosilica” ti su investitori mogli makar u natruhama iskazati svijest o tome da njihovog sadašnjeg interesa uopće ne bi bilo da nije bilo očerupanog i zaboravljenog NK Zadra. No, to su, čini se, samo sentimenti do kojih investitori baš ne drže.

Aktualni stečajni upravitelj Srđan Dvornik je zakazao Skupštinu vjerovnika NK Zadra za 20. srpnja, ali je zbog štrajka ta Skupština odgođena za sedam dana. Imovina NK Zadra je svojedobno procijenjena na 51.000 kuna, u svakom idućem krugu prodaje cijena je padala i stići će do zakonom predviđenih minimalnih 10 posto. Među vjerovnicima su u prvom redu bivši zaposlenici i igrači s potraživanjima nešto većim od milijun kuna, a u drugom su redu svi dobavljači kojima je NK Zadar ostao dužan 3,4 milijuna kuna. „Pehari i kosilice” su očigledno potpuno beznačajni. Kao i NK Zadar, uostalom.

29. travanj 2024 01:26