StoryEditorOCM
4 kantunaHUMANITARNI LOPOV

Kako je predsjednik Udruge za pomoć djeci i mladeži DHP iz Kruševa ‘pomogao‘ samom sebi prisvojivši čak 1.027.879 €! Evo o kome se radi

Piše I. N.
31. svibnja 2024. - 10:59

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je optužnicu protiv 67-godišnjeg Ivice Šobota iz Kruševa zbog sumnje da je kao predsjednik Udruge za pomoć djeci i mladeži "DHP" otuđio više od milijun eura! 

Šobotu se optužnicom stavljaju na teret kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te povrede vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. Odnosno, da se od 16. svibnja 2013. do 31. prosinca 2019. kao predsjednik udruge za djecu i mladež okoristio njenim sredstvima i donacijama iz inozemstva. Novčana sredstava koja je udruzi DHP uplaćivala jedna udruga iz Njemačke za provođenje određenih aktivnosti, Šobot je naložio da se uplaćuje na njegov osobni devizni račun, a ne na račun udruge. Tako mu je tijekom šest godina na račun uplaćeno 930.264,99 eura koje je zadržao za sebe na štetu udruge kojoj je bio predsjednik. 

Osim toga, tereti ga se da je koristeći svoj položaj predsjednika naložio da se novčana sredstva sa žiro računa udruge uplate na račune više osoba u inozemstvu između ostalog i na njegov inozemni račun u Bosni i Hercegovini te na račune osoba s kojima je rodbinski povezan u ukupnom iznosu od 93.367,41 eura. Stavlja mu se na teret i da je u tri navrata naložio da se novac sa žiro računa udruge uplati na tekući račun osobe od koje je kupio obiteljsku kuću u Kruševu, ukupno 4.247,13 eura. Cijelo to razdoblje nije vodio knjigu ulaznih računa ni blagajnu udruge čime je onemogućio uvid u stanje računa te provjeru uplata i isplata s računa. 

Na opisane načine Šobot je Udrugu za pomoć djeci i mladeži "DHP" oštetio za ukupno 1.027.879,52 eura.

16. lipanj 2024 12:19