StoryEditorOCM
4 kantunaTKO BI SE TOME NADAO

Val promjena zahvatio Dalmaciju: HDZ u Splitu i Zadru ostaje bez većine u Gradskom vijeću?

Piše Rozita Vuković/JL
21. svibnja 2021. - 13:13

Hoće li HDZ u Splitu i Zadru ostati bez većine u Gradskom vijeću? Lako moguće, ako je suditi po valu promjena koji je zahvatio Dalmaciju i stvaranju antihadezeovskih blokova, poput onog u Šibensko-kninskoj županiji gdje su se sve stranke, i slijeva, i zdesna, udružile kako bi podržale nezavisnog Marka Jelića. Bivši gradonačelnik Knina u prvom krugu pobijedio je HDZ-ova Gorana Pauka i sada ima veliku šansu postati novi župan, piše Jutarnji.hr.

U Splitu će, kad je riječ o slaganju većine, presudnu ulogu imati Most koji je osvojio tri mandata. Naime, Gradsko vijeće ima 31 člana, pa HDZ-u, koji je dobio 9 vijećničkih mandata, neće biti dovoljan samo savez sa Željkom Kerumom koji ima četiri mandata.

Problematični front

S druge strane su Centar Ivice Puljka sa sedam mandata, savez SDP-HSU s tri, koalicija Možemo!, NL, Pametno za Split i Dalmaciju koja je također dobila tri mandata, te nezavisna lista poduzetnika Tomislava Mamića s dva mandata.

U HDZ-u, neslužbeno doznajemo, računaju na potporu Mamićeve liste, ali i na Most, no svjesni su problema.

- Bilo bi logično da nama daju potporu, ali problem je front koji se stvara kontra HDZ-a. Tu je i situacija s Brankom Ramljak koja je izjavila da ne želi s Kerumom, tako da je teško procijeniti. Nitko se službeno ne izjašnjava, ali lobiranja su počela. Jasnije će biti kad vidimo tko će biti gradonačelnik - kaže jedan splitski HDZ-ovac.

Dio naših sugovornika smatra, pak, da bi se sve ostale liste mogle udružiti kontra HDZ-a i Keruma, što znači da bi zajedno mogli imati 18 vijećnika, te da Most sigurno neće dati potporu HDZ-u. Znakovita je u tom smislu i objava koju je Mostov Josip Markotić jučer objavio na Facebooku.

- Počele su dvorske igre i spletke. Ljudi, imajte povjerenja u Ivanu, Ivicu, mene i našu ekipu. Nije lako biti u poziciji da o tebi odlučuje smjer u kojem će grad ići. Sve naše odluke bit će isključivo motivirane onim što je najbolje za Split i Splićane.

Mi ne odstupamo od svojih uvjerenja, isto tako nećemo dopustiti da nas se pod krinkom svjetonazora želi iskoristiti za nastavak parazitiranja i isisavanja javnog novca. Pratite nas i imajte povjerenja u nas... Još jednom hvala na podršci - objavio je Markotić.

Većina ovisi o performeru

U Zadru, koji je do sada bio utvrda HDZ-a, ovaj put će presudnu ulogu u sastavljanju većine odigrati performer Enio Meštrović Richard koji je osvojio sedam mandata. Od 27 mjesta u Gradskom vijeću Zadra, HDZ-ova koalicija osvojila je ovaj put samo 11, SDP-ova osam, a Domovinski pokret jedan mandat. Nitko nema većinu bez Meštrovića koji će, pak, odlučiti nakon drugog kruga. Za sada se nije želio izjašnjavati.

Marko Vučetić koji se u drugom krugu bori protiv HDZ-ova Branka Dukića kazao je kako bi bilo bolje da je već sada formirana većina s obzirom na to da su izbori za Gradsko vijeće završeni.

- Građani su pokazali da žele promjene - rekao je Vučetić.

19. travanj 2024 10:50