StoryEditorOCM
4 kantunaJOŠ NEMA NATJEČAJA

Gdje je zapeo lani najavljeni "zadarski POS" i prodaje li Grad parcele namijenjene gradnji kuća mladih obitelji?

Piše P.O.
16. veljače 2023. - 21:27

U listopadu prošle godine Darko Kasap i Tomislav Korona, pročelnici za graditeljstvo i gradsku imovinu, najavili su poseban program poticanja stambenog zbrinjavanja mladih obitelji koji je dobio i kolokvijalni naziv „zadarski POS”. Sve se to trebalo događati na području Mjesnog odbora Crno i to na infrastrukturno u cijelosti opremljenom zemljištu u vlasništvu Grada Zadra.

Specifičnost ovog programa je u tome što se planiralo da mlade obitelji u Crnom grade obiteljske kuće na gradskom zemljištu, ali uz mjesečnu otplatu cijene zemljišta i mogućnost dugoročnog otkupa zemljišta. Osim toga Kasap je rekao da se radi o kućama modularnog tipa koje bi se mogle nadograđivati, ovisno o broju članova obitelji.

Pročelnik Korona je tada naveo da se radi o 20-ak čestica koje su od 500 do 520 kvadrata. Želimo da uvjeti budu što isplativiji i što bliži financijskim mogućnostima mladih obitelji kako bi im ostalo više novca za gradnju kuće, rekao je tada Korona.

U listopadu se najavljivalo da će početkom ove godine biti raspisani prvi javni natječaji, ali, četiri mjeseca kasnije – natječaja još uvijek nema niti se pouzdano zna kada će biti objavljeni. Umjesto toga, došlo je do promjene vlasništva u zemljišnim knjigama za najmanje šest parcela na području Crnog na kojemu bi trebao biti proveden „zadarski POS”. Jedan od zainteresiranih Zadrana skrenuo nam je pažnju da je Grad Zadar privatnim osobama prodao parcele namijenjene gradnji kuća mladih obitelji.

Međutim, pročelnik Tomislav Korona to odlučno demantira:

- Otkako smo počeli planirati i provoditi ovaj program Grad Zadar nije objavio ni jedan jedini javni natječaj za prodaju tih parcela, osim jedne koju smo prodali na zahtjev Ministarstva obrane. Nismo odustali od tog programa, očekivali smo da bi se, nakon infrastrukturnog uređenja, prvi javni natječaji mogli pojaviti nakon ljeta. Istina, sada treba vidjeti što će se događati s gradskim proračunom i hoće li se ovaj program naći u njemu, kaže pročelnik Korona.

Pročelnik je provjerio i podatke o pet navodno prodanih gradskih parcela, ali se ispostavilo da su neke od njih prodane na javnim natječajima objavljenim u periodu od 2018. do 2020. godine, dvije su dodijeljene posredstvom Ministarstva branitelja, a jednu je parcelu u svom vlasništvu prodala Hrvatska pošta.

03. svibanj 2024 21:48