StoryEditorOCM
4 kantunaSVE PO STAROM?

"Ledana” želi nastaviti raditi kao kafić s terasom, ali Nasadi imaju neke uvjete od kojih neće tako lako odustati...

Piše P.O.
28. veljače 2023. - 20:00

Direktor Nasada Josip Krnčević potvrdio nam je informaciju da su vlasnici "Ledane” izrazili želju da u zadarskom Perivoju kraljice Jelene Madijevke nastave raditi kao kafić s ugostiteljskom terasom.

- Točno je, ali ništa konkretno oko toga nije dogovarano i ja trenutno ne mogu reći hoće li tako i biti, jer to još nismo ni razmatrali. Da bi radili kao kafić, moraju imati nove minimalne tehničke uvjete, a sudski spor oko korištenja tog prostora u prošlosti još nije okončan.

Nasadi očekuju da se prethodno riješi pitanje naših potraživanja temeljem korištenja veće površine od one koja je ugovorena i plaćena, pa se nakon toga može razgovarati o novim uvjetima, kazao je direktor Josip Krnčević.

Podsjetimo, nakon neuspješnih pregovora, Nasadi su tužili tvrtku Riva Liburna za ništetnost ugovora o zakupu poslovnog prostora u Perivoju kojeg koristi noćni klub "Ledana". Trgovački sud u Zadru je međutim 30. prosinca prošle godine stao na stranu Rive Liburna zaključivši da je ugovor zakonit. Prvostupanjsku presudu donijela je sutkinja Katarina Zdunić nakon samo jednog održanog ročišta.

Na natječaju iz 2011. oglašen je zakup poslovnog prostora površine od 67 kvadrata, a Riva Liburna je dobila minimalne uvjete za prostor od 102,75 kvadrata. Policija sumnja da su ti minimalni uvjeti ishođeni na temelju krivotvorene dokumentacije, zbog čega su podnijeli kaznenu pijavu protiv suvlasnika "Ledane" Branimira Markova. Stvarna površina poslovnog prostora je veća i iznosi 92 četvorna metra. To pak znači da Riva Liburna nije imala minimalne uvjete (100 kvadrata) za otvaranje noćnog kluba. 

Prvi ugovor o zakupu s Rivom Liburna Nasadi su sklopili 23. kolovoza 2011. na rok od pet godina za mjesečni iznos od 5 eura po kvadratnom metru. Isti uvjeti zakupa ostali su kod drugog i trećeg petogodišnjeg ugovora koji istječe u svibnju 2026. godine. 

Zadarski.hr je prošlog ljeta u seriji članak otkrio da "Ledana" nema osnovne minimalne uvjete za noćni bar, da je zloupotrebljavala minimalne uvjete kod najma javnih površina te da niti jednog dana u svih 11 godina rada kao noćni klub i kafić, nije radila po zakonu.

"Ledana" danas može raditi kao kafić, ali ne i kao noćni klub. A da bi mogla raditi kao kafić, treba joj javna površina, koju je uzimala u najam godišnjim ugovorima. Zadnji takav ugovor istekao je krajem prošle godine, a novi bi mogao doći na razmatranje tek nakon okončanja drugostupanjskog sudskog postupka. Ako i tada, jer Nasadi traže i financijsku naknadu za razliku u površini iznajmljenog poslovnog prostora...

28. travanj 2024 12:17