StoryEditorOCM
4 kantunaDOBRE VIJESTI

Grad je stanovnicima Poluotoka oduzeo više od 120 parkirnih mjesta. Sada su odlučili dio vratiti, i to po povlaštenim uvjetima...

Piše M.G.
28. rujna 2020. - 22:12

Odavno je poznato kako je pronaći parkirno mjesto na Poluotoku lutrija, osobito ako pitate stanare koji već godinama izvlače deblji kraj, posebice u ljetnim mjesecima. No, tom velikom problemu doskočit će novi prijedlog Komunalnog odjela Grada Zadra koji želi urediti tri lokacije te ih dati na korištenje isključivo stanarima povijesne jezgre. Tako bi se na prostoru Trga sv. Frane, Ulice Sirac i Poljane Plankit, uključujući pristup unutar bedema, osiguralo oko 100 parkirnih mjesta koja bi bila isključivo za stanare Poluotoka s povlaštenim parkirnim kartama od 50 kuna mjesečno.

- U pripremi je izrada nacrta izmjena i dopune odluke koja regulira parkiranje unutar administrativnih granica grada. Nastavno na inicijativu gradske vijećnice Ive Dunatov i promišljanje naših sugrađana, jasno smo si postavili ciljeve analizirali situaciju na terenu te po načelu razmjernosti zaštite interesa stanovnika Poluotoka i naših sugrađana koji gravitiraju Poluotoku. Ubuduće će se korištenje povlaštene karte ograničiti na jedno vozilo po adresi stanovanja, odnosno obitelji – istaknuo je pročelnik za Komunalne djelatnosti Robertino Dujela, naglasivši kako će za ostale vozače parkiranje na tim mjestima biti dozvoljeno u trajanju od sat vremena.

image
parking za stanare kod Sirca
Kogzd

Također, Dujela predlaže da se stanovnicima Poluotoka s mjesečnom kartom uz drugu, omogući parkiranje i prvoj zoni u zimskim mjesecima. Ako se usvoje prijedlozi, stupili bi na snagu s prvim danom nove godine.

- Kako u drugoj zoni kao posljedica uređenja Muraja ostajemo s umanjenim dijelom parkirališnih mjesta na ovoj strani Poluotoka predlažemo da svi naši sugrađani s povlaštenim parkirnim kartama mogu koristiti parkirna mjesta i u I. zoni tijekom cijele godine izuzev perioda od 01. lipnja do 30.rujna – istaknuo je Dujela.

Podsjetimo, osim što su građani Poluotoka ostali bez 117 parkirališnih mjesta na gradskih bedemima, malo po malo i druga su mjesta za parking „nestajala“: po dva mjesta za opskrbu, po četiri za taksije, pa nekoliko za električne automobile, a ukinuta su i na cijeloj strani ulice uz Tehničku školu gdje su najprije bili turistički autobusi (sada su motocikli) te je zabranjeno parkiranje na jednoj strani Ulice Narodnog lista...

image
Dva parkirna mjesta kod bivše Tehničke rezervirana su za električne automobile
Cropix

Zbog svega toga Grad će uskoro morati donijeti konačno rješenje tog gorućeg problema, izgradnjom novih parkirnih mjesta, bilo da je riječ o otvorenom parkingu, podzemnoj ili nadzemnoj garaži.

Parking kod Hotela Zagreb i dalje u nadležnosti Suda

Desetak parkirnih mjesta kod Hotela Zagreb, preseljenjem Prve policijske postaje s Poluotoka, ostalo je poluprazno. Hoće li policija i dalje tu parkirati, ostaje li sve za Sud i Odvjetništvo ili možda za stanare?

- UO za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša nema nadležnost nad dodjeljivanjem, ustupanjem, davanjem u najam parkirališnih mjesta trećim osobama. Ono što mi možemo i hoćemo to je staviti ih na raspolaganje našim sugrađanima ukoliko dobijemo odluku da ta parkirna mjesta više nisu potrebna institucijama policije i pravosuđa - rekao je Dujela. 

24. travanj 2024 06:20