StoryEditorOCM
4 kantunaBRIGA ZA STARE

Imate nekog u "Domu kod Sfinge"? Ne brinite, dobro su!

Piše Predrag Opačić
30. ožujka 2020. - 13:38

U Domu za starije i nemoćne Zadar smješteno je 394 visoko rizičnih korisnika starih od „70 do 100 godina“: 353 ih se nalazi u „Domu kod Sfinge“, a ostali su u domovima u Preku i Salima. I – svi su dobro, koronavirus se nije pojavio ni kod jednog od naših starijih sugrađana u tim domovima!
-Još prije 20. ožujka smo ukinuli posjete, korisnicima je zabranjen svaki izlazak, vrata su zaključana i tu je dežurni djelatnik, pa korisnici mogu samo u parkić sa stražnje strane zgrade. Ali i tamo se druže po nekolicina i na propisnoj udaljenosti, jednako tako gledaju i TV. Drže se propisa i poštuju upute, zasada nitko nije u izolaciji i sve je u najboljem redu. Samo neka tako i ostane, kaže direktor Marko Buljat i dodaje kako je svjestan da korisnicima nije lako jer su navikli šetati uz more i otići do trgovine, družiti se.
-Potrebne lijekove popišu naše medicinske sestre i popis dostavi liječnici, a ako liječnica mora obići nekog od korisnika i to se obavlja po strogo propisanoj proceduri. Nepokretnim, pa čak i pokretnima, hranu dostavljamo u sobe kako bi što manje bili izloženi grupnim kontaktima. U sobama su im telefoni, a dosta njih ima i mobitele, pa naše radnice preko vibera nazivaju članove obitelji koje žele vidjeti. Dobro je, zasada je sve u redu, kaže Buljat.
Sve potrebe korisnika za bilo kakvim potrepštinama se popišu, a nakon nabavke sve ostaje 24 sata u izolaciji i podijeli im se nakon toga.
Brigu o starcima vodi 117 zaposlenika. Rade u smjenama od po 12 sati i tako 14 dana nakon čega su slobodni 14 dana.
-Na vrijeme je nabavljena zaštitna oprema, nešto smo kupili, a nešto nam je donirala Zadarska županija. Imamo dovoljno rukavica, maski i dezinfekcijskih sredstava, ali ne znamo koliko to može potrajati, pa idemo u novu nabavku, zaključuje Marko Buljat.
 

23. svibanj 2024 09:27