StoryEditorOCM
4 kantunaUZBUNA U OBROVCU

Oporba: "HDZ i SDSS žele spalionicu otpada iznad Zrmanje! To je ekološka bomba!" Gradonačelnik: "Radi se o pozitivnom koraku"

Piše Ivica Nevešćanin
30. prosinca 2023. - 13:13

„Ovo je točka na i, ovo je vrhunac devastacije prostora i obrovačkog kraja u režiji Ante Župana, HDZ-a i njihovih političkih partnera iz SDSS-a. Ovo je za mene završni udarac Obrovcu i ovim ljudima, ovo je ekološka prijetnja prvog reda za Zrmanju iz koje pola Zadarske županije pije vodu” tvrdi Marko Klanac, zastupnik HSLS-a u Gradskom vijeću Obrovca. 

Bijes i nezadovoljstvo kod ovog opozicijskog vijećnika izazvala je odluka većine iz HDZ-a i SDSS da, na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća u ovoj godini (28. prosinca), usvoje odluku o izmjeni i dopuni Prostornog plana uređenja grada Obrovca kojom se budućoj tvornici žbuke Fassa u Kruševu dozvoljava zbrinjavanje neopasnog otpada, konkretno spaljivanje RDF-a u njihovim visokim pećima.

Prijedlog odluke, tvrdi Klanac, nije uopće bio na Dnevnom redu već ju je prije samog početka sjednice predložio gradonačelnik Župan. Bez prethodne javne rasprave i bez javnog savjetovanja odluka je usvojena većinom glasova (deset naprema četiri).

- Takvog šerifskog ponašanje Ante Župana nije bilo ni na Divljem zapadu. Doći na sjednicu i ”iz džepa”, u zadnji tren, izvući prijedlog jedne tako važne odluke o kojoj ni mi vijećnici ni obrovačka javnosti, niti itko u županiji ništa nije znao, dovoljno govori o Županovim demokratskim standardima i koliko je tom čovjeku i njegovim političkim partnerima stalo do razvoja Obrovca i ovoga kraja. Zahvaljujući njemu mi nismo samo postali ”glavni grad depresije”, kako nas se titulira u medijima, nego grad ekološka bomba koja će eksplodirati u jednom od najljepših prirodnih krajolika u našoj državi. Ali kad se Župan uhvati svojih interesa, ništa mu ne može stati na putu – kaže Klanac te nastavlja u istom tonu.

image

Odluka o izmjeni prostornog plana koja je digla Obrovac na noge

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

- Priču o tvornici Fassa slušamo već dvadeset i nešto godina i što od toga danas imamo? Jedno veliko ništa. Ta je tvornica dobila građevinsku dozvolu, ali se tamo ništa ne radi. Svako dvije godine nešto malo pročačkaju da im dozvola ne bi bila ukinuta, i opet ništa. Niti tamo tko radi, niti Obrovac i ovaj kraj od toga imaju koristi. To su čisti privatni interesi gradonačelnika Župana koje on dogovara mimo Gradskog vijeća i mimo znanja javnosti. Tako je sad donio i ovu odluku koja nam svima visi nad glavom. Mislim da je krajnje vrijeme da se tom čovjeku i njegovoj štetočinskoj politici, ali i njegovim dizačima ruku iz HDZ-a i SDSS-a koji mu bespogovorno vjeruju, jednom zauvijek kaže dosta i pošalje ga se u ropotarnicu prošlosti gdje već odavno pripada – žestok je Klanac koji je inače poznat po svojim političkim istupima na temu zbrinjavanja otpada. Nije mu strano da neke tvornice, poput tvornica cementa, koriste RDF kao pogonsko gorivo, i da je takva praksa uvriježena u većini zemalja EU, kao i da postojeće zakonodavstvo strogo definira tehnološke uvjete pod kojima određena postrojenja mogu koristiti RDF materijal, prije svega se tu misli na snažne filtre koji gotovo potpuno sprječavaju štetne emisije u okoliš.

- Upoznat sam s tim stvarima, ali tko može više vjerovati Anti Županu i njegovoj interesnoj klici, nakon dvadeset godina proizvodnje magle, od Fasse na dalje, kako živimo u ”zemaljskom raju”, a ljudi ovdje praktično od završetka Domovinskog rata, ne mogu riješiti osnovne egzistencijalne potrebe? Da su njegove namjere bile časne i poštene, onda bi transparentno tu odluku predstavio vijećnicima, uključio zainteresiranu javnost i sve druge subjekte koji o tome nešto moraju reći. Ništa od toga nema kod našeg gradonačelnika. Ovakav način donošenja tako ključnih izmjena prostornog plana, praktički preko koljena, meni samo smrdi na pogodovanje i novu ekološku katastrofu. Zato naglašavam mi ne želimo u našem dvorištu spalionicu otpada! Obrovcu to ne treba niti ćemo mi iz opozicije ikada na to pristati – poručuje vijećnik Klanac uz pitanje nije li se ovakva izmjena trebala najprije provesti kroz Prostorni plan Zadarske županije.

image

Dino Perović, direktor drustva EKO d.o.o.

