StoryEditorOCM
4 kantuna"NEMA STRAHA"

Hoće li "širenjem" vrtića Crno ostati bez knjižnice? Predsjednik Mjesnog odbora Ivica Grgurović tvrdi da je cilj projekta nešto sasvim drugo...

Piše P. O.
23. kolovoza 2023. - 08:11

Ogranku Gradske knjižnice Zadar u Crnom prijeti gašenje i to zbog širenja mjesnog vrtića, upozorila je nedavno u svom pismu medijima jedna od korisnica knjižnice.

- Tijekom proteklih dana iz knjižnice je 2.000 knjiga prebačeno u Središnju knjižnicu, ostalo je oko 30 posto građe. Maknuta je polica za nove naslove i većina ostalih polica, te stolovi i stolice za čitanje i za razne radionice koje su se održavale u knjižnici, napisala je naša čitateljica uvjerena da nakon planiranog probijanja zida između knjižnice i vrtića radi širenja vrtića nije „adekvatno rješenje” i da „nitko od korisnika tu neće biti na dobitku, jer prošireni vrtić bi bio smješten u omanjem prostoru neuvjetnom za malu djecu, a knjižnica i njen opstanak ugrožen”.

Pritom, smatra naša čitateljica, „postoji stotinjak kvadrata neiskorištenog neuređenog prostora u zgradi Mjesnog odbora” kojeg se moglo ili preurediti za vrtić ili tamo premjestiti knjižnicu koja će ovako prestati s radom.

Međutim, Ivica Grgurović, predsjednik Mjesnog odbora Crno, uvjeren je u nešto sasvim drugo.

- Crno neće izgubiti ni vrtić ni knjižnicu! Istina je da se u posljednjih desetak godina u Crno doselilo od 100 do 150 novih stanovnika i da je broj djece porastao. Vidi se to i iz broja djece u našoj osnovnoj školi. Volio bih da vrtić bude proširen, ali po informacijama koje ja imam, knjižnica neće biti zatvorena niti joj prijeti gašenje, a mjesto sigurno neće izgubiti ni vrtić, kaže Grgurović.

On pritom iznosi i stav Mjesnog odbora po kojemu ne bi trebalo dirati ni prostor od stotinjak kvadrata koji je sada na raspolaganju svim mještanima za različite manifestacije.

- Taj je prostor uređen i u njemu se održavaju razne proslave, dječje priredbe, fešte i rođendanska slavlja, uređena je TV sala, postavljen stol za stolni tenis, pikado, tu se okupljaju mladi ljudi i koriste ga za sve svoje potrebe kaže Grgurović i objašnjava što se se to planira napraviti s vrtićem i knjižnicom:

- Radi se o projektu po kojem bi prostor knjižnice jedan dio dana bio na raspolaganju vrtićkoj djeci koja bi tako dobila priliku više vremena provoditi među knjigama, s ciljem da ih se tako dodatno motivira na čitanje. Knjižnica i sada radi jednokratno, a tako bi nastavila raditi i dalje, jer bi preostali dio vremena korisnici bez ikakvih poteškoća mogli dolaziti i posuđivati knjige, zaključuje Ivica Grgurović.

03. svibanj 2024 17:39