StoryEditorOCM
4 kantunaOPOZICIJSKI VIJEĆNICI VIRA ODRŽALI PRESICU U ZADRU

Kapović potroši 25, a predsjednica RH manje od 20 milijuna! I u svoj džep uzima provizije...

30. svibnja 2018. - 14:20
vir1-300518_resize.JPG

Prošla sjednica Općinskog vijeća Vira je u dva navrata prekidana, opozicijski vijećnici iz Udruge "Vir bez podjela" su na kraju udaljeni uz pomoć zaštitara, a zapisnik s incidenta napravila je i zadarska policija. U srijedu su o svemu na konferenciji za novinare na zadarskom Narodnom trgu govorili opozicijski vijećnici i žestoko se okomili na virskog načelnika Kristijana Kapovića.

-Problemi u Viru su sve veći, nasilje je eskaliralo na posljednjoj sjednici OV-a zato što tražimo podatke o proračunskim sredstvima koja se troše nenamjenski. Ured načelnika potroši 25 milijuna kuna u jednoj godini, a Ured Predsjednice RH potroši manje od 20 milijuna! Ured predsjednika OV potroši 6 milijuna kuna godišnje. Na naše inzistiranje da nam pokažu gdje su sredstva utrošena, ne dostavljaju nam podatke, omalovažava nas se i vrijeđa, materijale dostavljaju neposredno pred početak sjednice i onemogućeni smo u obavljanju naše dužnosti. Na prošloj sjednici je to eskaliralo jer je gospođa Jadranka Okreša "ušla" u proračun i upoznata je s tim milijunskim iznosima, pa je pokušavaju šikanirati na sve moguće načine uključujući svakodnevne prijetnje. Sada je bez razloga izbačena sa sjednice, onemogućena je u postavljaju pitanja na Aktualnom satu, rekao je Frane Vučetić, vijećnik i podpredsjednik Udruge "Vir bez podjela" prozivajući potom i državne institucije zbog nedjelovanja:

-Sve institucije šute, a obaviješteni su i Predsjednica države, Vlade, ministri financija i uprave, Porezna uprava, policija, ali svi šute. Mi možemo samo ustvrditi da put dijela novaca koji kontrolira Općina Vir vjerojatno vodi do njih, jer ne vidim drugog razlog zašto ne reagiraju, zašto napokon ne počnu raditi svoj posao. U 13-14 godina vladavine načelnika Kapovića potrošeno je skoro milijardu kuna, trećina Pelješkog mosta "virskih novaca" je nestala. Zanima li državne institucije gdje, kako i na koji način se novac troši? Je li normalno da načelnik Vira potroši više od Ureda Predsjednice? Je li normalno da se na otoku događaju pokušaji likvidacije, paljevine, izbacivanje vijećnika, zastrašivanje? Ako je to normalno, zaista ne znam gdje živimo, zaključio je Frane Vučetić.

Svoje viđenje incidenta, ali i načina rada općinskog načelnika dala je i Jadranka Okreša, vijećnica koja je izbačena sa sjednice.

-Još u siječnju je krenulo neosnovano izricanje stegovnih mjera, mimo Poslovnika su mi oduzeli riječ, ali i pravo na glasovanje. Ovog sam puta bezrazložno izbačena uz pomoć zaštitara. Mimo zakona i Poslovnika se saziva i vodi sjednica, neovlašteno se prekida i nezakonito se nastavlja sjednica s namjerom prijevare, da se vijećnici raziđu, da ne znaju kada je nastavak sjednice. Oporbi je onemogućen rad. Tema je bilo izvršenje proračuna iz 2017., rashodi u prva tri mjeseca ove godine su 7, dok je prihod 5 milijuna, a rashod za zaposlene je preko 5 milijuna kuna i milijun za promidžbu. To su teme na kojima mi ne možemo doći do izražaja i reći što o tome mislimo. Vir ima lice, ali i naličje koje bismo htjeli pokazati. Načelnik milijune kuna troši za promidžbu po hotelima, Sheratonu i raznim gradovima za raznorazne pjevače. Ali, mi na Viru nemamo osnovne uvjete za život – pitku vodu i kanalizaciju, razbolijevamo se. U 2016. je Ured predsjednika OV utrošio 6 milijuna, ne znamo na što, a lani svega 970.000 kuna. Zašto se to odjednom tako drastično smanjilo, a nas zanima zašto se prije trošilo puno više, rekla je Jadranka Okreša.

Vijećnik Josip Bašić je načelnika Kapovića optužio za uzimanje provizija:

-Proračun Vira je u službi jednog čovjeka, načelnika Kapovića. Proračun se koristi za razne manifestacije preko kojih se izvlači novac i provizija odlazi u njegove džepove. Zato je oporbene vijećnike odlučio spriječiti u sudjelovanju u raspravi, jer se na predsjedniku OV-a Radoviću vidjelo da je pod pritiskom i da nas mora izbaciti, što mu je načelnik i dobacivao. Pozivam Ministarstvo uprave i Zadarsku županiju da ponište nezakonitu sjednicu, ali i DORH i USKOK da izvade predmete iz ladica i da se na Viru napokon osjeti djelovanje pravne države, izjavio je Bašić.

 

26. travanj 2024 09:09