StoryEditorOCM
4 kantunaŠEST KOMADA

Hoće li gradski vijećnici glasati za prostorne planove ili će ih odmah na početku sjednice "skinuti" s dnevnog reda?

Piše I. I.
25. lipnja 2024. - 19:53

Na sjednici Gradskog vijeća u srijedu će se naći šest odluka koje se tiču raznih prostornih planova bilo da je riječ o usvajanju ili početku izrade planova. U ovom sastavu Gradskog vijeća odluke koje se tiču prostornih planova nisu nailazile na zeleno svijetlo gradskih vijećnika, a u posljednje vrijeme su točke koje se tiču prostornog planiranja na početku sjednica "skidane" s dnevnog reda.  

Na Dnevnom redu nalaze se dvije odluke vezane uz uvalu Bregdetti. Prva je Prijedlog Odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja (UPU) uvala Bregdetti, a druga Prijedlog Odluke o donošenju UPU zone mješovite namjene Bregdetti.

Prva odluka najvećim se dijelom tiče luke otvorene za javni promet – lokalnog značaja čiji je vršni kapacitet određen županijskim planom, koja se nalazi u izgrađenom dijelu građevinskog područja naselja Zadar, prometnica uzduž uvale sa proširenjima za promet u mirovanju, te zelene površine i obalni pojas uključujući otok sv. Klementa.

Drugoj odluci vezanoj uz Bregdetti osnovna namjena prostora u obuhvatu ovog Plana je: zona mješovite namjene – pretežito stambena (M1), zona sportsko-rekreacijske namjene – sport i rekreacija (R2) i zona poslovne namjene - komunalno servisna (K3), a planom se stvaraju pretpostavke za funkcionalan i kvalitetan razvoj ovog dijela Grada (urbana preobrazba). 

Oba UPU-a izradila je Arhitektonska radionica Marušić. 

Grad Zadar zaprimio je i pismo namjere Jedriličarskog kluba Uskok u kojem traže pokretanje postupka izrade izmjene i dopune Detaljnog plana uređenja (DPU) lučice ‘‘Vitrenjak‘‘.

Cilj pokretanja ovih izmjena je stvoriti prostorno-plansku osnovu za konačno programsko i prostorno uobličenje zone u vrijednu sportsko-rekreacijsku točku grada Zadra. U tu svrhu planira se gradnja ili rekonstrukcija pomorskih objekata (uređenje krune školjere sa šetnicom-gledalištem, uređenje gata za prihvat izletničkih brodova, pomorsko-prometna signalizacija), objektata visokogradnje (klupske prostorije jedriličarskog kluba, hangari za smještaj jedrilica i pratećih plovila, objekt za kontrolu ulaza na suhi vez, trgovine nautičkom i ribarskom opremom, ugostiteljski sadržaji (restorani, klupski caffe, i sl.), agencija za turističke informacije, smještaj službenog osoblja i sportaša), otvorenih uređenih prostora: višenamjenski otvoreni prostor, prostor za prihvat izletnika, službeno parkiralište, uređene zelene površine (zaštitno i ukrasno zelenilo), manipulativni i servisni prostor jedriličarskog kluba, suhi vez i remont brodica, šetnica po kruni školjere.

Pismo namjere stiglo je sredinom lipnja i od tvrtke Portada u kojem se predlaže pokretanje postupka izrade izmjena i dopuna DPU stambeno-poslovnog naselja uz Murvičku ulicu u Zadru. Cilj izmjena i dopuna plana je južni dio obuhvata Plana izmijeniti da se reorganizacijom prostornih cjelina omogući izgradnja i položaj građevina koji će dati bolju organizaciju prostora.

Tvrtka Euro Ivi koja je u stečaju također je Gradu poslala pismo namjere u kojem traže pokretanje izrade UPU-a stambene zone srednje gustoće uz Ulicu Nikole Tesle, ali i pismo namjere za pokretanje izrade UPU-a stambene zone veće gustoće uz Ulicu Nikole Tesle. Za oba plana je osnovni cilj plana planiranje trasa uličnih koridora, uređenje javnih površina, komunalno opremanje i definiranje parametara za formiranje građevnih čestica i gradnju. 

25. lipanj 2024 19:53