StoryEditorOCM
4 kantuna"IMATE LI PAPIR?"

Hoće li gradski vijećnici doći na sjednicu s COVID potvrdama i zašto se nitko od političara nije obratio zadarskim prosvjednicima?

Piše P.O.
11. studenog 2021. - 21:42
Zadar, 081121. Nekoliko stotina clanova inicijative gradjana Slobodni ljudi Zadar veceras se okupilo na Narodnom trgu nakon cega su se uputili prema zgradi rektorata zadarskog Sveucilista te tamo lampionima ispisali NE. Vec cetvrti dan zaredom prosvjeduju protiv epidemioloskih mjera, Covid potvrda i obaveze cijepljenja. Na fotografiji: lampioni.Luka Gerlanc/Cropix

Sljedeća sjednica zadarskog Gradskog vijeća trebala bi biti održana 16. studenoga, a na njoj će biti donesena odluka o dobitnicima ovogodišnjih gradskih priznanja. Sve će se zbiti dan nakon stupanja na snagu novih epidemioloških mjera, što bi, čini se, moglo izazvati nove napetosti.

Iz gradske su uprave obavijestili vijećnike da će jedna od mogućnosti za sudjelovanje u radu sjednice biti COVID potvrde, a jedini koji je, i to javno, reagirao na taj dopis je Marko Pupić Bakrač.

-Jesam li sam cijepljen i hoću li se eventualno cijepiti, moja je osobna stvar. COVID potvrdu nemam niti ću je imati jer je smatram činom segregacije i kršenjem Ustava. Test mogu napraviti na licu mjesta ako će biti organizirano. Sigurno ga neću ići raditi u bolnicu jer je nekakvom tamo paratijelu, Stožeru, palo na pamet ograničavati moja ustavna prava. Online sudjelovanje na sjednici ne prakticiram niti ću u budućnosti. Na sjednicu ću doći fizički prisustvovati, a vi poduzmite mjere koje trebate da me u tome spriječite, ako smatrate za shodno i mislite da možete, poručio je Pupić Bakrač.

U gradskoj upravi još nemaju podataka o tome imaju li i ostali vijećnici COVID potvrde ili nemaju, a predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić objašnjava da postoji više načina za sudjelovanje u radu gradskog parlamenta:

-Ako ne drugačije, svima će biti omogućeno i sudjelovanje i praćenje rada Gradskog vijeća putem video linka. Zatražio sam od nadležne službe u gradskoj upravi da se vijećnicima omogući testiranje, pola sata ili sat prije početka sjednice da se vijećnicima koji vide neki problem u COVID potvrdama ne bi otvorio prostor da se pretvore u neku vrstu žrtve, kaže Vučetić.

Predsjednika Gradskog vijeća smo pitali i zbog čega se nitko iz gradske vlasti i lokalne politike uopće nije osvrnuo na to što pred zgradom vijećnice prosvjednici protiv epidemioloških mjera pale lampione.

-Politika je odavno postala iracionalna disciplina, nitko se s racionalnim argumentima ne želi približiti masi koja narasta jer je riječ o masi birača. Mislim da prosvjednici primjenjuju krivu društvenost, jer se ovako pokazuje da su takozvani „antivakseri i vakseri” samo dvije strane jednog te istog sustava. Zabrinjavajuće je samo to što je, kako svjedoče fotografije s tih okupljanja na kojima se vide časne sestre, i crkva stala iza prosvjeda, a u Splitu profesor teologije drži ostrašćene govore. To su već opasnije stvari, smatra Marko Vučetić.

15. lipanj 2024 22:40