StoryEditorOCM
4 kantunaPRIOPĆENJE IZ ODVODNJE

Grgo Peronja: "Ne stoji ni jedno obrazloženje izvođača o razlozima kašnjenja s radovima"

Piše Zadarski.hr
8. travnja 2024. - 13:29

Direktor zadarske Odvodnje d.o.o. Grgo Peronja uputio je priopćenje na naš tekst RAZGOVOR S POVODOM Ninčević: Nismo mi krivi za radove u sezoni u Kožinu nego Odvodnja. Peronja govori neistine kako im tema ne bi utjecala na predizbornu kampanju! 

Projekt aglomeracije najvrjedniji je, najveći, najobuhvatniji i najkompleksniji, a ujedno tehnički i organizacijski najzahtjevniji projekt ikada u Zadru!

- Kao takav, ovaj projekt zadire u svakodnevne obveze građana, traži privremena rješenja i prilagodbe u svakodnevnom životu stanara uokolo gradilišta. Naravno, u idealnim uvjetima i provedbi bez ijedne pogreške, sam obim radova izaziva dnevne prilagodbe građana, a onda i nezadovoljstvo. Kad se na takve višegodišnje radove nadovežu poslovna problematika izvođača, globalna poskupljenja materijala i opreme, nedostatak radne snage ili organizacijski nedostaci kod izvođača, onda prvo investitor ima besane noći. Mislim kako nitko u Zadru ne može reći da je primio više “udaraca” zbog aglomeracije od mene. I nikada nisam bježao od odgovornosti za svoj i rad gradske tvrtke koju predstavljam. Očekujem to i od svih uključenih u projekt.

U prve dvije započete faze izvođač Strabag izvršio je radove na prvoj cjelini u cijelosti u skladu s preuzetim obvezama. U drugoj cjelini imali smo izvođača Ludwig&Pfeiffer Adria koji kasni s radovima iz svima već poznatih i više puta javno predstavljenih razloga. Ipak, u ovom trenutku i oni su na više od tri četvrtine obavljenog ukupnog posla. 

Konačno, krenuli su radovi na posljednjoj cjelini Sliv ulice Put Bokanjca, Petrčane i Kožino. Pet mjeseci od potpisa ugovora, na toj cjelini odrađeno je 3 umjesto planiranih više od 20 posto radova. Izvođač Euro projekt kasni, ne samo s radovima. Kasnio je i s izradom izvedbenih projekata, a sve se to odrazilo na aktualno i potpuno razumljivo nezadovoljstvo Kožinjana. Konačno, tek prije nekoliko dana dobili smo od izvođača terminski plan izvođenja radova na području Kožina. Pritom, Odvodnja d.o.o. Zadar nikad, niti jednim aktom, nije usmjeravala izvođača radova u smislu nastavka radova u Kožinu. Isključivo je izvođač radio planove svoje izvedbe. Nakon reakcije mještana, izvođač traži obustavu radova. Time bi neopravdano bio produžen ugovoreni rok za dovršetak ukupnog posla. Koliko god to produženje izvođač nazivao pomicanjem roka. I sada imamo problem, zajednički – i građani i Odvodnja kao investitor. Podsjećam, početak radova je uslijedio tek u 10. mjesecu. 

Uglavnom, ne stoji ni jedno obrazloženje izvođača o razlozima kašnjenja s radovima. Sve navedeno izvođač je unaprijed znao jer je bilo precizno definirano u natječajnoj dokumentaciji po kojoj je dao ponudu. Konačno, s potpisivanjem ugovora preuzeo je sva prava, ali i obveze. I zato nije prihvatljivo, ne meni osobno, ne Odvodnji, nego po preuzetim obvezama prema EU čijim se sredstvima ovaj mega projekt sufinancira, prihvatiti dodatne odgode i kašnjenja s radovima. Time bi Odvodnja preuzela odgovornost umjesto izvođača.  

Odugovlačenje s provedbom preuzetih ugovornih obveza koje je uvjetovalo kašnjenje rezultiralo je krajnje nekorektnom i neistinitom optužbom izvođača prema Odvodnji. Ispod svake je razine pokušaj svaljivanja krivnje na tvrtku Odvodnja kao investitora, pa onda i na osobnu razinu. Koristeći se nekakvim u ovom poslu potpuno nevažnim predizbornim vremenom, iznosi se i optužba o tome da investitoru „ne odgovara da domaća firma opstane u ovom poslu, jer će cijene u buduće biti niže 30 do 50 posto pa neće biti prostora ni ”mesa” za bilo koga“ koja je utuživa, ali svakako ne zaslužuje komentar u javnosti jer je ispod svake razine. 

Ipak, uz sve kontradikcije koje je javno iznio gospodin Ninčević u pokušaju skretanja odgovornosti sa sebe na investitora, činjenica je da izvođač značajno kasni s radovima. Činjenica je i kako može tijekom ljeta, sukladno ugovoru, izvoditi radove na drugim lokacijama, a radove u Kožinu i Petrčanima izvoditi nakon turističke sezone. Nitko ga u tome ne sprječava. Ali dodatna kašnjenja s ugovorenim radovima nisu moguća.  

Konačno, odgovoran sam da se ovaj projekt uspješno dovrši, ali odgovorno odbijam i način komunikacije koju je započeo predstavnik izvođača gospodin Ninčević. Tako se problem ne rješava.

Treba sagledati projekt Aglomeracije u cjelini, a on trajno rješava zbrinjavanje otpadnih voda iz ukupno preko 5000 domaćinstava koja administrativno pripadaju Gradu Zadru. A da bi te otpadne vode bile zbrinute u skladu s osnovnim obvezama zaštite okoliša potrebno je kroz cjelinu Sliv Puta Bokanjca, Kožino i Petrčane, izgraditi 55.175 m cjevovoda, 8 crpnih stanica, 1480 kućnih priključaka odvodnje. Čitav sustav odvodnje po projektu Aglomeracije prolazi kroz više stotina gradskih ulica koje će po završetku radova na ugradnji sustava odvodnje biti potpuno uređene i nadopunjene različitom komunalnom opremom.  Kako će to konačno izgledati po završetku svih radova građani vide na području Bokanjca i Novog naselja Bokanjac.

Konačno, ne priznajem kako je ikome do uspješne realizacije stalo više nego meni, i naravno, krajnjim korisnicima. Izvođač i investitor trebaju biti partneri i svatko za svoj dio preuzeti odgovornost prema korisnicima. Nije bitan Peronja, nije ni izvođač radova, samo radovi koji se moraju obaviti i ugovor koji se treba ispoštovati. Bit ću prvi koji će izvođaču čestitati na dobro obavljenom poslu i osobno zahvaliti - naveo je Peronja u svom reagiranju.

01. svibanj 2024 01:25