StoryEditorOCM
4 kantunaIZBORI ZA MJESNE ODBORE

Gradsko vijeće odbilo naknade sucima od 900 i 1.000 eura. Jadranka Nižič Peroš: "Iznosi su primjereni, ovo su najzahtjevniji izbori"

Piše P. O.
24. listopada 2023. - 21:40

Izbori za vijeća mjesnih odbora na području Grada Zadra trebali bi biti održani u nedjelju 26. studenoga, a u šesteročlanom Povjerenstvu koje bi ih trebalo provesti izabrani su Jadranka Nižić Peroš (predsjednica), Hrvoje Visković (podpredsjednik) te Iva Zubčić, Danijela Števanja, Ana Markač i Iva Lovrin kao članovi. Te dvije odluke Gradsko je vijeće Zadra usvojilo, ali je većina vijećnika bila protiv predloženih naknada za članove Povjerenstva smatrajući ih previsokima.

Za predsjednicu Povjerenstva bila je predviđena naknada od 1.000, a za njenog zamjenika 900 eura, dok bi za šest članova „proširenog saziva” Povjerenstva, koje među sobom biraju stranke zastupljene u Gradskom vijeću, naknada iznosila 450 eura. No taj je prijedlog propao.

Sve to upućuje na zaključak da će izbori po gradskim mjesnim odborima biti odgođeni i po treći put u godinu dana: jednom su „mali izbori” skinuti s obimnog dnevnog reda, drugi put zbog odbijanja gradskih vijećnika da se izbori održe u srpnju, a sada su sporne naknade. Predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić nema ništa protiv toga da se i ovi izbori održe sljedeće, „superizborne godine”, ali i on smatra da su naknade previsoke.

Na prošlim izborima po mjesnim odborima održanim 2018. godine najviša naknada je iznosila oko 700 eura, a u Povjerenstvo su i tada, kao i svih prethodnih godina, imenovani zadarski suci.

-Nama su predloženi iznosi koje spominjete i mi smo na njih pristali smatrajući naknadu primjerenom za posao kojega treba odraditi. Zaista mislim da je riječ o najzahtjevnijim izborima, jer se radi o 37 mjesnih odbora, što znači da je to 37 „izbornih jedinica”. Odluku Gradskog vijeća niti mogu niti želim komentirati. Možda ima sudaca ili pravnika koji bi to odradili i za manje naknade od onih koje su ponuđene sucima, ali u to ne mogu ulaziti, kaže sutkinja Jadranka Nižić Peroš.

U razgovorima s predstavnicima gradske uprave, suci su naglašavali svoju procjenu da se radi o tehnički zahtjevnijem poslu od onoga pri lokalnim izborima kada su dobivali naknadu od 9.600 kuna. Uz to, podsjetili su i na to da njihov sudački posao ne staje zbog rada u Povjerenstvu, a redovni im je posao zatrpan i zbog nedavnog štrajka u pravosuđu.

Što sada mogu gradski vijećnici? Teško je vjerovati da će uspjeti pronaći šest sudaca koji bi pristali na nižu cijenu od one na koju njihove kolege, već predloženi članovi Povjerenstva, prethodno nisu pristali. Ali, kako zakonske odredbe kažu da u izbornim povjerenstvima mogu raditi ljudi iz „pravne struke”, to otvara prostor za eventualno angažiranje nekih drugih pravnika ili odvjetnika.

Dakako, pitanje za kolike naknade bi oni pristali odraditi posao na „malim izborima”.

02. svibanj 2024 22:19