StoryEditorOCM
4 kantunaTEŠKA SITUACIJA

Imaju 185 zaraženih i 16 umrlih, ali ravnatelj Buljat je optimističan: Najteže dani za dom i naše korisnike su iza nas. Uskoro će biti bolje...

Piše Piše Iva Ivanac
14. prosinca 2020. - 19:37

Ukupno 156 korisnika i 29 djelatnika je pozitivno, a 16 korisnika je preminulo u Domu za starije i nemoćne Zadar od 19. studenoga, kada je zabilježen proboj virusa u tu najveću županijsku ustanovu za skrb o stariji osobama. U Domu na Sfingi preminulo je 14 korisnika, a pozitivno je 138 štićenika i 24 djelatnika. U podružnici doma u Salima, bilo je 18 zaraženih korisnika od kojih je dvoje preminulo, a u izolacije je završilo i petero djelatnika zbog pozitivnog testa na COVID-19. Ravnatelj Marko Buljat kaže da se stanje zadnjih dana ipak popravlja, da su najteži dani iza njih jer se dio štićenika i radnika već oporavio od zaraze.

- U Zadru su dosada ozdravila 33 korisnika, a od zaraženih 24 djelatnika, njih deset se oporavilo. U Salima još uvijek nemamo oporavljenih korisnika, ali je zato od pet zaraženih djelatnika dvoje preboljelo virus, ističe ravnatelj, objašnjavajući kako će se u idućim danima broj oboljelih biti sve manji.

Zbog velikog broja zaraženih smještaj u glavnoj zgradi doma na Sfingi trebalo je u potpunosti reorganizirati, tako što su treći i dio četvrtog kata pretvorili u COVID odjele. Sada se, s povećanjem broja oporavljenih štićenika, treći kat polako prazni dok se na četvrtom katu smješteni posljednje zaraženi korisnici.

- Prema uputi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) računamo da su naši štićenici oporavljeni nakon 21 dana i to ako posljednja tri dana izolacije nisu imali nikakve simptome. Nakon toga ih vraćamo nazad u svoje sobe jer se više ne smatraju zaraznima, naglašava ravnatelj Buljat koji je od proboja koronavirusa u dom imao i nestašicu s radnicima s obzirom na to da je 29 radnika bilo pozitivno na COVID-19.

- Od proboja virusa smo na određeno vrijeme zaposlili 13 djelatnika i to šest njegovatelja, tri medicinske sestre, tri čistačice i jednog djelatnika kao ispomoć u kuhinji, govori Buljat dodajući kako je i u ponedjeljak dobio ispomoć od Opće bolnice Zadra u vidu jednog medicinskog brata i jedne njegovateljice.

Od početka studenog Nacionalni stožer je zabranio posjet domovima na području Zadarske županije, a najveći dom u Zadarskoj županiji je izdao preporuku svojim korisnicima da najvećim dijelom borave u svojim sobama i da se ne grupiraju s ostalim korisnicima. No, što na sve to kažu korisnici?

- Ljudi su sada u svojim sobama i pomalo su nervozni što je razumljivo, ali su itekako svjesni situacije u domu. Razumijem da im fali kretanja i slobode, ali svi znaju da će ova situacija proći, ističe ravnatelj Buljat.

Od prošlog četvrtak u domu nisu imali novozaraženih osoba, a Buljat vjeruje kako su dosegnuli vrhunac zaraze.

- Vjerujem kako situacija sada može samo ići na bolje. Žao mi je što smo imali smrtnih slučajeva. Uz 16 preminulih koji su bili zaraženi koronavirusom, u posljednje vrijeme smo imali još šest smrtinih slučajeva osoba koje nisu bile pozitivne, govori Buljat dodajući kako shvaća da su mu radnici na izmaku snaga jer se tridesetak dana već bore s virusom unutar doma.

- Nije lako podnijeti opterećenje sustava, kad se na jednoj strani morate skrbiti o korisnicima koji i bez zaraze trebaju posebnu njegu, a oni koji bi o njima trebali voditi brigu, samo su izloženi mogućnoj zarazi. Zato bih iskoristio priliku i zahvalio se svim djelatnicima naše ustanove, Ministarstvu socijalne skrbi, Ministarstvu zdravstva, HZZO-u i OB Zadar koji su prepoznali naše probleme i naše potrebe u ovoj iznimnoj situaciji – rekao je Buljat koji vjeruje kako će situacija u skoroj budućnosti biti puno bolja.

30. travanj 2024 05:04