StoryEditorOCM
4 kantunaAPEL S UGLJANA

"Pacijentima u našoj bolnici treba pomoć: nedostaje im hlača, majica, gaćica, papuča, čarapa..." Ravnatelj Mavar: Ne tražimo milostinju, ali...

Piše M. Gugić Magaš
8. prosinca 2020. - 15:20

- Dobila sam odobrenje ravnatelja Psihijatrijske bolnice Ugljan, u kojoj radim 16 godina, da je moguće održati akciju skupljanja robe (jakne, hlače, majice, gaćice, papuče, posteljinu... može i ljetna roba) za naše pacijente kojih imamo oko 400, od toga oko 300 muških i oko 100 ženskih. Naime, ti pacijenti nemaju čarape, a kamo li patike... - dio je teksta laboratorijske tehničarke Psihijatrijske bolnice Ugljan, Martine Šušić (35), čija je objava pokrenula lavinu reakcija kako u Zadru tako i šire, ali je ujedno pokrenula i niz pitanja u kakvim uvjetima borave pacijenti ugljanske bolnice. Nakon što je apel o prikupljanu odjeće i obuće pacijentima, koji su često na marginama društva i sustava, stavila na društvene mreže, ni sama nije očekivala takav odaziv.

- Iskreno, pozitivno sam šokirana! Znam koliko je ljudima teško u ovoj današnjoj situaciji, kako su plaće mizerne i kako ih je mnogo ostalo bez posla, no unatoč tome ponovo smo kao narod pokazali da imamo veliko srce i sluha za one kojima je pomoć najpotrebnija – rekla nam je Martina te dodala kako se do sada odazvalo čak 300 ljudi!

- Akcija prikupljanja paketa održat će se ispred bivšeg Mercatora u Zadru 17. prosinca od 16 i 30 sati. S obzirom na brojne reakcije i najavljene dolaske, upozoravam sve da se obavezno pridržavaju epidemioloških mjera i da paze na sebe i na druge. Kažem vam, nisam razmišljala o ovako velikom odazivu, čak sam posudila samo jedan kombi iz naše bolnice, a sada sam sigurna da će nam trebati bar još jedan – uz osmijeh nam je rekla Martina koja ipak ne misli da je napravila nešto veliko. Kaže: Nemojte puno o meni!

No, mi moramo bar napisati da ova 35-godišnjakinja svakog dana, već šesnaest godina, putuje iz Ruplja, gdje živi, na Ugljan, na posao.

Kada je svoju zamisao o prikupljanju donacija prenijela ravnatelju bolnice na Ugljanu, Mladenu Mavaru, on ju je objeručke prihvatio. Svjestan je ograničenih uvjeta u kojima bolnica skrbi o pacijentima, no, tvrdi, mediji su mnogo toga izvukli iz konteksta.

- Mi ne tražimo milostinju, nikog nikad nismo molili za pomoć, no ljudi moraju znati da ne funkcioniramo kao ostale bolnice, već novcem od Ministarstva pokrivamo isključivo tekuće stvari, poput lijekova, hrane, struje i vode. Novac za više presvlaka pacijenata, koji često ne znaju raspolagati s odjećom, nemamo... Imamo dvije krojačice koje nam pomažu koliko mogu. Upravo iz tog razloga rado prihvaćamo akcije koje razne pojedine grupacije, udruge ili pojedinci samovoljno organiziraju i doniraju nam – naglasio je Mavar, dodajući kako preko 300 pacijenata i oko 40 korisnika nemaju nikakvih novčanih primanja, a većina njih nema obitelj ili ih ne posjećuju te kao ustanova moraju vlastitim sredstvima u potpunosti brinuti o njima.

Još jedna humanitarka!

S druge strane, paralelno s akcijom koju je pokrenula Martina Šušić, još je jedna mlada djevojka željela pomoći pacijentima Psihijatrijske bolnice na Ugljanu. Naime, Matija Lončar, apsolventica socijalnog rada iz Sutomišćice, i sama je odlučila pokrenuti humanitarnu akciju na svom otoku kako bi se pomoglo onima kojima je posebno teško kako bi bar ove blagdane proveli s osmijehom.

- Ako imate odjeće koja je očuvana i netko bi ju mogao koristiti, moći ćete to donijeti u simboličnom vremenu darivanja, od Svetog Nikole do Svete Lucije (13. prosinca) od 10 do 12 sati i od 17 do 19 sati u Dom u Sutomišćici i ostaviti na predviđenom mjestu. Važno je da je odjeća čista i bilo bi dobro da je topla. Potrebno je i donje rublje, posebno čarape, a možete donijeti i posteljinu, deke i prekrivače... - stoji u njenoj objavi gdje je naglasila kako je moguće je donijeti svoj doprinos i u trgovinu »Bure«, također u Sutomišćici, gdje se prikupljaju i novčane donacije s kojima će, u dogovoru s nadležnim osobljem bolnice, kupiti razne potrepštine koje manjkaju korisnicima.

Zahvaljujući ovim ženama, pacijenti bolnice na Ugljanu zasigurno će ove blagdane provesti na način koji ni sami nisu mogli zamisliti.

25. travanj 2024 23:50