StoryEditorOCM
4 kantunaNEMA MIRA NA VIRU

Jadranka Okreša odgovara na optužbe Frane Vučetića i Josipa Bašića: "To su potezi očajnika, zanimaju ih samo koncesije i Prostorni plan!"

Piše Kažimir Škrbić
22. studenog 2023. - 11:07

Tiskovna konferencija u hotelu Kolovare na kojoj je šestero vijećnika donedavne većine u Općinskom vijeću Općine Vir, prema najavi, trebalo podnijeti kolektivne ostavke, dobila je političke repove. Umjesto najavljenih ostavki, predsjednik Općinskog vijeća Josip Bašić (HDZ) te vijećnici Frane Vučetić (Vir bez podjela), Šime Buškulić (DP), Vesela Vučetić (HDZ) i Šime Vučetić (nezavisni, ranije SDP) – bez Veseljka Orlića koji je od četvrtka u istražnom zatvoru zbog obiteljskog nasilja – zatražili su prijevremene izbore na Viru, ali su se, među ostalim, osvrnuli i na rad vijećnice Jadranke Okreše. Svoju blisku suradnicu i članicu Vira bez podjela Vučetić je optužio da ga je za ulogu savjetnice u Općinskom vijeću tražila 1.500 eura. Vijećnica Okreša reagirala je priopćenjem za javnost, a onda i komentarom događaja u Kolovarama.

– To su potezi očajnika i pucanj u prazno. To je već neko vrijeme način rada Frane Vučetića. Kaže neistinu i dovede čovjeka u situaciju da se mora, radi ugleda i časti, braniti od takvih neistina. Zato ga upućujem da sve navode kojima me blati, za koje ima saznanja i dokaze, po čemu je poznat, prijavi institucijama pravne države koja djeluje i na Viru. Ističem da nisam od Vučetića tražila 1.500 eura, već naprotiv, on me je predlagao kao savjetnicu te da im, po potrebi, dajem savjete za rad. Taj prijedlog nije prihvaćen i ja sam, kao i dotad, nastavila s radom – tvrdi općinska vijećnica Okreša. Odnosi u donedavnoj većini u virskom vijeću poremećeni su, barem kada je u pitanju javna percepcija, na 12. sjednici OV-a kada je Okreša kritizirala rad predsjednika Bašića, a do potpunog razmimoilaženja u mišljenjima i načinu rada, došlo je na posljednjoj 14. sjednici kada je Okreša zatražila Bašićevu smjenu i napustila sjednicu.

– Na konferenciji je Vučetić također kazao kako je moj rad bio besprijekoran i da sam se borila za mještane, što je točno, a na isti način nastavit ću i dalje raditi. Problem je u tome što vijećnici većine kojoj pripadam ne žele, ne znaju i ne mogu pisati prijedloge odluka i raspravljati o drugim prijedlozima, a ja odbijam bespogovorno raditi umjesto njih i dizati

ruku kako me upute – ističe Okreša dio razloga zbog kojih je došlo do slabljenja, a potom i do pucanja veza u donedavnoj koalicijskoj većini. Druga važna stvar, misli Okreša, tiče se virskog prostornog plana koji je i tijekom konferencije u Kolovarama bio apostrofiran kao „bolna tema“ donedavne većine.

– Njihov interes uglavnom se svodio na koncesijska odobrenja i prostorni plan, odnosno pojedinačne interese koji nisu u fokusu mog rada. Mene zanima interes većine stanovnika Vira – ističe vijećnica. Za ilustraciju svojih tvrdnji da vijećnici sa zadarske konferencije „ne žele, ne znaju i ne mogu pisati prijedloge odluka“, Okreša je navela slučaj s Odlukom o Virskom ljetu i, općenito, način rada na odlukama.

– Predsjednik OV-a Josip Bašić govorio je kako će odluke pisati stručne službe, a ako neće, onda će to raditi netko u Ozlju ili će plaćati odvjetnika da ih piše, što sam prihvatila sa zadovoljstvom. Budući da od odluka nije bilo ništa više od tri mjeseca i prijetilo je da se zbog toga raspusti Općinsko vijeće i raspišu izbori, prionula sam radu i napisala prijedloge 10 odluka koje su na 11. sjednici bile usvojene. Iako su bile usvojene, vijećnici koji su ih usvojili govorili su da ih ucjenjujem, na primjer s Odlukom o Virskom ljetu – govori Okreša i nastavlja:

– Tražili su da ne objavljujem prijedloge svojih odluka, već da to treba biti zajednički prijedlog kako bi ispalo da i oni rade. Sve što sam tada doživjela bile su uvrede predsjednika Bašića, zbog čega sam prestala dolaziti na dogovore sve dok ne počnu raditi i predlagati odluke na dobrobit stanovnika Vira. To se nije dogodilo – dodaje vijećnica Okreša koju je prvi čovjek Vira bez podjela Frane Vučetić, prije šest dana na službenoj FB stranici te virske udruge proglasio bivšom članicom navodeći da „opstruira rad udruge i Općinskog vijeća“ i „lobira kod članova udruge“ da je „napuste i pridruže se nekoj drugoj“. U obrazloženju posta na FB stranici, Vučetić je o Okreši naveo sve ono što je u ponedjeljak ponovio na tiskovnoj konferenciji: „traženje 1.500 eura svaki mjesec“ i „imenovanje posebnom savjetnicom“.

– Vučetić me je odlučio oblatiti na neprimjeren način, iako me je stalno, pa i u lipnju ove godine kada sam u udruzi podnijela obrazloženu ostavku, hvalio na sva usta i zahvaljivao mi na radu. No nakon 14. sjednice objavio je da više nisam član Vira bez podjela, ali pisanu odluku o tome nisam zaprimila, slijedom čega članstvo nije prestalo. Vijećnička većina očito me je otpisala sa željom da me oblate i naude mi, a zbog panike zazivaju nove izbore jer vjeruju u pobjedu. Onome tko ne želi raditi, već samo pričati, ni izbori ne pomažu – zaključuje vijećnica Okreša i dodaje kako će ustrajati na razrješenju Josipa Bašića i glasati s grupacijom kojoj pripada za novog predsjednika koji će, napominje, imati istu sudbinu ako ne bude radio.

VIJEĆNICA OKREŠA OSNIVA NOVU UDRUGU: „DOSELJENICI NE SMIJU BITI PASIVNI PROMATRAČI“

Najavom osnivanja nove udruge na otoku, vijećnica Jadranka Okreša doslovno okreće i novu stranicu u svojoj političkoj karijeri. Zadatak te udruge, navodi općinska vijećnica, bit će rad za dobro i bolji život svih stanovnika Vira.

– Doseljenici, kao i ja, većina su u Viru i nužno je da se aktiviraju kako u rad udruge, tako i u Općinskom vijeću. Tako odlučuju o svojoj sudbini. Ne smiju, kao dosad, ostati pasivni promatrači događanja na otoku – poručuje Okreša

image

Pismo Jadranke Okreše

/Slobodna Dalmacija
image

Pismo Jadranke Okreše

/Slobodna Dalmacija
06. svibanj 2024 17:40