StoryEditorOCM
4 kantuna34 MILIJUNA KUNA

Godinu dana od početka radova, zgrada stare Tehničke škole dobiva novo lice! Evo što je do sada napravljeno i kakva je sudbina nekadašnih radiona...

Piše AVŠ
5. rujna 2022. - 20:42

Početkom listopada napunit će se točno godinu dana od početka radova na obnovi stare Tehničke škole koja postaje nova sveučilišna zgrada.

Najteži i najkompleksiji dio radova na zgradi staroj 110 godina već je odrađen, a s krajem ljetne sezone intenzivirat će se tempo ostalih poslova. Trenutno se završava konstruktivna sanacija svih zidova i ploča te krovna konstrukcija. Unutar objekta se izvode obrtnički radovi, od gipskartonskih do strojarske instalacije, instalacije vode i odvodnje te elektroinstalacija. Formirani su i svi pregradi zidovi koji će se uskoro početi zatvarati te na njima izvoditi glazure. Na pročelju su montirani svi drveni dekorativni ukrasi, gotovo 80 posto vanjske stolarije te su započeli fasaderski radovi. 

image
Luka Gerlanc/

Novac u iznosu od 34.3 milijuna kuna za ovu veliku investiciju, Sveučilište je osiguralo preko ITU programa Grada Zadra za EU projekte, a izvođač radova je tvrtka Strabag. Zgrada ostaje u postojećim gabaritima, ali zbog prenamjene postojećih prostora svi unutarnji pregradni zidovi su srušeni, a formiraju se novi prostori i prostorne cjeline. Prilikom obnove strogo se pazi na poštivanje konzervatorskih uvjeta koji uključuju rekonstrukciju pročelja s pripadajućim dekorima koji su ukrašavali izvornu građevinu.

image
Luka Gerlanc/

Neto površina rekonstruirane zgrade iznositi će 1.960 metara kvadratnih. U suterenu građevine predviđeni su predavaonice i kabineti, dok će se u prizemlju, uz predavaonice nalaziti i sala za sastanke, uredi tajništva te profesora. Na prvom katu bit će još jedna sala za sastanke, uredi i laboratorij, dok je drug kat predviđen za biblioteku i čitaonicu. Kad bude gotova, nova zgrada će rasteretiti središnje sveučilišne zgrade na Obali kralja Petra Krešimira IV. u kojoj je smješten najveći broj studijskih odjela humanističkih i društvenih znanosti, kao i zgradu na Novom kampusu.

image
Luka Gerlanc/

Naime, u obnovljenu zgradu trebali bi se preseliti odjeli za psihologiju, sociologiju, lingvistiku te etnologiju i antropologiju. Jedino pitanje koje je ostalo otvoreno je i neće se riješavati kroz ovaj projekt je aneks zgrade u kojem su nekad bile radionice i sportska dvorana u kojoj su generacije učile igrati košarku i standardne plesove. Taj dio kompeksa nije obuhvaćen ovim projektom i radovima. Zato smo pitali Sveučilište u Zadru kakva je sudbina, ali I buduća namjena tog prostora.

- Sveučilište je u fazi osmišljavanja sadržaja kako bi se odredila namjena prostora, a temeljem čega će se krenuti u izradu projektno tehničke dokumentacije. Cilj nam je imati spremnu dokumentaciju za buduće pozive za financiranje putem europskih fondova - kažu sa Sveučilišta u Zadru.

29. lipanj 2024 03:10