StoryEditorOCM
4 kantunaŠTO SE DOGAĐA?

Jeste li u podmorju obnovljene rive primijetili razbacane velike kamene blokove? To su ‘blokovi čuvari‘, ali nisu na svom mjestu...

Piše I.I./I.N.
28. kolovoza 2023. - 21:19

Nova riva, a kameni blokovi u moru? Je li se to riva urušila? Je li riva oštećena i prije nego što je završena? Tko je za to odgovoran?

Ova i druga sumnjičava pitanja pojavila su se na društvenim mrežama potaknuta činjenicom da se u podmorju zadarske rive, na potezu od Foše do novog, produženog mula, može vidjeti više razbacanih velikih kamenih blokova. Blokovi su postali vidljivi na proljeće ove godine, nakon jednog jačeg nevremena, pa se odmah proširila priča kako riva nije obnovljena kako treba i da će je vrlo brzo trebati popravljati. Odnosno, da je i prije završetka radova počinjena građevinska šteta.

Inženjer Davor Uglešić iz projektantske tvrtke D&Z, koja je bila zadužena za nadzor radova, za medije je izjavio kako su ih izvođači radova još 27. ožujka ove godine obavijestili da su se „uslijed jakog nevremena pomaknuli blokovi čuvari na dionici od lučice Foše do hotela Zagreb”. 

image
Jure Miskovic/Cropix

- Nakon dojave, pregledana je cijela dionica izvedenih radova, te je utvrđeno da je do manjih pomaka došlo i na dijelu 4 (od mula prema Morskim orguljama). Prvi blokovi čuvari, baš na predmetnoj dionici (dio 1), su ugrađeni u siječnju 2022. godine te nije evidentiran pomak do spomenutog datuma – kazao je inženjer Uglešić za portal Morski.hr. 

Objasnio je kako su ulazni podaci za proračun o blokovima čuvarima na zadarskoj rivi uzeti iz maritimne studije koja je napravljena za obližnju obalu u Diklu. 

„Usporedbom svih podataka došlo se do zaključka da se radilo o ekstremno jakom vjetru uz nepovoljnu oseku što je rezultiralo pomicanjem  blokova čuvara. Proračunom prema Sainflou dobivene su dimenzije poprečnog presjeka 1×0,75 m za spomenuti ekstremni događaj, što višestruko nadmašuje dimenzije ugrađenih blokova, čime i ekstremno poskupljuje eventualnu njihovu zamjenu. Isto tako blokovi ovih dimenzija bi dodatno narušili sam izgled podmorja uz obalni zid (radi se o relativno plitkom moru i blokovi su vidljivi). Kako se radi o pomoćnom elementu koji služi kao zaštita nasipa ispred zida, nije ekonomično niti u skladu s filozofijom inženjerskog pristupa dimenzionirati takve elemente na ekstremne prilike, pogotovo što se ekstremi događaju rijetko – pojasnio je dodatno inženjer Uglešić i predložio da se kroz Priručnik za održavanje propiše kako se ovakva ekstremna situacija može očekivati i ubuduće te da se u tom slučaju ploče vraćaju na svoje mjesto pomoću ronioca i balona, za vrijeme plime, uz eventualno ravnanje nasipa ispred zida prema potrebi.

image
Jure Miskovic/Cropix

Dakle, snaga nevremena na koje se nije računalo rasturilo je blokove čuvare, „pomoćne elemente koji se postavljaju na morsko dno i služe kao zaštita nasipa ispred obalnog zida”, objasnili su nam iz Lučke uprave Zadar, nositelja investicije vrijedne gotovo 70 milijuna kuna.

Blokovi čuvari su svojevrsni podmorski amortizeri za djelovanje mora koje podlokava rive, što se upravo dogodilo staroj rivi, pa je postavljanje ovakve zaštita bilo neophodno. No sada kada je ta zaštita uništena prije pet mjeseci zbog jakog nevremena, što će se događati, hoće li se blokovi morati vratiti na svoja mjesta i hoće li to utjecati na izdavanje uporabne dozvole za obnovljenu rivu?

- Blokovi čuvari su pomaknuti zbog ekstremno jakog vjetra uz nepovoljnu oseku u ožujku 2023. godine. Isti su postavljeni sukladno glavnom projektu, odnosno postavljeni su na morsko dno ispred zida. Blokovi će se sukladno Priručniku za održavanje vraćati na svoje mjesto kad se za to steknu svi uvjeti, a njihovo pomicanje neće utjecati na dobivanje Uporabne dozvole, odgovorili su nam iz Lučke uprave Zadar. 

Radovi na obnovi rive su dakle završeni, ali njeno održavanje neće nikada biti završen proces, pogotovo ne danas kada smo  svjedoci sve drastičnijih vremenskih neprilika čije je posljedice nemoguće predvidjeti.

image
Jure Miskovic/Cropix
29. travanj 2024 00:17