StoryEditorOCM
4 kantunaCGO BILJANE DONJE

Je li moguće da će objekt težak preko pola milijarde kuna biti završen i - neće imati struju?! Dino Perović: Imat ćemo problem i s radnom snagom!

Piše Predrag Opačić
24. kolovoza 2021. - 21:46

Je li zaista moguće da će u Biljanima Donjim do konca sljedeće godine biti izgrađen objekt vrijedan preko pola milijarde kuna, a da do tada neće biti završena trafostanica za napajanje električnom energijom cijelog Centra za gospodarenje otpadom?! Strah da bi se to moglo dogoditi već postoji.

-Potpisali smo ugovor s HEP-om o sufinanciranju izgradnje trafostanice u zoni Grabi u Poličniku i već smo platili deset posto od 9,5 milijuna kuna, koliko je naš udjel u toj investiciji. To je 17,5 posto ukupnog iznosa, kaže Dino Perović, direktor „Eka”, objašnjavajući da se trafostanica ne gradi samo za potrebe Centra za gospodarenje otpadom nego i cijelog tog dijela Zadarske županije.

Kako se u zoni Grabi još ne nazire početak radova na izgradnji trafostanice, suvlasnici tvrtke „EKO” (Grad Zadar, Grad Benkovac i Zadarska županija) već sada pušu na hladno bojeći se da bi čekanje na dovršetak trafostanice moglo pomaknuti predviđene rokove za puštanje CGO-a u probni rad, a time bi izvođaču radova, slovenskom „Riku”, bila otvorena mogućnost eventualne naplate penala.

-Ponude za izgradnju trafostanice otvorene su 14. kolovoza, ali ne znam je li i čija ponuda prihvaćena i tko će biti izvođač radova. Nema sumnje da se radi o trafostanici koja će biti od ogromne važnosti ne samo za CGO, nego i za cijeli ovaj kraj, od Benkovca do Nina, jer je trafostanica nužna za razvoj gospodarstva, kaže Davor Lončar, općinski načelnik Poličnika u čijoj zoni Grabi bi trafostanica trebala biti izgrađena.

Da bi CGO bio pušten u pogon, predviđena je i rekonstrukcija županijske ceste od Poličnika do Smilčića, projekt je napravljen, investicija je teška oko 18 milijuna kuna, ali se još čeka hoće li i s koliko novca u tome sudjelovati ministarstva i fondovi, jer Županija nema tolika sredstva na raspolaganju. Obnovu te ceste, ali i vodovodne priključke, očekuju i okolni mještani.

Osim pitanja pravodobne izgradnje trafostanice, direktor Dino Perović već sada je svjestan da će se polovinom sljedeće godine otvoriti i problem – radne snage!

-U drugoj polovini 2022. godine, od tri do šest mjeseci prije puštanja CGO-a u probni rad, trebalo bismo provesti obuku od osam do 16 zaposlenika, za što se upravo radi elaborat. Već je sada sigurno da će kasnije biti teško pronaći inženjere strojarstva i elektrotehnike za plaću od oko 8.000 kuna, jer ljudi s tom strukom na tržištu mogu dobiti neusporedivo veće plaće od onih koje im „EKO” može ponuditi, kaže Perović.

Na kraju, kada Centar za gospodarenje otpadom profunkcionira, „EKO” bi u Biljanima Donjim trebao imati oko 60 zaposlenih. Radi se nova sistematizacija koja bi na snagu trebala stupiti 1. siječnja iduće godine.

Od ukupno 13 građevinskih dozvola potrebnih za gradnju Centra za gospodarenje otpadom, već je izdano njih 12, radovi traju u skladu s očekivanom dinamikom, a čeka se samo dozvola za gradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Od 1. rujna u Biljane Donje će preseliti i sadašnjih 11 zaposlenika tvrtke „EKO” koja vodi cijeli projekt, dok će u prostoru na zadarskom autobusnom kolodvoru ostati samo sjedište poduzeća.

Hoće li novi gradski vijećnici obići gradilište?

S obzirom da je Grad Zadar suvlasnik, predsjedniku Gradskog vijeća Marku Vučetiću i podpredsjednicima Brunu Milinu i Eniju Meštroviću iz tvrtke „EKO” su poslali poziv s prijedlogom da novi gradski vijećnici obiđu gradilište Centra za gospodarenje otpadom i upoznaju se s detaljima ovog ogromnog projekta. Zasada, obilazak gradilišta još uvijek nije dogovoren.

02. svibanj 2024 14:06