StoryEditorOCM
4 kantunaIZBORNE KRIŽALJKE

Gašiju i Pupić Bakraču propao „prvi pick” za župana: ugledni infektolog i bivši ravnatelj Opće bolnice drugačije je posložio svoje osobne afinitete

Piše Predrag Opačić
19. siječnja 2021. - 22:03

Tko će se sve pojaviti na narednim lokalnim izborima, u kakvim koalicijama i s kojim imenima, ovog je trenutka još uvijek prerano govoriti. Vrijeme je „ozbiljnih razgovora” i „pregovora”, a sve „ozbiljne stranke” i nezavisne liste još uvijek „čekaju rezultate anketa” koje će im, uvjereni su, pokazati tko je koliko težak i s kim se isplati ući u koaliciju ili ga kandidirati.

Zadarski SDP i Akcija mladih su već „priznali” da na izbore idu zajedno, očekuje se širenje te koalicije koja će, između ostaloga, iznjedriti zajedničkog kandidata za gradonačelnika Zadra i župana. Očekuje se da će kandidat za gradonačelnika biti bivši saborski zastupnik Marko Vučetić, oko čega su se Akcija mladih i SDP složili bez imalo krzmanja.

Ali, zapelo je kod imena kandidata za župana. Mada su razgovori na tu temu bili tek na početku, a u njima je spomenuto nekoliko mogućih kandidata, u medije je procurilo ime poznatog zadarskog liječnika Mira Morovića. Međutim, pokazalo se da je ugledni umirovljeni infektolog drugačije posložio svoje osobne afinitete.

Morović je zadarskoj javnosti poznat ne samo kao liječnik i bivši ravnatelj Opće bolnice, nego i kao „čovjek SDP-a” koji se, primjerice, na lokalnim izborima 2009. godine, kada je SDP-ova kandidatkinja za gradonačelnicu bila Ingrid Antičević Marinović, pojavio kao kandidat za njezinog zamjenika.

Nema sumnje da je upravo Miro Morović bio „prvi pick” Erola Gašija i Marka Pupića Bakrača, ali je ta ideja u startu propala: Morović se zahvalio na kandidaturi i obećao svoju osobnu pomoć novim koalicijskim partnerima. Navodno je Morović procijenio da energetski više nije na potrebnom nivou za izbornu utrku, a svjestan je da se stvari u Zadarskoj županiji teško mogu promijeniti i na ovim izborima, pa su mu se unuci nametnuli kao veći izazov od sudjelovanja u političkim okršajima.

Njegova odbijenica je označila novu potragu za kandidatom. Ako se ne dogodi nešto senzacionalno, u SDP-u će se vjerojatno okrenuti klasičnom stranačkom rješenju i u izbore gurnuti svog člana Zlatka Marasovića, bivšeg ravnatelja Nacionalnog parka Paklenica. Dakako, njegovo ime nalazi se na listi potencijalnih kandidata čiji rejting SDP testira, pa će nešto ovisiti i o tome.

Što vrijeme više odmiče, nove kandidature se sve više smiješe i gradonačelniku Branku Dukiću i županu Božidaru Longinu. Kad je Longin u pitanju, nije nemoguće da mu se odluči suprotstaviti Marko Pupić Bakrač čime bi „četverogodišnji rat” između njih dvojice bio nastavljen i kroz predizbornu kampanju.

Što je s HSS-om? Zasada razgovaraju sa svima, u svom ih jatu žele i Kristijan Kapović i SDP, ali potpis koalicijskog sporazuma s bilo kojom od tih strana još je jako daleko. Poučeni iskustvom s prošlih lokalnih izbora, „seljaci” će ovog puta biti puno oprezniji: najmanje što će tražiti je zajamčeno jedno prolazno mjesto u Županijskoj skupštini i u Gradskom vijeću Zadra gdje u aktualnom mandatu nisu imali niti jednog svog člana. To sebi ovog puta ne žele priuštiti. „Ostaci ostataka” zadarskog HNS-a i HSLS-a su također na meti Kapovićevih Nezavisnih lista Zadarske županije, ali nitko se još definitivno ne izjašnjava.

Što se HDZ-a tiče, sigurno su samo dvije stvari: predsjednik stranke Andrej Plenković „zabranio” je bilo kakvu suradnju s Domovinskim pokretom Miroslava Škore, pa makar to značilo i gubitak izbora. S druge strane, ako ne predizborna, onda sigurno postizborna koalicija izgledna je s HSP-om kojega Mate Lukić ubrzano redizajnira.

Iako nije njezin član, Stranku s imenom i prezimenom u Zadru predstavlja poznati ginekolog i bivši HSLS-ovac Ivo Žuvela koji također tvrdi da se razgovara sa svima osim s HDZ-om s kojim suradnja ni u kom slučaju neće biti moguća. Kako razgovori traju, nije pala odluka hoće li se Žuvela pojaviti samo na županijskoj razini ili će i on krenuti na Gradsko vijeće Zadra.

16. travanj 2024 21:51