Zvonko Pavic/Cropix

Dino Perović, direktor tvrtke EKO koja upravlja Centrom za gospodarenjem otpadom (CGO) u Biljanima Donjim, ima nešto drugačiji pogled na cijelu situaciju. Perović je u više navrata javno isticao da će jedan od problema s kojima će se CGO suočiti nakon početka rada biti i zbrinjavanje RDF-a, neopasnog dijela komunalnog otpada, jer ga malo tko u Hrvatskoj želi spaljivati u svojim pogonima. Kaže da mu nije poznata odluka Gradskog vijeća Obrovca, ali je indirektno podržava.

- Ja bih bio najsretniji kad bi sutra u tvornici Fassa bilo moguće zbrinjavanje RDF-a. Taj bezopasni kruti dio komunalnog otpada ima svoju energetsku vrijednost i on se u brojnim europskim zemljama legitimno koristi. I kod nas je ta praksa moguća, naravno uz odgovarajuće tehničke preduvjete definirane zakonom, ali mislim da je koristi samo tvornica cementa Koromačno u Istri. Mi ćemo za zbrinjavanje RDF-a morati tražiti ovlaštene tvrtke na javnom nadmetanju, a prosječna cijene takve vrste otpada po toni kreće se oko 170-180 eura. RDF se uglavnom izvozi, a kad bi ostajao tu, odnosno kad bi se zbrinjavao u blizini CGO-a, cijena bi mu bila znatno manja, što bi svima odgovaralo – smatra direktor tvrtke EKO.

Na koncu nam se javio i gradonačelnik Župan koji cijelu situaciju želi malo "ohladiti". Kaže da je odluku o izmjeni prostornog plana donio u zadnji tren na prijedlog predstavnike tvornice Fassa.

image

Ante Župan, gradonačelnik Obrovca

Luka Gerlanc/

- I za opozicijske vijećnike, kao i za mene, ovo je moram priznati nova situacija. Izmjene plana su samo pretpostavka da bi se moglo krenuti u izradu studije utjecaja na okoliš. Kad studija bude izrađena i kad bude u javnoj raspravi tada će se raspravljati o svim elementima i mišljenjima ovog prijedloga, da li dozvoliti da se RDF materijal spaljuje u pogonima tvornice ili ne. Naravno, ako studija pokaže da je takvo nešto štetno, po bilo kojoj osnovi, mi spaljivanje otpada u tvornici žbuke nećemo prihvatiti.

Na pitanje tko će financirati izradu studije, Župan nam je rekao da je to obveza podnositelja zahtijeva, odnosno tvornice Fassa, no nije isključeno da tu obvezu na sebe preuzme Grad Obrovac.

- O tome ćemo još vidjeti, treba sjesti s predstavnicima Fasse pa se dogovoriti. Ja ne bježim od odgovornosti, niti ikoga branim, naprotiv, razumno u sve sumnjam dok se studija ne dovrši te stručna i široka javnost kažu što imaju. I zbog toga se ništa neće moći napraviti prije njezine izrade i usvajanja. Što studija bude odredila, tako ćemo i postupiti - ponavlja gradonačelnik Obrovca kojem je također poznato da se u dvije domaće cementare RDF koristi kao visoko kaloričan otpad.

- Zbrinjavanje RDF-a spaljivanjem nije nova praksa i ona je zakonom definirana i kod nas i u EU. Mnoge zemlje na sličan način rade. Smatram da se radi o pozitivnom koraku, imamo i preporuku iz EU da se ide na takvu vrstu energetskog zbrinjavanja otpada zbog manjeg zagađenja okoliša. Osim toga, takav način zbrinjavanja RDF-a ima jako mali CO2 otisak. Sam postupak dostave i obrade RDF je strogo definiran i prolazi ateste. Najprije kod onog tko ga dostavlja, a potom i kod onoga tko ga prima odnosno obrađuje. Atesti uvijek moraju biti pozitivni u smislu da nema štetnog utjecaja na okoliš - objašnjava gradonačelnik Župan uz pouku da će se izradi studije pristupiti transparentno i što prije, moguće za mjesec ili dva dana, o čemu će na vrijeme biti obaviještena sva zainteresirana javnost.

image

Cementare koriste RDF kao visokaloričan energent

Darko Tomas/Cropix/Cropix
29. travanj 2024 19:05